Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | De Nachtploeg

op 31 januari 2021 door

13.03.2021

Hoi allemaal,

We zijn alweer bij de laatste vraag beland. 

Vraag 10. Vraag maar raak!

Wat zou jij over dit boek, De Nachtploeg, (nog) willen vragen aan de medeleesclubdames? Natuurlijk doe ik ook mee met deze vragen beantwoorden. :-)

main-qimg-9a1126db7942784a87a0db66430f6a27

Badkamer in Japan.. Zou het in zo'n soort badkamer zijn geweest? 

11.03.2021

Hoi allemaal,

Ben ik weer. Steeds wat meer gesetteld hier. Katten lopen gelukkig wat vrijer en bijer rond en zelf zit ik ook al wat lekkerder. 

Vraag 9. - Geldzaken

9a. In De Nachtploeg vliegen de Yens je om de oren. Het schoolreisje van Miki (dochter Yoshie) kost 83.000 yen (€ 653). Kuniko vertelt Jumonji alles voor 440.000 yen (€3.500). Kuniko zou eerst 100.000 yen krijgen voor haar hulp (€800), en wilde later 500.000 yen (€ 4.000). Is de waarde van geld je duidelijk geworden in dit boek? Staat het in verhouding met elkaar?

9b. Geld speelt sowieso een grote rol. Money makes the world go round, lijkt het wel. Zou je liever je geld verdienen door aan de lopende band te staan, door als bijverdienste lijken weg te werken, door een gezelschapstent te runnen of door een eigenaar van een incassobureau te zijn? Waarom?

9c. Wat kan je zeggen over de transformaties die de personages (Yayoi, Masuko, Kazao en ga zo meer door). Is het geld hier van invloed op of zie jij andere aanleidingen?

%E5%87%BD-xb953-yen-albg-8-dirty-hands-clean-money-2600888.png

09.03.2021

Hoi allemaal,

Ben ik weer. Een wat langere stilte deze keer. Waren heftige dagen. Woon sinds zondag officieel alleen, met m'n twee katjes, in Utrecht. Katjes zijn nog onwennig en bangig, komen wel steeds meer los. Hoop dat het meisje snel wat beter gaat eten. Duimen jullie mee? Zelf mag ik ook nog m'n nieuwe ritme vinden. Komt vanzelf goed, huisje steeds meer mijn huisje.

Vraag 8 | (On)geloofwaardigheid

8a. In de discussie gaat het vaker over losse eindjes en (on)geloofwaardigheid. Dat is natuurlijk intrigerend. Wat maakt bepaalde delen van De Nachtploeg ongeloofwaardig voor jou? Wat had jij een aanvaardbaarder alternatief gevonden?

8b. Welke passage in dit boek is voor jou juist raak? Geloofwaardig. De passage waar je volledig in mee kan gaan, geen vraagtekens bij zet, niets.

8c. Zou je meer van Natsuo Kirino willen lezen? Graag een toelichting. :)

209696.jpg04.03.2021

Hoi allemaal,

Deze keer twee drukke en goede klusdagen achter de rug. Wordt al steeds meer een thuisje! Morgen laatste dag klussen voordat ik zaterdag met m'n spullen overga en dan zondag met m'n katten. Spannend allemaal!

Vraag 7 - bijfiguren

7a. Naast Masako, Yoshie, Kuniko en Yayoi zijn er nog vele personages in De Nachtploeg. Welke bijfiguren vielen jou het meest op? Waarom juist hen? 

7b. Rechercheur Imai vertrouwt het zaakje niet helemaal en lijkt het zelfs volledig door te hebben. Toch loopt het met een sisser af. Wat dacht je tijdens het lezen? Of wat zou je tegen Imai willen zeggen? Of hoe zou je hier meer spanning in het boek hebben gecreerd?

7c. Satake en zijn moord eerder in zijn leven, het genot wat het hem gaf en zijn vastberadenheid om de echte moordenaar te vinden. De mindfuckspelletjes die hij speelt. Wat een man. Als je je op een moment van het verhaal in zijn hoofd verplaatst en zijn gedachten uitschrijft.. welke scene is dit dan en hoe gaan zijn gedachten volgens jou? (Prachtig als je de juiste tone of voice weet te pakken!)

7d. Hoe loopt het leven van Anna verder af? (Muze van Satake). Leeft ze lang en gelukkig, of leeft ze een ware thriller? Ik ben benieuwd!

pb-1-1.png?w=640

02.03.2021

Hoi allemaal,

Twee ontzettend drukke en lange klusdagen achter de rug. Nog 4 a 5 te gaan. Wederom wat vertraging dus. Hoop dat jullie het me vergeven. :-)

Vraag 6 - Motieven en methoden

6a. Welke motieven heb je herkend in het boek? Welke sprong er voor jou uit en waarom?

6b. Het is al wat voorbij gekomen. De dames kozen er voor om het lijk te snijden in de badkamer. Hier was door sommigen van jullie wat kritiek op. Nu ben ik benieuwd natuurlijk! Hoe zouden jullie je van een lijk ontdoen?

6c. Sommige van jullie opperden dat het lijk in een lunch verwerkt had kunnen worden. Hoe zou je deze lunch aanprijzen? Welk ingrediënt komt dan op de sticker/ingredientenlijst te staan? De lunch mag immers wel aan de man (of vrouw) worden gebracht!

6d. Hoe zou jij dit verhaal spannender maken? Dat je het boek niet weg kan leggen voordat je gaat slapen? Dat je tijdens het lezen steeds denkt: nog één hoofdstukje?

