Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers to the rescue (2)

op 01 augustus 2018 door

Twee weken geleden lazen we hoe Yvonne druk in de weer was met haar boekenkast. Dit alles om Annemieke te helpen bij het inrichten van haar boekenkast. Het is een hele uitdaging om een ander van advies te dienen over zo'n moeilijk onderwerp, vooral als je zelf grote problemen op dit gebied hebt.

Door: Onno

Wellicht heb ik een wat vreemde kijk op het onderwerp boekenkast. Ik ken dit onderwerp in de praktijk namelijk alleen als meervoudsvorm. Wanneer ik weer eens ergens anders ga wonen dan kijk ik bijvoorbeeld niet alleen naar het aantal en de grootte van de ramen in het huis – licht is voor mij heel belangrijk –, maar ook naar het aantal en de grootte van de muren die ervoor in aanmerking komen om een boekenkast tegen te plaatsen. Ik heb namelijk meerdere boekenkasten en zelfs dan blijk ik er nog altijd te weinig te hebben, met als gevolg: verhuisdozen vullen en/of boeken de deur uit doen.

ceda09256b645567fff9d44175ea8b16.jpg

In mijn droomboekenkast zet ik Engelstalige en Nederlandstalige boeken bij elkaar en vervolgens groepeer ik de boeken per genre, in mijn geval literatuur, thrillers/spanning en muziek. Voor elk genre zet ik de auteurs op alfabetische volgorde en vervolgens per auteur hun boeken ofwel qua titel op alfabetische volgorde ofwel op chronologische volgorde qua eerste verschijningsdatum ofwel, als het om pockets gaat, pockets op nummer, bijvoorbeeld Zwarte Beertjes-nummers. Helaas blijft deze indeling een droom. In de praktijk komt hier namelijk niets van terecht, want de door mij gewenste orde wordt vaak verstoord doordat ik boeken van dezelfde auteur deels in pocketformaat deels in paperback formaat heb en de tussenruimte tussen de kastplanken vaak is toegesneden op pockets. In het verleden werden veel boeken in pocketformaat uitgebracht, tegenwoordig gebeurt dit doorgaans in paperbackformaat. Vooral de Amerikaanse uitgevers hebben hier last van. De formaat van hun boeken wordt steeds groter (en daarmee samenhangend de prijs hoger, maar dit terzijde). Heel irritant of noem het ambetant, zoals ze in Vlaanderen zeggen.

Er is eigenlijk maar één manier om qua indeling je droomboekenkast te realiseren en dat is een digitale boekenkast. Daar past alles in. Voordeel is dat je elke dag met een paar drukken op de knop je boekenkast anders kunt indelen, bijvoorbeeld op taal, op auteur, op genre, op onderwerp en ga zo maar door. Het formaat van boeken speelt in een digitale boekenkast totaal geen rol, terwijl dit bij een fysieke boekenkast juist heel belangrijk is. Met de digitale boekenkast is dus het probleem van 'too many books' opgelost. Grootste nadeel blijft dat je niets fysieks in je handen voelt dat je kunt 'besnuffelen'.

Zoals hiervoor al aangegeven, heb ik meerdere boekenkasten: één in de woonkamer, één in de hal, één in de garage en twee in de berging. Mijn grootste boekenkast staat in de woonkamer. Deze is 255 cm breed en 160 cm hoog. Qua plaatsing van boeken ben ik gebonden aan de indeling van de kast. De bovenste drie planken zijn voor pockets van het formaat Zwarte Beertjes. Daaronder komen zes planken voor paperbacks en de onderste plank is voor groot-formaatboeken. Hieronder een gedeelte van de kast.

68b93f9b2dc3623442a6ce2f291f5385.jpg

Een groot probleem vormen voor mij de TBR-boeken. Daarvoor heb ik namelijk geen plaats meer in een van mijn kasten. Het gevolg zie je hieronder: een tafel vol boeken. Het is een collectie van TBR en JR (Just-Read).

cee2e2534e24c73a1794a1dc1a560d2a.jpg

Wat het mooiste in mijn kast is, is moeilijk te zeggen. Als mij iets niet zou bevallen dan zou het niet in de kast staan. Als ik moest kiezen - met het pistool op de borst - dan zouden het de 52 romans van Simon Vestdijk zijn, omdat dit zijn complete oeuvre aan romans is.

16f6a524bed2c4f1f6101962b174b19d.jpg

 Maar als het pistool opgeborgen is dan roep ik snel nog een paar collecties, waaronder alle Hans van der Kallens ofwel Havanks met de Schaduw, overblijfselen uit mijn jeugd, alle George Simenons, de boeken van Stuart Woods, omdat ze zo lekker weg lezen en een collectie boeken over Sjostakovitsj en andere Sovjet-componisten.

87922f4e287a748161479d9bcd2d93da.jpg

Is er een conclusie te trekken? Moeilijk. Ondanks vier volle kasten kom ik kastruimte te kort. Plaats voor meer kasten is er niet. Dus het wordt ofwel verhuizen ofwel overschakelen naar een volledig digitaal leven/lezen. Maar wil ik dit wel? En wat moet Annemieke met zo'n warboel?

Annemieke, zie mijn ervaringen maar als een waarschuwing. Belangrijker dan de kast is wat er in staat ofwel het WAT is belangrijker dan het HOE. Kortom, Annemieke, ik zou me niet al te druk maken hoe je je boekenkast moet indelen (als je al besluit om een boekenkast te gebruiken). Het gaat immers om de boeken.

Hopelijk heeft Lotte in de volgende aflevering van Readers to the rescue een bruikbaar advies. Het is zeker niet ondenkbaar dat jij een grandioze tip voor Annemieke hebt. Laat dit dan hieronder weten.

Zie ook:

Readers to the Rescue (1) door Yvonne



Reacties op: Readers to the rescue (2)

Meer informatie