Film Friday: Mr. Harrigan's Phone
Oktober? Spooktober! We beginnen mild met een Stephen King verfilming die meer ‘eerie’ dan eng is en dus zelfs te doen is voor lezers die geen fan zijn van horror. Maak je klaar voor een Film Friday over Mr. Harrigan’s Phone!
Door Lieke
‘Mr. Harrigan’s Phone’ is een novelle (80 pagina’s) van Stephen King uit zijn in 2020 verschenen bundel If It Bleeds. De collectie bevat ook ‘The Life of Chuck’, ‘Rat’ en het titelverhaal, dat een vervolg is op The Outsider.
‘Mr. Harrigan’s Phone’ gaat over Craig, die een baantje als voorlezer aanneemt bij de rijke, bejaarde Mr. Harrigan. Terwijl de jongen opgroeit, raken de twee bevriend. Als Craig een geldbedrag wint met een kraslot dat hij cadeau heeft gekregen van Mr. Harrigan, besluit hij om een deel van de prijs te besteden aan een iPhone voor zijn werkgever en als Mr. Harrigan overlijdt, smokkelt Craig de gsm zijn kist in. Als de tiener later dat jaar in elkaar wordt geslagen, probeert hij zichzelf te troosten door zijn vriend te bellen. Hij had niet verwacht dat hij antwoord zou krijgen…
Het boek
‘Mr. Harrigan’s Phone’ is hele lichte horror. Ik zou het eigenlijk bijna geen horror noemen. Het is echt meer vreemd, dan eng. Deze novelle kun je prima lezen als het ’s avonds donker is. In het boek krijgt vooral de vriendschap tussen Craig en Mr. Harrigan veel aandacht. Plus, de connectie tussen die twee na de dood van de laatste. Een van de dingen die ik een beetje irritant vind, is als een auteur over het verleden schrijft (het verhaal begint in 2004) en kennis van nu gebruikt om een personage als een soort ‘helderziende’ neer te zetten. En dat is dus precies wat King hier doet. Mr. Harrigan zit voortdurend de opkomst van bedrijven en de toekomst van het internet te voorspellen. Het is lui en vooral een tikkeltje saai om die, bij de lezer algemeen bekende, prognoses te lezen. Verder is het een doorsnee King, al is het boek dus minimaal eng. Perfect geschikt voor angsthazen!
De film
De trailer:
In grote lijnen volgt de verfilming, die vanaf 5 oktober op Netflix te zien is, het verhaal van het boek. Er zijn wel wat accenten anders gelegd, plus de manier waarop Jaeden Martell – ook bekend van de Stephen King verfilming van It uit 2017 – de rol van Craig invult geeft het personage meer diepte. Zo is de film vooral een coming-of-age verhaal met wat bovennatuurlijke elementen. Ook hier krijgt Mr. Harrigan (gespeeld door Donald Sutherland) even de tijd om de toekomst van het world wide web te voorspellen, maar de nadruk ligt daarbij vooral op zijn obsessie met geld verdienen en met zijn smartphone, en minder op hoe slim hij wel niet is om al die ontwikkelingen aan te zien komen. Door het uitstekende acteerwerk van Martell is de invloed van de telefoon die zijn smeekbedes beantwoordt ook veel aangrijpender en uiteindelijk tragischer. Daardoor krijgt de vriendschap tussen de jongen en de oude man nog een extra laag.
Boek vs. film: Oordeel
Zoals gezegd is het boek geen hoogvlieger, terwijl de film wat dingen weglaat en toevoegt die het naar een hoger niveau tillen. Dus, ik ga iets verschrikkelijks doen (haha) en zeggen dat de film beter is.
Boek: ***
Film: ****
Heb jij de novelle gelezen? Ga je de film kijken?