Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Film Friday: Mr. Mercedes #1

op 21 juni 2019 door

TGIF! Kijken jullie ook zo reikhalzend uit naar het weekend? Ik vind het een prachtig moment voor een nieuwe editie van Film Friday. Deze keer vind je alleen geen film in het artikel, maar een serie. Lezen jullie mee over Bill Hodges en de bekende Mercedes Killer?

Door: Yvonne

Enige tijd geleden liet ik jullie weten dat mijn 'LEWA' me eigenlijk uitstekend beviel. Sidderend en vol spanning begon ik aan het eerste boek over de knettergekke Mercedes Killer van Stephen King. Het vlotte echter met zo veel plezier dat ik reikhalzend uitkeek naar de vervolgdelen. De televisieserie kwam mij ook ten gehore en het bekijken daarvan kon natuurlijk niet uitblijven. Ik hoorde dat Videoland deze serie aanbood en dat was de reden om een proefabonnement bij deze streamingsdienst aan te vragen.

De drie boeken vormen een trilogie, maar de serie heeft vooralsnog slechts twee seizoenen. AT&T gaf al in 2018 aan dat er een derde seizoen zou worden opgenomen en als we de roddels mogen geloven, kunnen we die in november van dit jaar bekijken. Het is nog niet duidelijk of Videoland meteen de afleveringen zal gaan uitzenden. 

De series zijn onder verschillende namen bekend. Soms hoor je van de 'Mr. Mercedes' trilogie, terwijl er een andere keer weer over de 'Bill Hodges' trilogie wordt gesproken. Waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van voorkeur voor een personage, want beide aanduidingen benoemen dezelfde serie. 

Mr. Mercedes

De economische crisis is op haar hoogtepunt en er heerst nogal wat werkeloosheid in een klein stadje in Amerika. De gemeente besluit een banenbeurs bij het plaatselijke conventiecentrum te houden en 's ochtends staan daar heel wat mensen te wachten met hoop op een betere toekomst. Dan komt er ineens een Mercedes op de groep mensen afgereden. Er zijn flink wat gewonden en acht doden. Rechercheur Bill Hodges wordt op de zaak van de zogenoemde 'Mercedes Killer' gezet, maar weet geen dader aan te houden. Twee jaar later is Bill met pensioen. Hij kampt met een depressie en vult zijn dagen met het kijken van slechte televisieseries, het nuttigen van alcoholische dranken en nietsdoen. Hij kan het slecht verteren dat hij zijn laatste zaak niet goed af heeft kunnen sluiten. Wanneer Mr. Mercedes hem een brief stuurt, verandert er wat in zijn houding en is hij vastbesloten de dader alsnog achter tralies te zetten.

Boek vs. serie

Het boek werd in 2014 voor het eerst uitgebracht; het eerste seizoen van de serie volgde in 2017. De casting is erg goed gedaan. Tijdens het lezen van het boek vorm je automatisch een beeld van de personages en ik moet zeggen dat ze op het scherm niet veel verschillen van wat er in mijn gedachten te zien was. Bill is iets groter en dikker dan in mijn gedachten en Holly toont wat jonger, maar verder kan ik me erg goed in de gekozen auteurs vinden. Vooral Brady Hartsfield, de psychopaat Mr. Mercedes, is erg goed neergezet. Hij is eigenlijk het kneusje dat tegelijkertijd zomaar de behulpzame buurjongen kunnen zijn. Zijn psychopathische trekjes komen in de serie nog veel duidelijker naar voren dan in het boek. Wat een creep!

Net als in het boek komen we in de serie al snel te weten wie er achter Mr. Mercedes schuilgaat. De ex-rechercheur, oftewel 'Det. Ret.' zoals hij door de moordenaar wordt genoemd, weet dit zelf nog niet en er volgt natuurlijk een kat- en- muisspel. Hoewel de dader dus als erg snel zijn opwachting maakt, weet King in zijn boeken toch een bepaalde spanning te creëren. In de serie is dit niet anders. Wel is het een andere soort spanning, omdat in de serie juist de beelden gruwelijk zijn. Maar goed, daar is het natuurlijk een serie voor: zonder visuele inzichten hebben we er niet zo veel aan.

Het verhaal blijft dicht bij het plot van het boek, al zijn er in de serie wel wat elementen toegevoegd om de tijd te vullen en zo tot een volwaardig seizoen te komen. Zo leren we een aantal nieuwe personages kennen en ook krijgen we een aantal uitgebreide situaties te zien die in het boek beknopt genoemd werden. Ook zijn er kleine veranderingen aangebracht, waaronder de naam van het elektronicabedrijf waar Brady werkt. Deze aanpassingen zijn gelukkig minimaal en de regisseur weet de hoofdzaken prima op het kleine scherm over te brengen.

De moeder van Brady zorgt echter wel voor een puntje van irritatie. In het boek wordt haar vreemde relatie met haar zoon duidelijk en is haar rol verder gematigd. Het is meer de invloed op Brady die het personage  een rol geeft, want als persoon is ze beperkt aanwezig. In de serie is haar aanwezigheid een flink stuk groter en dat gaat eigenlijk net een stapje te ver. Ze verandert hierdoor in een irritant karakter. Waarschijnlijk is het een persoonlijke factor, hoor, maar het feit dat ze geen beha's draagt, haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. De perverse band tussen moeder en zoon wordt meerdere malen uitgelicht en wekt kriebels op.

Het eind heeft dezelfde spil als het boek, maar vindt bij een ander evenement plaats. Op zich niet zo erg, maar het wekt wel vragen op. Als je de trilogie namelijk volledig hebt gelezen, weet je dat het derde boek schakelt naar het evenement van het eerste boek. En dit is nu dus iets anders geworden... Ik ben reuze nieuwsgierig wat AT&T hiermee gaat doen!

Conclusie

Hoewel ik heb genoten van het boek, moet ik toegeven dat de serie me nog net iets meer ligt. Ik moest even wennen aan de acteur die Bill Hodges speelt en zijn Ierse accent, maar na slechts een enkele aflevering heb ik de man met accent in mijn hart gesloten. Het verloop is vrij traag, dus liefhebbers van actiefilms zullen wellicht iets missen. Als dit je niet stoort, is het een aanrader om de serie eens te bekijken. Het verhaal zit goed in elkaar en wordt ondersteund door een kijkje in de psyche van een bijzonder mens en aangevuld met grafische narigheid. Geen 'gore', maar absoluut genoeg details.

Hebben jullie al kennis gemaakt met Bill Hodges en Mr. Mercedes? Zo ja, op welke manier? Welke vormgeving heeft je voorkeur?



Reacties op: Film Friday: Mr. Mercedes #1

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...