Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken waar muziek in zit (3)

op 21 maart 2018 door

Er zijn veel boeken waarin muziek een rol speelt: categorie #39 van de 2018 challenge. Daarom is het niet moeilijk er weer drie te kiezen. Het eerste is The Mozart Season, een YA-roman over een 12-jarig meisje dat viool speelt. Het tweede boek gaat over Christopher and Jaime, een stelletje dat er niet wil uitkomen dat ze van de ander houden; real feelgood. Het derde boek is uit de categorie crime: Melody of Murder gaat over een 18-jarige pianovirtuoos, twee doden en veel verdachten.

Door: Onno

Virginia Euwer Wolff: The Mozart Season

Virginia Euwer Wolff is geboren in Portland, Oregon. Ze woonde niet in de stad, maar in het noorden van Oregon op drie mijl afstand van een plaatsje van ongeveer 200 mensen. Haar vader was eerst advocaat in Pittsburgh, maar is later naar het westen van Oregon vertrokken om in de natuur te gaan wonen. Hij was bijna twintig jaar ouder dan de moeder van Virginia. Hij had een grote blokhut gebouwd met een stenen openhaard, met vijf slaapkamers en met een fraai uitzicht op de bergen. In de blokhut stond een kleine vleugel. Electriciteit was er niet. In het plaatsje was geen kleuterschool. In de eerste klas van de lagere school (hier groep 3) zorgde de school ervoor dat Virginia elke dag bij haar oma, die dicht bij de school woonde, ging lunchen. Hun eigen huis was vijf kilometer verderop. Rond haar achtste jaar begon Virginia met vioollessen.

Haar boek True Believer won de National Book Award in Children’s Literature in 2001. Het is het tweede boek in de 'Make Lemonade' serie over een 14-jarig meisje dat babysit voor de kinderen van een 17-jarige moeder.

In The Mozart Season speelt de 12-jarige Allegra Leah Shapiro softbal én viool. Ze heeft al zes jaar vioolles van Mr. Kaplan. Ze is een van de 85 tieners die een opname van hun vioolspel hebben opgestuurd voor de Ernest Bloch Competition for Young Musicians in Oregon. De finale zal over drie maanden plaatsvinden. Zij behoort tot de zes tieners die uitgenodigd zijn voor de finale. Als ze de Chaconne van Vitali aan het oefenen is, valt haar oog op de foto van het Juilliard Quartet op Kaplans bureau. Ze voelt zich aangetrokken tot de tweede violist, Joel Smirnoff, en twijfelt niet langer of ze mee zal doen of niet. Ze besluit mee te doen en wie weet ontmoet ze Smirnoff ooit.

Nadat Allegra voor haar vader die cellist is in een symfonie orkest tijdens een openluchtconcert de pagina's van de bladmuziek heeft omgedraaid, wordt door een lid van een kwintet gevraagd dit ook voor hem te doen. Net als bij het concert van haar vader danst ook deze keer een haveloze man tijdens de uitvoering. Een aantal dagen later vraagt een roodharige vrouw Allegra ook voor haar 'pageturner' te zijn als ze de pianopartij speelt in het Piano Trio in C minor van Mendelssohn.

We walked outside again, and somebody came dashing over to us. It was a red-haired lady Mommy and Daddy know. “Allegra,” she said, “would you consider turning pages for me next Thursday? I’ve seen you with your dad, and with Charley Horner? I need a page turner badly?”

I couldn’t even remember what instrument she played. I just remembered her face and her hair, and I remembered she talked in questions.

Mommy looked at me. I looked at her and then back at the lady. “Sure. I can do it,” I said. “Where?”

“The Community Music Center? Can you be there by six-thirty? I’ll show you the fast turns?” She looked at Mommy and said, “It’s the Mendelssohn C minor?” and rolled her eyes.

I looked at my mother again. “We’ll have her there,” she said.

Haar vioolleraar vraagt Allegra of ze wil invallen voor de 19-jarige Karen Coleman die tijdens het surfen twee vingers heeft gebroken. Ze moet met een klein amateurorkest het vierde vioolconcert van Mozart spelen. Van dit concert moet ze voor de finale van de Bloch competitie, waaraan ook Karen meedoet, de vioolpartij zonder orkest spelen. De repetitie en ook de openluchtuitvoering de volgende dag gaan goed. De dansende man is ook weer aanwezig. Allegra's vriendin Jessica danst met hem. Hij zegt Trouble te heten. Hij blijkt op zoek te zijn naar Waltz in Three.

Allegra blijkt de jongste van de zes finalisten te zijn.

Het verhaal bevat veel aspecten van het muziekleven. Zij die musiceren zullen veel herkennen, waaronder de twijfels die een beginnend musicus heeft. Het verhaal komt wat traag op gang en een spannend plot is er niet. Niettemin is het een aandoenlijk verhaal over een zich ontwikkelend violiste.

Jennifer Peel: Christopher and Jaime

Jennifer Peel schrijft romance/chic lit. Christopher and Jaime is het eerste deel van de driedelige serie 'Pianos and Promises.' De andere twee delen zijn Beck and Call en Cole and Jillian. Andere series van haar zijn 'The Women of Merryton', 'Dating by Design' en 'More than a Wife'.

