Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

A Trilogy of Trilogies (3)

op 03 december 2017 door

Yep, je leest het goed. Robin Hobb heeft met ‘The Farseer Trilogy’, ‘The Tawny Man Trilogy’ en ‘The Fitz and the Fool Trilogy’ al negen boeken gevuld met de lotgevallen van Fitz. Dit jaar heeft zij deze trilogie van trilogieën voltooid en dat is natuurlijk een fenomenale prestatie. Vandaar besteden we vandaag, in het laatste artikel in een reeks van drie, graag aandacht aan: ‘The Fitz and the Fool Trilogy.’

Door Lieke

“Time is an unkind teacher, delivering lessons that we learn far too late for them to be useful.” – Robin Hobb (Fool’s Assassin)

Lees de eerste twee artikelen uit deze reeks hier: A Trilogy of Trilogies (1) en A Trilogy of Trilogies (2).

Fool’s Assassin, het eerste deel van ‘The Fitz and the Fool Trilogy’, is een van de weinige boeken waarvan ik - dankzij Hebban! - een hardcover editie heb die ook nog gesigneerd is. Heel gaaf, dus. Dat zit ‘m niet zozeer in de handtekening. Daar geef ik niet zoveel om. Maar dat Robin Hobb het boek dat nu in mijn kast staat te pronken in haar handen heeft gehad… Ja, dat doet me wel wat. (Of ben ik nu heel naïef en worden die boeken gewoon door een flunkie van een handtekening stempel voorzien? Discuss, haha.)

Anyway, Fool’s Assassin markeert het begin van het einde. Zelfs met de helende magie die ongewild door zijn aderen stroomt, is Fitz lang niet meer zo fit als in het allereerste boek over zijn lotgevallen. Zeg nooit nooit, maar met Fool’s Assassin, Fool’s Quest en Assassin’s Fate zijn in alle waarschijnlijkheid de laatste boeken over Fitz en de Fool verschenen. Hiermee bereiken we de bestemming van een reis die meer dan twintig jaar geleden van start gegaan is. Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar daar word ik licht melancholisch van. Maar genoeg getreuzeld: laten we het hebben over ‘The Fitz and the Fool Trilogy’!

Fool’s Assassin (2014)

Tien jaar na de gebeurtenissen in ‘The Tawny Man Trilogy’ heeft Fitz zich, onder een andere naam, met zijn vrouw gevestigd op een veilige afstand van het hof. Dan verdwijnt er een bode voordat zij een boodschap aan Fitz heeft kunnen overhandigen. De vrouw van Fitz bevalt op middelbare leeftijd en na een jarenlange zwangerschap opeens van een vreemd, bleek kind. Tergend langzaam komt naar voren dat Fitz zijn oude beroep van moordenaar weer op zal moeten pakken.

Hobb neemt in Fool's Assassin de tijd om het gelukkige gezinsleven van Fitz te schetsen. Af en toe is dit frustrerend - want je kunt natuurlijk niet wachten op avontuur en actie – maar het is nodig om duidelijk te maken welke persoonlijke offers Fitz moet brengen om het koninkrijk te verdedigen.

Fool’s Quest (2015)

De Fool balanceert op het randje van de dood nadat hij is verwond door geheimzinnige bleke personen die uit lijken te zijn op het veroveren van de wereld. Fitz is zo van slag door de slechte toestand van zijn vriend dat dezelfde vijanden erin slagen zijn dochter te ontvoeren. Zij is een gewild wapen. Maar ook Fitz is gevaarlijk. Magie vloeit door hem en hij is nog steeds een getrainde moordenaar. Nu heeft hij niets meer te verliezen.

Fool's Quest is een lekker dik boek en een heerlijke voortzetting van deze trilogie. Deze keer wordt er niet gewacht. Hobb gooit je meteen in het diepe. Swim!

Assassin’s Fate (2017)

Fitz en de Fool reizen de halve wereld over om de dood van de dochter van Fitz te wreken. Zo komen ze terecht op een eiland dat ooit een thuis en later een gevangenis was voor de Fool. Hij had gezworen er nooit terug te keren. De beide vrienden zijn niet meer op hun sterkst: de Fool is verzwakt door zijn verwondering en Fitz is niet meer de jongste. Ondanks dat zijn ze vastbesloten om iedereen die verantwoordelijk is voor de dood van Fitz’ dochter uit te roeien.

Als je hart niet sneller gaat kloppen van deze korte samenvatting van Assassin's Fate dan weet ik het ook niet meer. Het belooft een meeslepend en bloederig slotstuk te worden!

More Hobb

Als je geen genoeg kunt krijgen van de wereld die Hobb geschapen heeft – genaamd Realm of the Elderlings – dan heb je geluk, want er spelen zich nog meer boeken af in dit universum.

‘The Liveship Traders Trilogy’

Deze trilogie speelt zich af in de tijdsspanne tussen ‘The Farseer Trilogy’ en ‘The Tawny Man Trilogie’ en omvat de boeken Ship of Magic (1998), The Mad Ship (1998) en Ship of Destiny (2000). Pratende schepen, piraten en plenty spanning!

‘The Rain Wild Chronicles’

Deze reeks boeken vult de leegte tussen ‘The Tawny Man Trilogy’ en ‘The Fitz and the Fool Trilogy’ en bestaat uit Dragon Keeper (2009), Dragon Haven (2010), City of Dragons (2011) en Blood of Dragons (2013). Draken, draken en nog meer draken!

The Wilful Princess and the Piebald Prince

Als je geen zin hebt in zo’n enorme verplichting – het is nogal wat met telkens drie of vier vuistdikke boeken – of nog niet zeker weet of je er wel aan wilt wagen, dan kun je The Wilful Princess and the Piebald Prince uitproberen. Dit standalone boek gaat dieper in op de geschiedenis van ‘The Farseer Trilogy’ en is met maar 160 pagina’s geen al te grote commitment.

Durf jij het aan om in deze wereld te duiken met een trilogie (of drie) of dip jij liever een teentje erin met één boek? Laat het ons weten!



Reacties op: A Trilogy of Trilogies (3)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robin Hobb

Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindho...