Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gelezen in mei

op 06 juni 2021 door

Hoewel juni al weer bijna een week onderweg is, kijk ik toch nog even terug op de boeken die ik in de mei maand heb gelezen. Een groot gedeelte stond deze maand in het teken van de boeken die ik lees voor de Hebban Debuutprijs. Maar ik las ook een boek dat al even naar mij lag te roepen op mijn 'Wil ik lezen' stapel.

De meimaand begon voor mij met een weekje vrij. In januari hadden we al besloten met het gezin deze week weg te gaan, gewoon om er even uit te zijn. Dus we zaten deze week heerlijk in een huisje in Limburg. Het weer was niet denderend maar dat is helemaal niet erg wanneer je je hebt voorgenomen om heerlijk te gaan lezen. Geen roepende wasmanden, kamers die graag de stofzuiger willen zien of andere dingen die je van het lezen af willen houden. 

26.  Een boek dat ik las voor de Hebban Debuutprijs.

27. Buiten de wereld, Karl Ove Knausgård

Ik ben een enorme liefhebber van de boeken van Knausgård, dus toen dit boek uit kwam wilde ik die meteen hebben. Het duurde echter even voor ik de tijd had om deze dikke klepper te gaan lezen. 'Buiten de wereld' schreef hij al voor de serie Mijn strijd, waar hij echt bekend mee is geworden. Het boek gaat over een jonge leraar die tijdelijk gaat werken op een school in het hoge noorden van Noorwegen. Een plek waar niet veel te beleven is. Als jonge 26 jarige leerkracht krijgt hij gevoelens voor een 13 jarige leerlinge van de school. Dit meisje zoekt ook toenadering tot hem terwijl hij zich er goed van bewust is dat een relatie uit den boze is. In dit debuut herken je al duidelijk de stijl die Knausgård laat zijn in zijn serie 'Mijn Strijd'. thema's als schaamte, angst en dood worden mooi uitgewerkt. 

  • Lees een boek uit het noorden.

28. Dit was weer een boek voor de Hebban Debuutprijs

29. Klara en de zon, Kazuo Ishiguro

Dit boek las ik voor de leesclub bij mij in de buurt. We kunnen helaas nog steeds niet fysiek bij elkaar komen en doen de bijeenkomsten nu via Zoom wat helaas niet ideaal is. Maar in ieder geval beter dan niets.  Tijdens de regenachtige dagen van mei zorgde de cover van dit boek toch voor een zonnetje in huis. Klara is een kunstmatige vriendin(KV) en wordt gekocht door de moeder van Josie als vriendin en begeleider. Klara is bijzonder opmerkzaam en probeert er alles aan te doen om de zieke Josie te helpen. Het verhaal wordt vertelt vanuit Klara en je komt als lezer terecht in een wereld die aan de ene kant heel herkenbaar is maar tegelijker tijd soms vreemd overkomt. Het boek leest gemakkelijk maar tussen de regels door geeft het veel stof tot nadenken. 

  • Lees een boek uit de toekomst

30. Dit was weer een boek voor de Hebban Debuutprijs

31. Weg van de wereld, Marica van der Meer

Dit boek lag in mei op mijn nachtkastje om elke avond een klein stukje in te lezen. Lezen over een Nederlandse vrouw die 28.000 kilometer fiets van Nederland naar Australië. Een heel avontuur door vele landen. Veel afzien maar ook hele mooie momenten. In veel landen ervaart ze een enorme gastvrijheid van de lokale bevolking, vaak is er wel een kop thee met wat eten en ook regelmatig een bed. Leuk om te lezen wanneer je weet dat je zelf heerlijk in je eigen bed ligt.

  • Lees een sportief boek

32. Wat wij zagen, Hanna Bervoets

Op de valreep, net voor het einde van de maand, las ik het Boekenweekgeschenk van dit jaar. Een verhaal over een 'content moderator' voor de sociale media. In de maand juni is er een meeleesclub over dit boek. Wil je meelezen dan kun je hier een kijkje  nemen.

  • Lees een klein boek

Juni belooft ook weer een mooie leesmaand te worden. Ik ga nog één boek lezen voor de Hebban Debuutprijs, doe mee aan een HebbanBuzz en ik ben halverwege de maand jarig en hoop op een paar boekencadeaus.

Wat zijn jouw leesplannen voor de maand juni?



Reacties op: Gelezen in mei