Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Every day is Halloween, isn't it? For some of us...

op 27 oktober 2017 door

Halloween is, voor mij, onlosmakelijk verbonden met de film The Nightmare before Christmas. In deze film besluit Pumpkin King Jack om Kerst over te nemen. Vervolgens ontdekt hij dat Halloween toch beter in zijn straatje past. Een animatiefilm geschreven en geproduceerd door  filmregisseur, producer, artiest en animator Tim Burton. Een deel van zijn films zijn gebaseerd op boeken. Een aantal hiervan zijn uitstekend geschikt voor een lees- of filmavondje rondom Halloween.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

In 2016 verscheen deze, door Tim Burton geregiseerde, fantasy film gebaseerd op het gelijknamige boek van Ransom Riggs. Jacob is een jongen, die door de speciale band met zijn grootvader, kennis heeft gemaakt met verhalen over en foto's van bijzondere kinderen. Wanneer hij na het overlijden van zijn grootvader naar een eiland in Wales reist, doet hij een bijzondere ontdekking. Een op het oog verlaten weeshuis, blijkt toch niet zo verlaten. Er wonen bijzondere kinderen zoals Bronwyn, een buitengewoon sterk meisje, en Olive, een meisje dat opstijgt zonder het gewicht aan haar schoenen. Deze kinderen en hun weeshuis zitten gevangen in een bijzondere tijdlus die ervoor zorgt dat ze steeds hetzelfde moment herhalen. Dit verandert met de komst van Jacob. Hierdoor ontstaat een prachtig avontuur, vol fantasie en spannende elementen. Waar Ransom Riggs een serie van boeken heeft geschreven over Miss Peregrine's bijzondere kinderen, heeft Tim Burton zijn best gedaan een compleet en afgerond verhaal in zijn film neer te zetten. Op dit moment zijn er, ondanks het succes van de film, dan ook geen aanwijzingen dat er een vervolgfilm gemaakt zal worden.

Edward Scissorhands

Het in 1990 door Tim Burton geregisseerde en geschreven verhaal van de door Johnny Depp gespeelde Edward was wereldwijd een succes. Het verteld het verhaal van de door een uitvinder gecreëerde Edward die scharen heeft in plaats van handen. Wanneer Peg Boggs het oude huis van de uitvinder bezoekt, loopt ze Edward tegen het lijf. Waar Edward in eerste instantie angstaanjagend lijkt, blijkt hij een hartverwarmend persoon. Hij maakt al snel deel uit van het gezin van Peg Boggs en de wijk waarin ze wonen. Wanneer Kim Boggs vriend Jim jaloers wordt op Edgar, ontstaat al snel de vraag: wie is het monster en wie het mens?

Minder bekend is dat in navolging op Tim Burton zijn filmsucces sinds 2015 meerdere engelstalige graphic novels verschenen zijn over Edward Scissorhands. Kate Leth en Drew Rausch hebben Edward zijn personage - ruim twintig jaar na de film - nieuw leven ingeblazen in de vorm van die aparte verhalen. 

Sleepy Hollow

Het verhaal van Sleepy Hollow is in boekvorm meerdere malen uitgebracht, al dan niet in combinatie met andere short stories. The Legend of Sleepy Hollow van Washington Irving vormde de basis voor de in 1999 door Tim Burton geregisseerde supernatural horrorfilm. Agent Ichabod Crane vertrekt vanuit New York naar het dorpje Sleepy Hollow om een serie moorden te onderzoeken. Volgens de plaatselijke legende zouden de moorden zijn gepleegd door de Headless Horseman. In zijn onderzoek ontdekt Crane dat het graf is aangetast. Crane is echter sceptisch over de Headless Horseman als verdachte... tot het moment dat hij zelf oog in oog met hem komt te staan. Sleepy Hollow is een verhaal gekenmerkt door duisternis, bovennatuurlijke verschijnselen, moord en mysterie. 

Sweeney Todd

In 2007 verscheen deze horrorfilm, geregisseerd door Tim Burton. De film is genomineerd voor en bekroond met Academy Awards en Golden Globe awards. Sweeney Todd is, mede door zijn musicalachtige karakter, geen standaard horror film. Benjamin Barker wordt onterecht verbannen naar een strafkamp, door een rechter die verliefd is op zijn vrouw. Benjamin Barker heeft in de gevangenis een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld. Als hij vrij komt blijkt hij een psychopaat die besluit om wraak te nemen. Mrs. Lovett die hem graag een kans wil geven laat hem een kapperszaak openen boven haar winkel. In zijn winkel laat hij een luik maken onder zijn kappersstoel. Wat betekent dit voor de bezoekers van de kapperszaak van Sweeney Todd? 

Het verhaal van Sweeney Todd werd oorspronkelijk uitgebracht in 1846 - 1847 als a penny dreadful. Een populaire benaming voor literatuur uit de 19e eeuw in Engeland, waarbij verhalen in wekelijkse delen werden uitgebracht. In 2010 is het verhaal van Sweeney Todd, dat al meerdere malen gebruikt was voor films en theatervoorstellingen, samengebracht en opnieuw beschreven door auteur James Malcolm Ryder.    

The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories.

Tim Burton is vooral bekend is als regisseur, animator en scriptschrijver. Veel minder bekend is dat hij in 1997 zijn eigen fantasy boek uit bracht. The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories bevat drieëntwintig poetische korte verhalen in combinatie met typische Burton-illustraties. Met titels zoals 'Voodoo Girl' en 'Mummy Boy' kan het niet anders dan dat dit boek hier en daar een duistere, bijna lugubere kant bevat met daarnaast een gezonde dosis humor. Het poetisch verhaal 'Stain Boy' heeft inmiddels de basis gevormd voor The World of Stainboy, een flash animatie serie gecreëerd door Tim Burton.

De bovenstaande titels zijn slechts een selectie van de boeken die een uitgangspunt hebben gevormd voor de films van Tim Burton. Frankenweenie (gebaseerd op de boeken over het Monster van Frankenstein), Maleficent (globaal gebaseerd op Charles Perraults versie van Doornroosje), Abraham Lincoln: Vampire Hunter (gebaseerd op het boek van Seth Grahame-Smith) en Lewis Carrol zijn verhalen over Alice in Wonderland zijn als film eveneens uitermate geschikt voor Halloween. Daarnaast zijn er The Nightmare Before Christmas en Corpse Bride waarvan de scripts geschreven zijn door Tim Burton en Dark Shadows, gebaseerd op een gelijknamige soapserie.

Je mag stellen dat Tim Burton met zijn eigen werk (al dan niet filmgerelateerd) en zijn verfilmingen een bijzondere bijdrage kan leveren aan Halloween. Stuk voor stuk films en boeken die niet aan een Halloween Experience mogen ontbreken. 

Every day is Halloween, isn't it? For some of us... (Tim Burton)

Halloweenquiz: Wat is de vijfde letter in de voornaam van het door Tim Burton gecreëerde karakter dat zijn opwachting maakte in de, in 1990 verschenen, gelijknamige film?

Dit artikel is de derde in een reeks artikelen:

Dag 1 van de Halloweenweek met intro over de halloweenquiz

Dag 2 van de Halloweenweek: Halloween for Young Adults

Geschreven door: Annemieke de Jong



Reacties op: Every day is Halloween, isn't it? For some of us...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...

Washington Irving

Washington Irving

Washington Irving (3 april 1783 - 28 november 1859) was een Amerikaans auteur va...