Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ransom Riggs Read-Along (1)

op 03 september 2018 door

Het verhaal begon met een tehuis voor bijzondere kinderen, werd voortgezet via een omhulde stad en eindigde in een bibliotheek der zielen. We hebben het nu natuurlijk over ‘Miss Peregrine’s Peculiar Children’ van Ransom Riggs. Binnenkort verschijnt het vierde deel in de serie: de start van een fonkelnieuwe trilogie met de vertrouwde personages. Aangezien het alweer drie jaar geleden is dat de vorige YA-roman uit de reeks uitkwam, is dit de perfecte tijd voor een opfriscursus. En wat is er leuker dan geliefde boeken (her)lezen samen met andere fans? Markeer de komende weken op je kalender, want het is Read-Along o'clock!

Door Annemieke, Kayla en Lieke

Lees de Read-Along aankondiging voor meer informatie. Lees verder op eigen risico: pas op, spoilers!

Update 1: ma 3 sept

Lieke: Ik ben meteen weer verkocht. Het idee van een magische samenleving die binnen de werkelijkheid bestaat maar verborgen blijft voor de meeste mensen (à la 'Harry Potter') oefent zo'n aantrekkingskracht uit op mij. Zulke boeken doen me altijd wensen dat ik ze als jonge tiener gelezen had. Toen zou ik helemaal verdwenen zijn in deze fantasie wereld; nu geniet ik er wel van, maar ga ik toch er minder in op en dat vind ik jammer. Als je jong bent, beleef je alles zo intens!

Annemieke: Ik kan haast niet wachten om te beginnen, maar moet helaas (of toch niet zo helaas want ik lees nu ook een prachtig boek) eerst mijn huidige boek uitlezen. Met nog zo'n 150 pagina's te gaan, kijk ik uit naar het moment dat dit boek eindigt en ik aan deel één mag beginnen. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik het eerste boek in het Nederlands heb gelezen. Ook al vond ik het prachtig, verder ben ik nooit gekomen (shame on me!). De film heeft mijn liefde voor het verhaal weer laten opleven. En nu, nu hoop ik vooral dat ik snel weer kan gaan beginnen, om dan alle delen achter elkaar door te lezen.  

Kayla: Dag één en ik ben al op bladzijde 101. Ik genoot direct van het boek. De manier waarop het geschreven is, de personages, de spanning: heerlijk! Ik kan niet wachten tot ik vanavond verder kan lezen. Ik ben benieuwd wat Jacob allemaal zal ontdekken op het eiland waar zijn opa is opgegroeid.  

Read-Along vraag 1: Wat vind je van de vergelijking die Riggs maakt tussen peculiars en de joden tijdens WOII?

Update 2: wo 5 sept

Kayla: Het verhaal gaat een interessante kant op. Jacob heeft, meer per ongeluk dan bewust, het raadsel van zijn opa opgelost. Hij heeft de vogel in de loop gevonden, net als de kinderen waar opa Portman het altijd over had. Het schokkende is dat de kinderen geen dag ouder zijn geworden. Maar als het eiland, het huis en de kinderen echt bestaan, bestaan de monsters dan ook?

Lieke: Ah, tijdreizen. Ik ben gek op verhalen hierover hoewel het gegarandeerd voor problemen zorgt - doe het niet, kinderen! Hier zijn twee manieren van tijdreizen vertegenwoordigd en ze zorgen allebei voor complicaties. De bijzondere kinderen bevinden zich al ongeveer zeventig jaar in een ‘loop’ waar dezelfde dag telkens opnieuw herhaald wordt. Ze zien eruit als kinderen, gedragen zich als kinderen en worden zo behandeld, maar mentaal zijn ze allemaal bejaarden. Dat is, op zijn zachtst gezegd, nogal weird. Dan heb je nog het tijdreizen door het portaal van 1940 naar ongeveer zeventig jaar later en weer terug. Dit maakt het mogelijk dat Emma haar gevoelens voor Abe overdraagt op Abe’s kleinzoon Jacob. Alweer hoogst opmerkelijk. Tijdreizen loopt zelden goed af…

Annemieke: Pas gisteren begonnen, maar ik word er nu alweer in meegezogen. Ik blijf de foto’s in het boek echt een extra toevoeging vinden. Hoe Jacob zich moet voelen, iedereen doet alsof hij gek geworden is... Dat moet vreselijk zijn. Ik kijk er naar uit om snel weer verder te lezen.

Read-Along vraag 2: Annemieke noemde de verfilming al. Hier kun je meer over deze en andere Tim Burton films lezen. Wie heeft de film gezien en hoe is die bevallen vergeleken met het boek? En wat vind je ervan dat er – hoewel er ten tijde van het verfilmen al drie boeken waren verschenen – op voorhand is besloten om alleen het eerste boek te verfilmen? (Zie hieronder de trailer.)

Update 3: vrij 7 sept

Annemieke: Ik ben bijna op het punt aanbeland dat Jacob de peculiars gaat ontmoeten. (Dat is dan weer het voordeel van een boek al een keer gelezen hebben.) Dan komt er - als ik me niet vergis - ook een verandering bij Jacob. Ik ben dan ook erg benieuwd of wat ik in mijn hoofd heb zitten klopt... Maar goed, ik ben vooral blij dat het weekend voor de deur staat omdat ik dan eens even lekker op de bank kan ploffen met een grote kop thee en mijn avontuur in hoog tempo voort kan zetten.

