Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gelezen in maart

op 31 maart 2021 door

Dan is het zomaar weer eind maart en kan ik terugkijken op een toch wel heerlijke leesmaand. Een maand ook met veel "boekige" dingen. Zo deed ik mee met de Reading Challenge van de boekhandel De Vries van Stockum. Dat was een goede week met leuke en interessante boekjes die er voor zorgde dat het leesvirus mij weer helemaal te pakken kreeg. Verder deed ik mee met de HebbanBuzz 'Verbrande suiker' van Avni Doshi. En als klap op de vuurpijl boekte ik 40 minuten shoppen bij de boekwinkel Scheltema in Amsterdam. Ik dacht eerst dat 40 minuten veel te lang zou zijn, maar niets leek minder waar, het hadden van mij wel 80 minuten mogen zijn. Wat las ik allemaal in maart.

10.  De terugkeer, van Esther Gerritsen.

Een boek wat wel vlot leest met een duidelijke Esther Gerritsen stijl. Je zou het ook een beetje kunnen lezen als een Whodunit maar er is geen echte spanning. Jennie haar vader is overleden toen ze 5 jaar oud was, zelfmoord. Nu haar moeder aan het dementeren gaat komen er vragen bij Jennie boven over het overlijden van haar vader. Was het wel zelfmoord of zit er toch meer achter. Ze laat zich door niets tegenhouden om achter de waarheid te komen die ze misschien eigenlijk niet had willen weten.

  • lees een vaderboek

11. Kunnen we praten, van Joris Luyendijk.

Het eerste boekje van de Reading challenge week. Meteen een boek dat tot nadenken stemt en leuke discussies. Een boek over de achterkant van de banken en de politieke partijen, leerzaam en verontrustend.

  • lees een waar boek

12. En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer, van Fredrik Backman.

Het tweede boekje van de Reading challenge week is een ontroerend boekje. De schrijver beschrijft op een heel mooie manier het proces van dementie. Het verhaal is bijna sprookjesachtig maar tegelijkertijd ook erg verdrietig.

  • lees een menselijk boek

13. De kleine prins, van Antoine de Siaint-Exupéry.

Het derde boekje van de Reading challenge is zo'n boekje waarvan veel mensen denken: dit boekje wil ik altijd al eens lezen maar het komt er maar niet van. Zo ook voor mij. Dus niets is dan fijner dan wanneer je het ook daadwerkelijk gaat lezen. Een mooi boekje met tekeningen van de schrijver erbij en in een nieuwe vertaling van Erik van Muiswinkel. Een boekje waar je over na blijft denken en mooie wijsheden uit kunt halen die ook nog in deze tijd van toepassing zijn.

  • lees een boek met plaatjes

14. We moeten allemaal feminist zijn, van Chimamanda Ngozi Adichie.

Het vierde boekje van de Reading challenge gaat, zoals de titel al laat zien, over feminisme. Het is eigenlijk  de TEDX-talk die de schrijfster in 2013 hield en die toen veel reacties heeft opgeleverd. Ook dit was weer een boekje waar goed over gediscusieerd kon worden in de leesclub

  • lees een klein boek

15. Verbrande suiker,  van Avni Doshi.

Een boek dat op de short list van de Bookerprize 2020 heeft gestaan. Wanneer een op zo'n lijst staat, is het meestal wel bijzonder qua schrijfstijl of inhoud. Het heeft vaak iets aparts. Zo ook bij dit boek. Wat doe je als dochter als je moeder gaat dementeren en de band met je moeder verre van goed is omdat ze nooit echt voor jou gezorgd heeft. Best een heftig thema, maar de afstandelijke manier van schrijven maakt het een bijzondere leeservaring. Lees hier mijn recensie.

  • lees een boek van een beginner

16.  De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo, van Taylor Jenkins Reid.

Een zeer vermakelijk boek, een soort raamvertelling. Een journaliste wordt door de, beroemde maar al op leeftijd zijnde Hollywoodifilmcoon Hugo, haar biografie te schrijven. Je leest dus eigenlijk de biografie maar ook het verhaal van de journaliste. Zeven echtgenoten passeren de revue maar er was maar een echte liefde en daar kon ze niet echt mee trouwen. Een prima boek om even tussendoor te lezen.

  • lees een groen boek

17. Boven water, van Arnaldur indridason.

Ik las alle boeken al van deze IJslandse thrillerschrijver en ze blijven allemaal even heerlijk om te lezen. Niet echt spannend maar dat hoeft ook niet van mij, maar wel altijd met maatschappijkritisch tintje.

  • lees een boek uit het noorden

18. Onderweg, van Francine Postma.

Een wandelboek en die boeken lees ik altijd graag. Vaak krijg je daardoor zelf ook meer zin om de wandelschoenen aan te trekken. De schrijfster beschrijft haar wandelavontuur op de noordelijkste pelgrimsroute, het St, Olavspad. Een pad door Zweden en Noorwegen loopt. Een inspirerend verhaal, met mooie foto's en ook praktische tips wanneer je zelf overweegt deze route te gaan lopen.

  • lees een boek uit het noorden

19. De verdwenene, van Lot Vekemans.

Simon Bekkers is 25 jaar geleden zijn directe familie ontvlucht naar een oom in Canada. Na veel vallen en opstaan heeft hij zich uiteindelijk gesetteld in Calgary en een bestaan opgebouwd waar hij zich prettig bij voelt. Wanneer zijn zus hem vraagt haar onhandelbare puberzoon tijdelijk op te vangen geeft hij met tegenzin toe. Vanaf dat moment wordt zijn leven op zijn kop gezet. Zijn neefje Daan is ook bij hem onhandelbaar, het enige wat hij wil is lopen in de Rocky Mountains, het enige wat Simon door een wond aan zijn been niet kan. Toch geeft hij toe, en vertrekken ze voor en weekend naar de bergen. Daar ontmoeten ze een vader die met zijn zoon gaat bergwandelen en ze nemen Daan maar al te graag mee. Wanneer ze een tocht plannen van een paar dagen gaat het mis, de volgende ochtend is Daan verdwenen en is niets meer wat het lijkt. 

  • lees een hoog boek

Maart was een heerlijke leesmaand, met veel mooie boeken. Nu maar hopen dat mijn leesflow zich voortzet in april. Ik doe dan in ieder geval mee met de LEWA leesclub en heb ook nog andere mooie boeken op de stapel liggen. Welke boeken wil jij gaan lezen in april?



Reacties op: Gelezen in maart

Gerelateerd