Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Banned Books Week 2021: Books Unite Us

op 25 september 2021 door

Morgen start de Banned Books Week 2021. Het door de Coalitie van de Banned Books Week gekozen thema dit jaar is "Boeken verenigen ons. Censuur verdeelt ons.” Het evenement vindt plaats van 26 september tot 2 oktober 2021. Jaarlijks brengt de de American Library Association (ALA) een rapport uit, waarin bibliotheektrends worden weergegeven. Dit rapport bevat onder meer een momentopname van de censuur door bibliotheken, scholen en universiteiten. Het Office for Intellectual Freedom (OIF) van de ALA houdt in de gaten welke boeken in de Verenigde Staten door deze instellingen worden gecensureerd, waardoor het voor het publiek moeilijk wordt gemaakt om deze boeken te lezen. In 2020 gold dit voor meer dan 273 boeken. Het gaat daarbij met name om boeken over onderwerpen als gender-identiteit, raciale onrechtvaardigheid en seksueel geweld.

Door: Onno

De top 10 van de Banned Book List is als volgt:

1. Alex Gino: George

Waarom banned: Vanwege de LGBTQIA+-inhoud, strijdigheid met religieuze standpunten en niet in overeenstemming met 'de waarden van onze gemeenschap'.

Het verhaal gaat over de strijd van een transgendermeisje om gezien te worden voor wie ze werkelijk is. Als George auditie wil doen voor Charlotte in de schoolproductie van Charlotte's Web, staat haar leraar dat niet toe omdat George 'een jongen' is.

2. Ibram X. Kendi & Jason Reynolds: Stamped: Racism, Antiracism, and You

Waarom banned: Vanwege de openbare verklaringen van de auteur en vanwege beweringen dat het boek "selectieve vertelincidenten" bevat en niet racisme tegen alle mensen omvat.

Stamped is een verslag van racisme in Amerika over hoe racisme een rol speelde in het leven van vijf historische figuren. Doel is om een onverbloemde geschiedenis te bieden die in traditionele geschiedenislessen en studieboeken ontbreken. Meer over dit boek vind je hier.

3. Jason Reynolds & Brendan Kiely: All American Boys

Waarom banned: Wegens godslastering, drugsgebruik en alcoholisme, omdat het antipolitie-opvattingen promoot en verdeeldheid zaaiende onderwerpen bevat en omdat het "op dit moment een te gevoelige kwestie is".

Het is een verhaal over politiegeweld tegen een jonge zwarte tiener en de blanke tiener die getuige is van het onrecht. All American Boys benadrukt de realiteit dat raciale ongelijkheid vaak een strijd op leven of dood is voor de zwarte gemeenschap.

4. Laurie Halse Anderson: Speak

Waarom banned: Omdat men dacht dat het een politiek standpunt bevat, werd beweerd dat het bevooroordeeld was tegen mannelijke studenten en dat het verkrachting en godslastering bevat.

Een tienermeisje wordt verkracht op een middelbare schoolfeest. Ze weet met haar trauma om te gaan en hoe op te reden bij een tweede gewelddadige ontmoeting.

5. Sherman Alexie: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian

Waarom banned: Wegens godslastering, seksuele verwijzingen en beschuldigingen van seksueel wangedrag door de auteur.

Aan de hand van verhalen uit zijn eigen leven vertelt Alexie het verhaal van Junior die zijn school in het Spokane Indian Reservation verlaat om naar een geheel witte, landelijke middelbare school te gaan.

6. Marianne Celano, Marietta Collins & Ann Hazzard, geïllustreerd door Jennifer Zivoin: Something Happened in Our Town: A Child’s Story about Racial Injustice

Waarom banned: Vanwege "verdeeldheid zaaiende taal" en omdat men dacht dat het antipolitie-opvattingen zou bevorderen.

Een prentenboek over hoe een zwart en een blank gezin politiegeweld tegen de zwarte gemeenschap met hun kinderen aanpakt nadat de politie een zwarte man heeft neergeschoten. Het boek bevat richtlijnen voor ouders en verzorgers over hoe met hun kinderen racisme aan te pakken.

7. Harper Lee: To Kill a Mockingbird

Waarom banned: Vanwege racistische opmerkingen en hun negatieve effect op studenten, met een 'blanke verlosser'-personage en de perceptie van de zwarte ervaring.

Lee's klassieker, die zich afspeelt tijdens de grote depressie, vertelt het verhaal van Atticus Finch en het proces tegen Tom Robinson, een zwarte man die ten onrechte wordt beschuldigd van het verkrachten van een blanke vrouw. Meer over dit boek vind je hier.

8. John Steinbeck: Of Mice and Men

Waarom banned: Vanwege racistische passages, racistische stereotypen en hun negatieve effect op studenten.

Steinbeck vertelt het leven en de band tussen de zwervers George en Lennie en hoe hun hoop op een eenvoudig leven mis gaat. Meer over dit boek vind je hier.

9. Toni Morrison: The Bluest Eye

Waarom banned: Omdat het seksueel expliciet is en het seksueel misbruik van kinderen beschrijft.

The Bluest Eye speelt zich af in Ohio in 1941 en vertelt het jeugdverhaal van het jonge zwarte meisje Pecola Breedlove en hoe ze verlangt naar blauwe ogen. Op een zomer verandert geweld haar leven.

10. Angie Thomas: The Hate U Give

Waarom banned: Wegens godslastering en het promoten van anti-politie gevoelens.

Starr Carter is er getuige van hoe een politieagent haar jeugdvriend Khalil vermoordt. Terwijl ze omgaat met haar verdriet, worstelt ze met haar leven dat zich afspeelt tussen enerzijds haar overwegend zwarte gemeenschap en anderzijds haar overwegend blanke, bevoorrechte vrienden op haar privéschool. Meer over dit boek vind je hier.

Welk ‘Banned Book’ ga jij lezen?



Reacties op: Banned Books Week 2021: Books Unite Us

Meer informatie

Gerelateerd