41557832-traditional-bento-japanese-cuisine-a-singleportion-takeout-or-homepacked-meal.jpg

27.02.2021

Hoi allemaal,

Jullie merken ongetwijfeld dat er wat vertraging in de vragen zit. Mijn excuses. Ik ben ondertussen m'n verhuizing aan het voorbereiden en volgende week is het zover; klussen en overgaan. Heb best wel wat aan mijn hoofd. Geen zorgen, gaat allemaal goed en ik geniet van de gezellige drukte hier.

Vraag 5  - Genre, tijdgeest en vertelspectief

5a. Op de cover van De Nachtploeg staat dat dit een literaire thriller is. Wat is voor jou een literaire thriller? Voldoet ons boek aan jouw definitie?

5b. Natsuo Kirino, de auteur, heeft dit boek in 1997 geschreven. Kan je merken dat dit boek alweer bijna een kwart eeuw oud is? Waarom wel of niet?

5c. Wat kan je vertellen over het vertelspectief in De Nachtploeg? Wat vond je hier fijn aan? (ik hou van positiviteit ;-) )

exploring-japan-and-night-workers-fb2__700-png.jpg

24.02.2021

Ook vandaag is het weer heerlijk, zonnig weer! Hoog tijd voor de 4e vraag. Deze keer eentje over de Japanse cultuur. In het café ging het er af en toe al over en het leent zich natuurlijk uitstekend voor een vraag!

Vraag 4 - Japan(se cultuur)

4a. De Nachtploeg is een Japans boek en speelt zich af in Japan. Er komen een aantal elementen uit de Japanse cultuur ter sprake. Bijvoorbeeld dat de lelijke mensen in de nachtdienst werken of het gebruikelijk is om voor je schoonmoeder te zorgen na het overlijden van je man. Wat viel jou op in dit boek over de Japanse cultuur? Hoe verschilt dit van de Nederlandse / Vlaamse cultuur?

4b. In de lunchfabriek werken een aantal Braziliaanse werknemers. Zij worden op een bepaalde manier bekeken / behandeld. Wist je dat er (veel) Braziliaanse mensen in Japan zijn? Is dat vergelijkbaar met de Oost - Europese mensen in het Westen van Europa? Waarom wel of niet?

4c. Wat denk jij? Worden er in dit boek diverse stereotypes neergezet of is dit een reële weergave van personages in Japan? Kan je een voorbeeld uit het boek geven wat deze mening onderbouwt?

e0c59c1e45d2a069815165eb588edfe0.jpg

21.02.2021

Lieve dames,

Op deze heerlijke, zonnige zondag, de 1e echte discussievraag!

Vraag 3 - de 4 dames

3a. Vier dames spelen de hoofdrol; Masako Katori, Yoshi Azuma, Kuniko Jonouchi en Yayoi Yamamoto. Kies minimaal één van deze dames en omschrijf haar karakter. Wordt ze goed / geloofwaardig neergezet? Waarom wel of niet?

3b. Maak een top 4 van deze hoofdpersonen. Bijvoorbeeld;  van meest sympathiek naar minst sympathiek. Van meest geloofwaardig naar minst geloofwaardig. Je kan natuurlijk je eigen thema voor deze top 4 bedenken.

3c. De dames hebben het (natuurlijk) niet makkelijk in het boek. Wie van hen zou je op welk moment een goede raad geven? Wat zou jouw goede raad zijn?

Japanese_over_a_cup_of_tea._Before_1902.jpg

18.02.2021

Lieve dames,

Alweer tijd voor de 2e voorpretvraag.

Vraag 2

2a. Veel van ons hebben het exemplaar met de cover die ook in de banner staat. Hoe komt deze afbeelding bij je binnen? Wat valt je op?

2b. Het boek begint met het citaat: 'De weg naar de wanhoop is het weigeren van elke ervaring...' Flannery O'Connor. Wat zegt dit citaat jou? Hoe interpreteer je deze?

769x1200.jpg

14.02.2021

Lieve dames, op deze Valentijnsdag én de dag dat mijn vader alweer 70(!) wordt, stel ik jullie graag de 1e voorpretvraag.

Vraag 1

1a. We lezen 'De Nachtploeg'. Wat lijkt jou fijn aan nachtdiensten? (#omdenken) Welke voordelen zie je?

1b. Wat voor lunch zou jij willen maken aan de lopende band? Welke ingrediënten zitten daarin én niet onbelangrijk; welke taak zou je dan hebben aan de lopende band?

1c. Heb je wel eens aan een lopende band gestaan? Hoe komt het werk op je over? Hoe zorgde je dat je bevlogen was, of hoe zou jij jezelf (en je team) bevlogen kunnen houden? #vitaliteit

img?regionKey=gIcBTmPQ8HDuuT2zRpWJvw%3D%3D

Hoi dames,

Wat denken jullie? Zullen we in de buurt komen van het aantal reacties op onze vorige leesclub? Dat waren er ruim 1.400(!).

Op 14 februari (Valentijnsdag) zal ik de 1e voorpretvraag stellen.

Op 18 februari zal ik de 2e voorpretvraag stellen.

Vanaf 21 februari zal ik de discussievragen stellen en om de dag een vraag plaatsen. Of nou ja, één vraag? Zoals jullie mij kennen, zal het meestal een vraag met a, b en misschien wel c of zelfs d zijn.

Zelf ben ik eerder deze week begonnen met het boek en tot nu toe heb ik al vele vragen die ik zou willen stellen. Heb er alle vertrouwen in dat we een leuke, plezierige en interessante discussie aan kunnen gaan met elkaar.

Liefs Eveline

Nightshift-1.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie | De Nachtploeg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Natsuo Kirino

Natsuo Kirino

Natsuo Kirino (Kanazawa, Japan, 1951) wordt gezien als de beste misdaadaute...