Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

A Map of Days: Zero Spoilers

op 15 oktober 2018 door

Ben je ook zo benieuwd naar het nieuwe boek van Ransom Riggs? Voor onze spoilervrije oordelen over het pas verschenen A Map of Days, kun je hier terecht!

Door Readers Annemieke, Kayla en Lieke & Iris van de YA Club

Annemieke: Vanaf deel één was ik verkocht aan Miss Peregrine en de bijzondere wereld van de peculiars. Bij elk deel kwamen er steeds weer personages bij die mijn hart wisten te stelen. Tegelijkertijd mocht ik doorgaan met het genieten van de personages die vanaf het eerste deel een actieve rol in de boeken speelden. Bij A Map of Days was dat niet anders. Op een vertrouwde manier gaat Riggs verder met een verhaal dat voor mijn gevoel eigenlijk afgerond leek te zijn bij boek drie. Maar goed, niets is minder waar want Riggs heeft de wereld heropend op zijn geheel eigen wijze. Het is mooi om te zien dat er, naast het leven van de peculiars in Europa, een geheel andere wereld lijkt te bestaan in Amerika. Heel bijzonder dat hij erin geslaagd is een echt nieuwe wereld neer te zetten in zo'n bekend en bestaand verhaal. Dat is zeker een plus voor dit boek.

Het boek kwam voor mij iets te traag op gang. Een goede inleiding is zeker een pré als het gaat om een serie; alleen duurde de inleiding hier iets te lang voor mij. Misschien ook omdat ik zo recent nog de vorige delen gelezen had. Tegelijkertijd wist Riggs me genoeg te prikkelen om me door te laten lezen. En gelukkig maar, want het boek werd eigenlijk alleen maar beter. Er gebeurden dingen die ik echt niet had verwacht. En ik kan het niet helpen: een nieuwe peculiar heeft mijn hart gestolen. Ik kijk uit naar het vervolg. Helaas zal ik daar nog even op moeten wachten.

Iris: Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik A Map of Days zou willen lezen samen met de Readers. De eerste drie boeken heb ik een aantal jaar geleden al gelezen en ik was laaiend enthousiast. Voordat ik begon met lezen, heb ik mijn verwachten niet zo hoog gezet. Als er na een oorspronkelijk einde van een serie opeens een nieuw boek bij komt, is dit vaak niet zo goed, maar dit was niet het geval bij A Map of Days.

Ik begon met lezen en het voelde meteen als thuiskomen. Ik heb mijn peculiars gemist. Sommige van ons vonden dat het verhaal wat langzaam op gang kwam, maar ik was wel blij dat er even een korte introductie aanwezig was. Daarna begonnen de mysteries weer. Wie was Abe nou werkelijk? Wat is er gebeurd? Allemaal vragen waar je tijdens het lezen complottheorieën over kon bedenken.

Riggs heeft ons net zoals bij al zijn andere boeken weer in een rollercoaster gegooid. A Map of Days was een rollercoaster waarbij je het ene moment van je bed af valt van het lachen en het volgende moment op het puntje van je stoel zit van de spanning. Riggs heeft weer een goed boek geschreven dat goed aansluit op de andere boeken van de serie. A Map of Days is zeker een aanrader!

Kayla: Mijn verwachtingen van A Map of Days waren vrij hoog. Ik heb erg genoten van de eerste drie delen en verwachte een minimaal even goede kwaliteit. Het eerste wat mij verraste was dat het verhaal precies begon waar het laatste deel geëindigd was. Riggs deed dit ook in de eerdere delen, maar tot dan toe had ik dit echt als het begin van een nieuwe serie gezien. Ik raad lezers die nog niet bekend zijn met deze serie dan ook aan om eerst de andere drie delen te lezen.

Net als de anderen vond ik het begin nogal traag; de echte actie begon pas na 150-200 bladzijdes. Toch raad ik je als Riggs fan aan om door te lezen! De lange introductie wordt vooral gebruikt om de huidige situatie en het verleden van Abe te beschrijven en is daardoor ook redelijk interessant.

Wanneer de spanning begint, is het ook meteen weer raak. Het mysterie dat de eerste boeken zo aantrekkelijk maakte, is ook nu weer aanwezig. Jacob stort zich vol in het avontuur, maar daar zitten natuurlijk consequenties aan vast. Ondanks dat is hij vastbesloten om zijn grootvaders oude werk in ere te herstellen. Het boek krijgt van mij vier sterren. De schrijfwijze is precies zoals we gewend zijn uit Riggs' vorige boeken en natuurlijk ontbreken de karakteristieke foto's ook niet.

Lieke: Ransom Riggs heeft zich met A Map of Days flink wat op de hals gehaald. Het boek moet functioneren als voortzetting van een serie en als eerste deel van een nieuwe trilogie. Ik denk dat dit het stroeve start gedeeltelijk verklaard. De personages, hun gaven en hun relaties moeten opnieuw geïntroduceerd worden voor kersverse lezers zonder mensen die al bekend zijn met de reeks te vervelen. Beide opzetten lukken niet helemaal. Ik vraag me af hoe interessant het ellenlange begin is voor lezers die de personages niet kennen. Ondertussen zat ik als fan vooral te wachten tot de actie zou beginnen.

Wat Riggs dan wel weer fantastisch doet, is het opbouwen van de wereld van de peculiars. Deze keer is het niet het Verenigd Koninkrijk maar Amerika waar de avonturen zich afspelen en de samenleving is verfrissend anders. Ook de nieuwe personages zijn intrigerend. Verder valt Riggs terug op een deel van het verleden van Abe dat in de vorige delen nog niet diepgaand aan bod is gekomen, en dus voor nieuwe én oude lezers een fijne ontdekkingstocht oplevert. Zodra het plot ten tonele verschijnt, is het boek dan ook vanouds genieten. Dat sukkelige begin moet je maar voor lief nemen, want je krijgt er zoveel voor terug!

Voor meer informatie kun je de Ransom Riggs Read-Along aankondiging, de Miss Peregrine's Home for Peculiar Children Read-Along, de Hollow City Read-Along, de Library of Souls Read-Along en/of de A Map of Days Read-Along raadplegen.

Hebben we je warm gemaakt voor het nieuwe deel in de serie of ben je niet van plan om het boek te gaan lezen? Laat het ons weten!



Reacties op: A Map of Days: Zero Spoilers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...