Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Biebvondsten

op 25 maart 2018 door

Een nieuwe rubriek op Passie voor Letteren. Eens in de zoveel tijd maak ik samen met mijn jongste van vier een gezellig uitje. Als we een melding via de mail binnen krijgen dan weten we dat het zover is. We gaan weer nieuwe avonturen halen. Dat het afscheid nemen van de oude avonturen soms best jammer is, zorgt er dankzij de boekhandel voor, dat zijn boekenkast aardig aanvult tot een heus avonturenparadijs. Waar het ontdekken van verschillende keutels gelukkig op reukloze afstand blijft - Over een kleine mol  die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. De dikke rode kater niet echt bij ons in het gordijn hangt - Dikkie Dik. De muis die in Boer Boris op elke bladzijde om het hoekje gluurt, op veilige afstand blijft, en mijn jongste niet echt op reis naar de maan gaat, tenminste voorlopig niet. Van al deze nieuw te ontdekken avonturen komt een nieuwe rubriek bij deze blogspot. Uit elke nieuwe stapel avonturen die wij bij de bieb halen, zullen wij ieder een boek uitkiezen die we het mooist, leukst, spannends of het meest bijzonder vinden en zullen die dan in deze rubriek gaan bespreken. 

De avonturen die wij de afgelopen weken hebben ontdekt zijn:

  • Reuze zoekboek sprookjes
  • Muis' knutselfeest
  • Verdriet is drie sokken
  • De allerleukste sprookjes van Jacques Vriens
  • De Notenkraker van Tsjaikovski

Christoffel zijn keus: Reuze zoekboek Sprookjes door Benjamin Becue, Paku en Tiago Americo

Zoals de naam al zegt is het boek een reus in het land der boeken, met zijn formaat van 40 bij 29 centimeter past het wat lastiger in menig boekenkast maar dat mag de pret niet drukken, want juist dankzij dit formaat is er veel zoekplezier tussen de paginagrote kleurenillustraties. Dat dit Christoffel zijn keus is geworden, kwam voor mij niet als een donderdslag bij heldere hemel. De eerste paar weken hebben we ons dagelijks kostelijk vermaakt met dit boek. Elke keer weer waren er nieuwe dingen en figuren te ontdekken. Wat dat betreft een echte ontdekkingstocht door de sprookjes.

Voor mij als ouder (en de kinderen die al wat meer over sprookjes weten) kan je daarnaast ook op zoek gaan naar welke sprookjes er worden uitgebeeld bij elk thema als: avontuur, zee, de wolf, wereldsprookjes, feeën en tovernaars, monsters, prinsen en prinsessen, dierenverhalen, zelfs de kerstverhalen worden niet vergeten.

Voor we het wisten kregen we de boekinleverattentie van de bieb binnen. Dat werd dus de boeken verlengen want in de andere boeken waren we nog geen eens begonnen, zo kostelijk hebben we ons weken kunnen vermaken met één boek. Verveling slaat niet toe, want er zijn zoveel figuren te zoeken dat we, na 6 weken in het prookjesbos geleefd te hebben, de helft nog geen eens gevonden hebben. Wat extra leuk bij dit boek is, als je het met jonge lezertjes leest, zoals bij Christoffel, is dat hij de sprookjes, die hij wel al kent, bij de uitbeelding kon plaatsen waardoor deze voor zich beginnen te spreken. Soms als het zoeken naar een bepaald plaatje hem te lang duurde, maakte hij er zijn eigen sprookje van. Dan was het nijlpaard opgegeten door de wolf of zat de draak achter het kasteel verstopt waardoor we deze niet konden zien. 

ebddb81713f34237fc569928c959a65a.jpg

Welke sprookjes kan jij hier allemaal ontdekken?

Juist doordat het boek zo mooi, kleurrijk geïllustreerd is waarbij de verveling niet toeslaat als je uren op zoek bent tussen de sprookjes, en het geen voorspelbaar karakter krijgt als je eenmaal één plaatje hebt gevonden, want je bent het ene plaatje allang weer vergeten als je alle anderenb eindelijk hebt gevonden. Krijgt het Reuze zoekboek sprookjes van ons vijf sterren.

Mijn keus: De Notenkraker van Tsjaikovski

Van het grootste boek naar het kleinste boek uit onze avonturenstapel. Dit boek heb ik niet alleen gekozen omdat op een ontzettend leuke manier je kind een beetje culturelevorming krijgt, in dit geval klassieke muziek en ballet. Maar ook omdat Christoffel zelf enorm genoot van het hoorspel, op bijgevoegde cd in dit boekje.

bdb8f7a40987a19f300fd82efc3a1641.jpg

Via de prachtige illustraties in het boekje van Harmen van Straaten  en het hoorspel ingesproken door Jenny Arean, leert je kind op de klanken van Tsjaikovski het verhaal van de Notenkraker kennen. Zo heeft hij vijftien minuten lang zitten luisteren naar het welbekende verhaal van De notenkraker. Waarbij Clara voor kerst een houten notenkrakerspop krijgt. Zij houdt onmiddellijk van de pop. Maar haar broer Fritz maakt de notenkraker echter met opzet stuk waardoor hij een paar tanden mist. 's Nacht als Clara niet  kan slapen keert ze  terug naar de woonkamer op zoek naar haar notenkraker. Op dat moment slaat de klok twaalf uur en vult de kamer zich met muizen. De notenkrakerpop groeit tot mensengrootte. Voor ze beseft wat er gebeurd, bevindt Clara zich midden in een gevecht tussen een leger van muizen onder leiding van de Muizenkoning en de Notenkraker met zijn versterking in de vorm van tinnen soldaten en poppen. Dankzij hulp van Clara kan de notenkraker de muizenkoning doden. Waarna de notenkraker in een prins verandert.

Het meest bijzondere bij dit hoorspel vind ik wel dat de tekst van het verhaal zo goed aansluit op de muziek waardoor deze eigenlijk voor zichzelf spreekt. Je kan dan bij wijze van spreken de muizen horen lopen wanneer zij zich terugtrekken op het moment dat de muizenkoning is gedood. Dit geeft een heel bijzondere ervaring. Zodra het hoorspel is afgelopen komt nogmaals de muziek van De Notenkraker voorbij maar dan zonder het hoorspel. Zo heeft Christoffel al dansend kennis gemaakt met de vele nummers uit dit balletstuk. Zoals bijvoorbeeld met misschien wel meest bekende stuk uit De Notenkraker De dans van de suikerfee. Maar zeker even bekend zijn de bloemenwals en De dans van de rietfluitjes. En eerlijk is eerlijk, ik heb er zelf ook veel opgestoken. 

Juist door deze bijzonder leuke manier van lezen, leren, kijken en luisteren krijgt  De Notenkraker van Tsjaikovski van ons vijf sterren.



Reacties op: Biebvondsten

Gerelateerd