Jaime Seger is al meer dan twintig jaar bevriend met Christopher McKay. Feitelijk was ze al die tijd al verliefd op Chris, maar durfde ze hier niet voor uit te komen. Ze was bang dat bij zijn afwijzing hun vriendschap in gevaar zou komen. Chris was getrouwd met Bianca, maar zij is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ze hebben een dochter Allie. Na de dood van Bianca zorgt Jaime voor Allie. Jaime kan een baan als pianolerares krijgen, maar moet daarvoor verhuizen. Als ze dit tegen Chris zegt, vraagt hij haar ten huwelijk. Aanvankelijk weigert Jaime omdat ze denkt dat Chris dit alleen voor de verzorging van Allie doet. Als Chris aanhoudt, stemt ze toe.

I tore off the covers, brushed my teeth, threw my hair up, and sat in front of my digital piano. I missed having a real piano, even the old, out-of-tune upright at my parents. I looked over at my piano jar on my dresser. It held a few thousand dollars. Enough for a used upright, but I didn’t have anywhere for it to go. Besides, I was going to own a grand piano.

I turned the volume down as low as it would go before I poured my heart out into the keys. I got lost in every note, so much so I didn’t hear Christopher come in.

Moonlight Sonata?”

I only jumped a little, but I didn’t bother facing him. “Which movement?”

He thought for a moment. “Second?”

“Third.”

“I was close.”

Twee jaar later woont Jaime apart. De scheidingsprocedure is in gang gezet. Chris wordt op straat aangereden. Hij belandt op de intensive care en wordt in coma gehouden. In zijn spullen vindt ze zijn dagboek. Daarin leest ze dat Chris altijd van haar heeft gehouden. Hij was te druk met zijn vastgoedwerk en had daarbij financiële problemen. Hun tweede trouwdag was hij vergeten en een tweede kind wilde hij niet in tegenstelling tot zijn eerdere belofte. Daarop is Jaime vertrokken en heeft ze een huis en een baan als pianolerares genomen.

Het is een sappige, vlot leesbare, maar ook erg voorspelbare novelle. Het wemelt van de flashbacks met een hoog romance gehalte en het blijft hierbij allemaal heel erg netjes. Deze novelle is niet op papier, maar alleen als Kindle verkrijgbaar.

Stella Cameron: Melody of Murder

Stella Cameron is auteur van verschillende series, zoals 'Bayou, Court of Angels' en 'Mayfair Square'. Melody of Murder is het derde deel van de 'Alex Duggins Mystery' serie. In april 2018 verschijnt het vijfde deel in deze serie, Whisper the Dead. Deze serie speelt in de Engelse Cotwolds en de sfeer van deze locatie is in de boeken te proeven. Elk boek kan als een 'stand-alone' gelezen worden.

Percy Quillan heeft voor zijn 18-jarige zoon en pianovirtuoos Elyan een huis, Green Friday, in de Cotswolds gehuurd, waar deze zes maanden ongestoord zijn concerttour kan voorbereiden. Elyan was liever in Hampstead gebleven, net als zijn vier jaar oudere halfzus Laura, die zangeres wil worden. Meegegaan zijn Percy, diens tweede vrouw Sonia die 25 jaar jonger is dan haar man, Laura, Elyans pianoleraar Sebastiaan Carstens, diens dochter Daisy, Elyans manager Wells Giglio en de huishoudster Maud Meeker. Elyan is bevriend met Annie Bell.

Alex Duggins is de eigenaresse van een pub in Folly-on-Weir, het plaatsje in de Cotswolds, waar Green Friday staat. Wanneer Alex bij de kerk op een bank zit, hoort ze een meisje in de kerk zingen.

The voice reminded her of Madeleine Peyroux. When Alex had first heard Madeleine she’d thought of Billie Holiday. Alex loved the sound. The woman inside St Aldwyn’s had the low, lazy tones of some blues singers, but also an unexpected range that let her climb high scales that made Alex grin with pleasure, even while her throat tightened with emotion.

Wanneer het zingen plots stopt en Alex een luide knal hoort, snelt ze naar binnen.

From inside the church came a mighty crash, the discordant clatter of piano keys. Probably a slam of exasperation. The singer had been silent for so long, Alex assumed she really had left.

Daar vindt ze een meisje op de grond liggen. Ze is dood. Het blijkt Laura Quillan te zijn. De recherceurs Dan O'Reilly en Bill Lamb onderzoeken de zaak. Ze ontdekken dat Laura is gestorven aan een overdosis digoxine dat ze voor haar hartkwaal gebruikt en de rechercheurs vermoeden dat ze vermoord is door een van de bewoners van Green Friday. Alex en haar vriend Tony Harrison worden meegesleept in het onderzoek. Elk lid van het huishouden blijkt een motief te hebben.

De Engelse sfeer in het boek is goed neergezet; de personages zijn niet erg uitgewerkt. Qua inhoud lijkt dit boek op de boeken van Agatha Christie, oftewel niet al te veel actie en heel veel potentiële verdachten die successievelijk doorgehaald kunnen worden in een wat trage, maar ietwat verrassende ontknoping.

Heb jij wel eens een boek waar muziek in zit gelezen?

Voorgaande afleveringen van Boeken waar muziek in zit:



Reacties op: Boeken waar muziek in zit (3)

Meer informatie

Gerelateerd