Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De mooiste boeken van... Lieke

op 27 mei 2022 door

Het is bijna zover! Zondag 29 mei zal voor de vijfde keer de Hebban 1000 bekend gemaakt worden. Om wat beweging in de 'lijst der lijsten' te krijgen is het natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen nog eens naar hun mooiste boeken-lijst gaan kijken. Het is tijd om met parels te schuiven, nieuwe lievelingen toe te voegen en, ja, ook om afscheid te nemen van een aantal favorieten. De Readers dragen hun steentje bij. Vandaag is de beurt aan Lieke.

Banner afbeelding van viarami via Pixabay.

Ik vind het super moeilijk om een lijst met mijn allermooiste boeken te maken – erg herkenbaar, gok ik zo – dus meestal doe ik het net wat anders. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om mijn toplijst helemaal te vullen met boeken met scifi & fantasy elementen. Dat is toch een beetje een verguisd genre dat vaak niet voor vol wordt aangezien. Volkomen onterecht! Hieronder een selectie van mijn favorieten.

25

Life after Life

De hekkensluiter (ik houd het bij 25 boeken) is Life after Life van Kate Atkinson. Het gaat over Ursula die elke keer als ze sterft opnieuw wordt geboren – als zichzelf op dezelfde dag. Dat is natuurlijk een heel cool fantasy gegeven – de roman opent met een leven waarin Ursula Hitler doodt – maar ook alle kleine dingen die iemands bestaan een hele andere draai kunnen geven komen voorbij. De ouders, broers en zus van Ursula worden dankzij Atkinson mensen van vlees en bloed waar je als lezer van gaat houden. De reden dat dit juweeltje op de laatste plaats staat, is dat ik het nog aan het lezen ben op dit moment. Maar het is het soort boek waarvan je na een paar bladzijden al weet dat je het vijf sterren gaat geven, dus…

19

Freshwater

Dit redelijk dunne boekje (240 pagina’s) betoverde me helemaal. Freshwater van Akwaeke Emezi gaat over Ada. Zij wordt geboren in een lichaam waarin zich nog twee andere entiteiten hebben genesteld. Het verhaal wordt verteld vanuit deze ‘meelifters’ en uiteindelijk grijpen zij de macht over het lichaam en het leven van Ada. Dit vind ik zo’n aparte en verontrustende roman. Het is ook nog eens het debuut van Emezi.

15

Jack Glass

Een scifi thriller waarin je vanaf het begin weet wie de moordenaar is? Yes, please! Jack Glass van Adam Roberts bestaat uit drie verhalen die met elkaar verbonden zijn door de dader: Jack Glass. Dat hij de schuldige is, is bekend, maar hoe hij het voor elkaar heeft gekregen wordt pas gaandeweg duidelijk. Genres mixen kan een tikkeltje gevaarlijk zijn – zie de regelmatig teleurstellende ‘literaire thriller’ – maar dit is een perfect blend van sciencefiction en crime. Super gaaf!

6

Lincoln in the Bardo

Alweer een debuut, deze keer Lincoln in the Bardo van George Saunders, die eerder mijn hart veroverde met de voortreffelijke verhalenbundel Tenth of December. De auteur gebruikt het historische gegeven van de dood van de elfjarige zoon van president Lincoln om een geheel eigen versie van het hiernamaals tot leven te wekken. De manier waarop dit boeddhistische voorgeborchte in elkaar steekt én hoe Saunders dit vormgeeft op papier is simpelweg onnavolgbaar en meesterlijk. Echt een prachtige, prachtige roman.

1

We zijn bij mijn nummer 1 aangekomen en dat is…

A Tale for the Time Being van Ruth Ozeki! Hierin worden de verhaallijn van het Japanse meisje Nao en de verhaallijn van de Japans-Amerikaanse auteur die Nao's dagboek vindt op wonderbaarlijke wijze bij elkaar gebracht. Je gaat gewoon twijfelen aan de werkelijkheid en wat wel en niet kan door deze roman. Zo mooi en vreemd en fantastisch.

Bekijk hier mijn volledige toplijst.

Welke sciencefiction of fantasy romans staan bij jou op de lijst?



Reacties op: De mooiste boeken van... Lieke

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate Atkinson

Kate Atkinson

Kate Atkinson (1951) groeide op in York en studeerde Engelse literatuur. La...

Akwaeke Emezi

Akwaeke Emezi

Akwaeke Emezi (die/hen/hun) is de auteur van de New York Times-bestseller The D...

Adam Roberts

Adam Roberts

Adam Roberts is een Engelse auteur en journalist. Hij studeerde filosofie, ...

George Saunders

George Saunders

George Saunders (Amerika, 1958) is vooral bekend om zijn meesterlijke korte verh...

Ruth Ozeki

Ruth Ozeki

Ruth Ozeki is schrijfster, filmmaakster en een boeddhistische priester. Een tijd...