Lieke: Die Enoch is maar een naar mannetje met ook nog eens een akelige gave, vind ik. Btw, hoe is het om ongeveer zeventig jaar in een huis te leven waar ook het lichaam van je dode broer ligt die af en toe 'wakker' gemaakt wordt, ook al is dat een verschrikkelijke ervaring voor hem zelf? Wat doet dat met je? Ondanks alle zware materie is dit boek trouwens een plezier om te lezen. Het is vooral een fantasy avontuur met een hoofdpersoon die af en toe erg grappig uit de hoek komt.

Kayla: Boek één is uit en boek twee ligt al klaar. Wat een genoegen om dit boek te lezen. De loops zijn wel een beetje verwarrend. De loop waar Miss Peregrine’s tehuis staat herhaalt 3 september 1940 steeds weer opnieuw. Dit betekent dat de mensen uit het dorp zich de dag ervoor niet meer kunnen herinneren. Voor de kinderen verstrijkt de tijd echter continue. Wanneer de loop niet gereset wordt, zal de volgende dag gewoon aanbreken. In principe kan je dus tijdreizen door de loops binnen te gaan, al kunnen alleen peculiars de loops binnengaan. Het wordt al helemaal verwarrend wanneer je erachter komt dat je in een loop een andere loop binnen kan gaan die in het heden misschien helemaal niet meer bestaat.

Read-Along vraag 3: De ietwat griezelige foto op de cover lijkt op een creepy boek te wijzen, dus er is wat kritiek online van lezers over het feit dat het boek niet echt eng is. Dacht jij, afgaande op de cover, dat het een horror-achtig verhaal zou zijn?

Update 4: ma 10 sept

Annemieke: Dit weekend was ik vastbesloten om meters te maken in mijn boek zodat ik snel met deel 2 zou kunnen beginnen. En meters heb ik zeker gemaakt, maar niet op de manier zoals ik gehoopt had...

935853ce74a71e92479dc5043f225ce1.jpg

Wat baalde ik op vrijdagavond toen er ineens een lading pagina's in mijn boek bleek te ontbreken. Daar ging mijn plan voor het weekend. Gelukkig bleek het boek geliefd en kreeg ik snel een noodoplossing aangeboden, waardoor ik zaterdagmiddag alsnog verder kan lezen.

Het resultaat is dat ik verwacht het boek vandaag uit te lezen in plaats van gisteren. En wat is het spannend! Inderdaad zoals Kayla aangaf heel anders dan de film - nu al! En dus ga ik nu snel verder lezen zodat ik morgen kan starten met deel twee.

Kayla: Ik ben ondertussen dus al ongeveer op 1/3e van het tweede deel. Het verhaal is net zo spannend als het eerste deel, maar ik begin de loops steeds ingewikkelder te vinden, hoe meer ik erover na denk.

Maar eerst even over deel 1. Wat ik er heel mooi aan vind, en wat eerder al door Annemieke is gezegd, zijn de foto's. De zwart-wit foto's die door het boek verspreid staan, zorgen ervoor dat je het verhaal beter voor je kan zien. Hoewel de foto's onrealistisch zijn, heeft Ransom Riggs ze niet bewerkt. Het zijn foto's die hij op marktjes heeft gekocht of die hij op een andere manier heeft verkregen. Hij heeft zijn personages dus af moeten stemmen op de foto's en dit vind ik heel indrukwekkend.

Nu de loops... De loops worden gemaakt door de Ymbrynes. Zonder deze verzorgsters kunnen de loops ook niet in stand blijven en zullen ze verschrompelen, verdwijnen. Nu kan je vanuit het heden naar een loop gaan, maar je kan ook vanuit een andere loop naar die loop gaan als die loop al bestond in de tijd waarin de andere loop zich afspeelt. Zie, het is nu al ingewikkeld. Jacob en zijn vrienden willen de Ymbrynes gaan redden en zullen daarvoor niet alleen de juiste plaats moeten zien te achterhalen, maar ook de juiste tijd. Het kan namelijk zo zijn dat een loop later wordt hergebruikt door een andere Ymbryne en haar peculiars.

Lieke: Ik moet ook flink wat hersengymnastiek doen met al dat tijdreizen. De slechterik is vanuit het heden de loop ingestapt, maar in 1940 staat er een onderzeeër op hem te wachten. Volg je het nog?

Dit boek heeft echt een typisch eerste-deel-van-een-serie einde. Er heeft zich een gezelschap verzameld en ze hebben nu een duidelijke missie. Ik ben heel benieuwd waar deel twee ons mee naartoe zal nemen. Nog meer tijdreizen? Kinderen met andere gaven? Hollow City is al een eeuwigheid in mijn bezit, maar gelezen heb ik ‘m nog niet, dus het is allemaal een verrassing.

Read-Along vraag 4: Het is tijd om sterren uit te delen! Hoeveel sterren geef jij Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children en waarom?

Als je zelf een vraag hebt, gooi ‘m in de groep!

Wo 12 sept: start Hollow City Read-Along.



Reacties op: Ransom Riggs Read-Along (1)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...