Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welke 5 sterrenthriller (VN 2017) vinden wij de beste? Hier is het resultaat!

op 10 januari 2018 door

In juni vorig jaar kreeg ik een van mijn vele ideeën. Meestal hou ik ze gewoon voor mezelf, want alles uitwerken is onbegonnen werk. Een paar minichallenges, dat moest echter kunnen. Een ervan hield in dat ik alle thrillers zou lezen die de VN Thriller & Detectivegids met 5 sterren bekroond had. Al snel stond er een blog online. Tot mijn grote verbazing wilden twaalf van mijn volgers meedoen en dus werd beslist dat we daarna uit de acht 5 sterrenthrillers ‘onze’ winnaar zouden kiezen. Ik dacht er pas in november aan een soort van reminder de wereld in te sturen, waardoor we helaas niet meer iedereen aan boord hadden. Uiteindelijk haalden zes lezers de eindmeet, super!

Hieronder een overzicht van de acht boeken. Wil je weten waarover het boek juist gaat, neem dan een kijkje op de boekpagina.

  • Zijn bloedige plan, Graeme Macrae Burnet
  • Dagboek uit de rivier, Frederik Baas
  • Alles verloren, Roel Janssen
  • Ragdoll, Daniel Cole
  • Tijden van duisternis, Tony Schumacher
  • Kleine zwarte leugens, Sharon Bolton
  • Drie minuten, Roslund & Hellström
  • Bloedbroers, Roslund & Thunberg

We ontdekken eerst wat voor iedereen het favoriete boek uit de lijst was, daarna gaan we sterren tellen.

Elly - Tijden van duisternis
Er zit veel lading in dit boek. Het is spannend en de sfeer wordt goed beschreven. Beklemmend om te zien dat een man zijn gevoel weer terugkrijgt.

Wilma - Tijden van duisternis
Rossett is een beschadigd man die langzaam uit zijn verdoving komt na de ellende van zijn gevangenschap en het overlijden van vrouw en kind. Niets kon hem meer schelen. Diep in zijn hart weet hij dat hij fout handelt en als hij zijn hersenen weer gaat gebruiken, probeert hij op elke denkbare manier goed te doen door Jacob en Kate te redden. Ik had ondanks de nare dingen die hij doet toch sympathie voor hem en vond het zo zielig dat hij het haalt.

Caroline - Kleine zwarte leugens
Een spannende psychologische thriller met verschillende lagen. Doordat het boek in drie delen is verdeeld en vanuit drie verschillende perspectieven wordt verteld, krijg je steeds meer informatie over de onderlinge relaties van de hoofdpersonen. Het verhaal neemt ook steeds een andere wending. De personages zijn goed uitgewerkt, evenals de thema's rouw, verdriet, haat en schuld. Het ruige landschap van de Falklandeilanden en de kleine gemeenschap waarin iedereen alles van iedereen lijkt te weten creëert een aparte sfeer. En dan zijn er nog de prachtige zinnen van Sharon Bolton.

Marina - Alles verloren
Ik gaf een ander boek 5 sterren, maar het is het boek van Roel Janssen dat in mijn hoofd blijft spoken. Ik vond het literair niet sterk geschreven, een thriller ook niet echt… maar, alhoewel fictie, was het een stevige doordenker, een echt met-de-neus-op-de-feiten-gedrukt-worden-boek. Het verhaal is in mij gaan zitten, het heeft ‘geholpen’ de veelvuldige berichten rond de Syrische vluchtelingen te ordenen, duidelijker het totaalbeeld te zien. Bijna een dagelijkse confrontatie, jammer genoeg.

Joyce - Bloedbroers
Bloedbroers is een indrukwekkend en spannend boek vol vaart. In vergelijking met deel een, Made in Sweden, is dit boek nog completer en beter. Het verdient de vijf sterren dubbel en dwars. De combinatie van het heden en verleden is zo boeiend en realistisch dat je vergeet dat het fictie is. Weliswaar gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De combinatie van het oogpunt van rechercheurs John Broncks en Leo versterken het alleen maar. Ze zijn vijanden van elkaar en de manier waarop ze geobsedeerd en vol wraakgevoel zijn, wordt heel sterk verwoord door het auteursduo. Mocht er nog een deel drie komen, dan zou ik het heel graag lezen. Roslund is samen met Thunberg nog sterker gaan schrijven dan met wijlen Börge Hellström.

Greet – Bloedbroers
Bloedbroers is het vervolg op Made in Sweden, het enthousiast ontvangen debuut van het duo Roslund & Thunberg. Dat eerste boek, dat gebaseerd is op waargebeurde feiten (Zweden, begin jaren 90), zorgde voor wisselende sympathieën. Wat is goed en wat is slecht, wat doet geweld met een mens? Tijdens het lezen van Bloedbroers dook daarnaast ook de vraag op hoe je familiebanden verbreekt, wanneer je beseft dat die niet goed voor je zijn. Waar ligt je loyaliteit? Bloedbroers boeit van begin tot eind. Niet alleen de broers en hun familie staan in het middelpunt, ook inspecteur Broncks speelt een wel heel bijzonder rol en wordt met een gigantisch dilemma geconfronteerd. De karakters zijn ontzettend goed uitgewerkt, het boek is vlot geschreven, kent een vernuftige plot en is spannend op de koop toe. Een boek ook dat je doet nadenken, wat zou je zelf doen als...

En toen… toen mochten er sterren uitgedeeld worden.
Niet iedereen maakte van de mogelijkheid gebruik halve sterren toe te delen, we zullen nooit weten of dat de einduitslag beïnvloed heeft…

37b339d607374b2f01228378871a57cd.jpg

.

Onze winnaar is… Bloedbroers van het Zweedse duo Roslund & Thunberg.
Wil jij dit boek ook lezen, lees dan absoluut eerst Made in Sweden, ook al zo’n aanrader!

Het komt allicht niet als een verrassing, maar in de tweede helft van 2018 doen we deze challenge opnieuw. Met de 5 sterrenthrillers uit de nieuwe gids, afwachten hoeveel dat er zullen zijn. Hopelijk lezen jullie dan massaal mee.

Tot binnenkort,
Greet



Reacties op: Welke 5 sterrenthriller (VN 2017) vinden wij de beste? Hier is het resultaat!

Gerelateerd