Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken waar muziek in zit (1)

op 03 maart 2018 door

Wie houdt van boeken én muziek moet even zoeken om boeken over dit thema te vinden. Wij helpen bij deze zoektocht. De eerste drie die we vonden en het lezen waard zijn in de categorie literatuur On Chesil Beach, een boek van Ian McEwan over een eerste huwelijksnacht in de jaren zestig, een Young Adult roman van Jessica Martinez over een jonge violiste die meedoet aan het Guarneri Concours en een crime boek van Rick Blechta over een vermoorde dirigent.

Alle drie de boeken passen in categorie #39 van de challenge 2018.

Door: Onno

Ian McEwan: On Chesil Beach

Ian McEwan is geboren in 1948 in Hampshire. Een groot deel van zijn jeugd brengt hij door in Azië, Duitsland en Noord-Afrika. Dit komt omdat zijn vader bij het leger zit. Wanneer hij twaalf jaar is, gaat hij terug naar Engeland. In 1970 studeert hij af in Engelse literatuur aan de universiteit van Sussex. Zijn roman On Chesil Beach uit 2007 haalt de shortlist van de Man Booker Prize in dat jaar.

Het is 1962. De zojuist in Oxford getrouwde Edward Mayhew en Florence Ponting brengen hun eerste huwelijksnacht door in een hotel met uitzicht op Chesil Beach, gelegen in Dorset. Edward heeft geschiedenis gestudeerd en Florence is een getalenteerd violiste. Haar passie is het strijkkwartet. In Wigmore Hall geniet ze van uitvoeringen van de strijkkwarteten van onder meer Beethoven, Schumann, Bartok en Britten. Zelf speelt ze eerste viool in het Ennismore Quartet. Edward heeft niets met klassieke muziek; hij is liefhebber van blues en van rock & roll. Beide zijn 22 jaar en nog maagd. Edward verheugt zich op de komende avond en nacht. Florence is een ijskonijn: ze houdt niet van intiem lichamelijk contact.

She took his earlobe between forefinger and thumb and gently tugged his head towards her and whispered, 'Actually, I'm a little bit scared.'

This was not strictly accurate but, thoughtful though she was, she could never have described her array of feelings: a dry physical sensation of tight shrinking, general revulsion at what she might be asked to do, shame at the prospect of disappointing him, and of being revealed as a fraud. She disliked herself, and when she whispered to him, she thought her words hissed in her mouth like those of a stage villain. But it was better to talk of being scared than admit to disgust or shame.

Een aangrijpende afloop is het gevolg.

Liefde, huwelijk en romantiek zijn veel gebruikte thema's, maar in On Chesil Beach is hieraan een bijzondere wending gegeven, al was het alleen maar door de geest van de tijd waarin het verhaal speelt, namelijk enkele jaren voor de sexuele revolutie. Het verhaal beslaat niet meer dan enkele uren, waarin McEwan de spanning weet op te bouwen. Daarbij zijn er talrijke flashbacks waarin de lezer veel te weten komt over Edward, Florence en hun relatie. Werkelijk een bijzonder boek.

Jessica Martinez: Virtuosity

Jessica Martinez is opgegroeid in Calgary, Canada. Als kind speelt ze viool. Ze studeert Engels en muziek aan de Brigham Young University in Provo (Utah). Nu woont ze in Florida, doceert Engels en speelt viool in een symfonie orkest. Ze heeft inmiddels vier boeken geschreven: Virtuosity, The Space Between Us, The Vow en Kiss Kill Vanish.

Hoofdpersoon in Virtuosity is de 17-jarige Carmen Bianchi. Ze is de dochter van Diana, die operazangeres was, maar haar carrière vroegtijdig afbrak. Jonathan Glenn was fan van Diana en is de vader van Carmen. Hij verliet Diana toen ze stopte met zingen. Carmen is een geweldige violiste die al verschillende albums heeft gemaakt en een Grammy heeft gewonnen. Haar opa en oma Glenn hebben haar een Stradivarius van 1,2 miljoen dollar cadeau gedaan. Carmen doet mee aan het prestigieuze Guarnieri Concours in Chicago. Ook Jeremy King, een Britse violist, doet hieraan mee. Carmen heeft een oogje op hem. Beide zijn doorgedrongen tot de halve finale van het concours. Nadat Carmen hem van een afstand heeft staan bekijken, krijgt ze een botte e-mail van Jeremy. Ze stuurt een kattige e-mail terug. Carmen gaat naar een concert waar Jeremy het vioolconcert van Beethoven en als toegift de Carmen Fantasy van De Sarasate speelt. Na afloop spreken ze elkaar en gaan ze samen eten. Carmen komt midden in de nacht thuis. Haar moeder, die tevens haar manager is, is woest. Ze waarschuwt Carmen dat Jeremy erop uit is om haar uit haar evenwicht te brengen, zodat hij zelf meer kans heeft om het concours te winnen. De volgende avond geeft Carmen een uitvoering van Tchaikovsky's vioolconcert. Ze ziet Jeremy niet.

