Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Readers lezen 's wat anders

op 15 april 2021 door

Wat doen de Readers in de LEWA (lees eens wat anders) maand april? Welke genres die we meestal links laten liggen lezen we nu wél, welke boeken pakken we op en welke LEWA-tips hebben we voor jullie?

Banner afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Yvonne

Leest

Voor de LEWA ben ik stiekem al een paar weken extreem goed bezig, want ik lees momenteel de 'Maddaddam' trilogie van Margaret Atwood. Héél bijzonder en ik geloof niet dat ik ooit eerder zoiets heb gelezen. Maar helaas: ik lees de Nederlandse bundel en die “kan” ik hier natuurlijk niet bespreken ;-). Daarbij ben ik ook pas net in het derde boek beland en vind ik het niet zo leuk om iets te vertellen over een boek dat nog niet uit is.

Tipt

De laatste tijd is het natuurlijk helemaal hip om podcasts te luisteren. Tijdens een wandeling, tijdens het wachten en misschien zelfs wel tijdens een verloren uurtje op het werk. Six Stories van Matt Wesolowski is natuurlijk de meest recente publicatie in dit genre. Jaren terug las ik echter Sadie van Courtney Summers en dit is dan ook het boek dat ik wil aanraden. De zusjes Sadie en Mattie hebben met hun jonge leeftijd al de nodige ellende ervaren en zijn dan ook elkaars steun en toeverlaat. Als Mattie dood wordt aangetroffen, is Sadie vastbesloten deze moord te wreken. Summers vertelt dit meeslepende verhaal op een fantastische manier; namelijk door middel van podcasts. Deze vertellingen zitten het verhaal nergens in de weg, maar geven juist op een unieke manier meer achtergrondinformatie over de personages. En het leukste? De podcasts zijn ook daadwerkelijk te beluisteren. 

Als je liever geen Engelstalige boeken leest, moet je nog even geduld hebben. Hoewel Sadie alweer bijna vier jaar oud is, heeft uitgeverij Volt besloten om het boek in het Nederlands uit te geven. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van dit jaar! Het is alleen nog niet duidelijk of de podcasts ook in onze eigen taal te beluisteren zullen zijn.

Karin

Leest

Ik heb even moeten nadenken met welk boek ik deze LEWA-maand mezelf ga uitdagen. Ik lees al vrij gevarieerd. Verreweg het meeste YA en fantasy, maar ik maak ook regelmatig een uitstapje naar sciencefiction of pak soms een thriller op. In de afgelopen tijd leende ik ook steeds vaker luchtige en vrolijke feelgood-boeken bij de onlinebibliotheek. Het minst lees ik toch wel (literaire) korte verhalenbundels. 

Toevallig ben ik momenteel bezig in de bundel The Lives of Saints van Leigh Bardugo. Dat boek bestaat uit korte verhalen, maar het is wel fantasy en hoort bij de vertrouwde Grisha-wereld dus dat is nog niet helemaal uit mijn comfortzone. Daarom ben ik even streng voor mezelf en heb ik gekeken welke boeken ik al jarenlang heb genegeerd. Uiteindelijk heb ik gekozen om deze maand dan eindelijk de verhaalbundel Fresh Complaint van Jeffrey Eugenides lezen. Hopelijk bevalt het!

Demi

Leest

Vertrouwde en geliefde genres voor mij zijn (YA) fantasy en horror, met zo nu en dan een thriller of sciencefictionboek. Heel af en toe lees ik ook nog eens true crime of een (auto)biografie/memoires. Het genre dat ik het minst lees maar eigenlijk wel heel interessant vind, is literatuur. Er is zo veel keus binnen dat genre en niet alles spreekt mij aan, al is er ook veel dat me heel bijzonder lijkt.

Vandaar dat ik voor deze LEWA-maand in mijn boekenkast dook om een Engelstalig literatuurboek te vinden dat ik nog niet gelezen had. Dat boek werd uiteindelijk Home Fire van Kamila Shamsie, het boek dat in 2018 de Women's Prize for Fiction won. Misschien is het een beetje valsspelen dat dit verhaal losjes gebaseerd is op de Griekse tragedie van Antigone (ik ben dol op Griekse mythologie) maar het lijkt me in het algemeen een bijzonder boek dat ik anders misschien wel voorgoed zou hebben laten verstoffen in mijn kast. Het gaat over een Britse moslimfamilie die wordt verscheurd door IS. Ik laat me verder verrassen bij het lezen, dus dit is alles wat ik erover weet tot nu toe. Ik hoop dat dit boek me gaat raken en dat het me aanspoort om meer literatuur op te pakken. 

Lieke

Leest

Binnen elk genre heb je wel subgenres die je als lezer niet zo aanspreken. Bij mij is dat binnen crime bijvoorbeeld actie, omdat ik vooroordelen koester over slechte Steven Seagal films in boekvorm. Maar nu ga ik dan toch voor de bijl, want ik hou dus wel van actie. Als het maar enigszins geloofwaardig is qua plot en personages. Volgens mij heb ik nog nooit iets gelezen van deze auteur, maar verschillende boeken met Jack Reacher in de hoofdrol zijn al verfilmd dus helemaal onbekend met de reeks ben ik niet. Zodra ik klaar ben met mijn andere LEWA-boek Ik ga leven van Lale Gül - Team Anouk all the way! - ga ik Personal van Lee Child lezen.

Tipt

Niet iedereen houdt ervan om buiten zijn of haar comfortzone te lezen, dus hou in gedachten: het hoeft ook niet meteen heel extreem. Lees eens een boek wat je dolgraag wilt lezen, als luisterboek of zoek iets uit in je favoriete genre maar in een andere vorm, zoals een graphic novel. Die gaan echt niet alleen over superhelden; je kunt er van alles in vinden van crime tot literatuur tot non-fictie. Of lees eens een verhalenbundel in jouw genre en/of van een auteur waar je gek op bent. Kleine (uit)stapjes net op de rand van je comfortzone tellen ook!

Welk LEWA-boek ga jij lezen? Of ben je allang klaar? Wij zijn benieuwd!



Reacties op: De Readers lezen 's wat anders

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Kent Eugenides  is een Amerikaans Pulitzer Prize winnend auteu...

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie (1973) is in Pakistan geboren en opgegroeid. Ze heeft Creative Wr...

Lee Child

Lee Child

Lee Child is het pseudoniem van de Britse thrillerschrijver Jim Grant (1954...