If he had been there he probably would have come backstage, but maybe he had been there and just hadn’t stayed. Maybe he’d had to leave right away. I pressed send.

It felt like an eternity before he responded.

Wasn’t there. Sorry. I’ll explain in person.

How’d it go? When do I get to see you?

He hadn’t come. That was probably good, preferable even, as far as the Guarneri was concerned.

Except that tonight’s performance had been so personal. If he’d been there, maybe he would understand me completely, understand things I could never just explain with words.

It didn’t matter.

Het is een meeslepend verhaal met een afloop die anders is dan verwacht. Martinez weet de twijfels en onzekerheden van Carmen op een goede manier aan de lezer over te brengen. Virtuosity is een goed geschreven boek over muziek en liefde, waar zo nu en dan mysterie om de hoek komt kijken.

Rick Blechta: Orchestrated Murder

Rick Blechta is geboren in New Rochelle, dat ten noorden van New York City ligt. Zijn muziekcarrière begint in een lokale rhythm and bluesband. Hij beheerst verschillende instrumenten, waaronder piano, orgel, hoorn, trompet, gitaar en slagwerk. In 1971 emigreert hij naar Canada om een Bachelor of Music graad te behalen aan de McGill University in Montreal. Na zijn afstuderen vormt Blechta een van Canada's progressieve rockbands, Devotion. Deze bestaat tot 1975. Hierna start hij een nieuwe band, Eyes. Hij doceert 16 jaar hoorn aan het Koninklijk Muziekconservatorium. Wanneer hij in 2001 stopt met lesgeven, wordt hij grafisch ontwerper bij het bedrijf Eye-to-Eye Design. Dit sluit zijn deuren in 2009, waarna hij zijn eigen bedrijf begint, Castlefield Media. Na verschillende boeken te hebben geschreven, verschijnt in 2011 zijn eerste boek in de 'Rapid Reads' serie, getiteld Orchestrated Murder. In 2017 ontvangt hij voor zijn derde boek in de 'Pratt & Ellis Mystery' serie, Rundown, de Arthur Ellis Award 2017 voor beste novelle.

Rechercheur Pratt gaat met zijn jonge collega Ellis naar de Symphony Hall omdat de manager van het orkest gemeld heeft dat de dirigent van het symfonie orkest, Luigi Spadafini, vermoord is. Pratt heeft Spadafini nog de vorige maand Beethoven's vijfde symfonie met veel succes zien dirigeren. De dirigent blijkt met een cellosnaar gewurgd te zijn. Het hele 76-koppige orkest zegt het gedaan te hebben. Een oudere celliste vertelt Pratt dat de dirigent geniaal was, maar tegelijkertijd onuitstaanbaar. Alle orkestleden hadden een hekel aan Spadafini. Volgens haar is hij verantwoordelijk voor twee doden: een slagwerker die aan een hartaanval stierf als gevolg van stress en de celliste Annabelle Lee. Deze laatste sprong voor de trein nadat Spadafini haar had gedumpt en ingeruild had voor een jonge piccolospeelster. Pratt en Ellis ontdekken dat Spadafini met het bestuur van een rivaliserend orkest contact heeft gehad om daar dirigent te worden.

Spadafini had obviously been a bastard of the first water. His womanizing alone was outrageous, but his treatment of the people he worked with was contemptible. Pratt felt sure that was the reason for his death.

Het is een kort, goed leesbaar verhaal in eenvoudig Engels. Het plot is niet erg verrassend. Het is een dun boekje en heel geschikt om de tijd te doden, bijvoorbeeld een paar 'verloren' uurtjes in de trein of het vliegtuig.

Ben jij geïnteresseerd in boeken waar muziek in zit en, zo ja, wat voor soort boeken?

Denk aan biografieën (bv. over componisten, popsterren, jazzlegendes, pianisten, dirigenten), muziekstijlen (bv. hip-hop, jazz, rock & roll, klassiek), instrumenten of gewoon een goed verhaal waarin iets van muziek voorkomt.



Reacties op: Boeken waar muziek in zit (1)

Meer informatie

Gerelateerd