Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groupread: What If It's Us

op 21 november 2018 door

Ben jij een grote Becky Albertalli fan? Of heb jij alles gelezen van Adam Silvera? Of ben je fan van beide YA-auteurs? Dan hebben wij goed nieuws want Becky Albertalli en Adam Silvera hebben hun krachten gebundeld en samen een boek geschreven: What If It’s Us. Op de Big Book Bonanza scoorden vijf Readers een exemplaar en in dit artikel geven we ons oordeel!

Door: Dorien, Demi, Yvonne, Lotte en Karin

Het verhaal: What If It’s Us gaat over de tieners Arthur en Ben. Arthur is alleen maar voor de zomer in New York; Ben woont in New York. Arthur hoopt dat het universum grootse plannen voor hem heeft; Ben wil alleen maar een doos met spullen van zijn ex-vriend versturen. Als ze elkaar ontmoeten bij het postkantoor, lijkt het universum toch plannen voor ze te hebben. Ze worden van elkaar gescheiden maar komen toch weer met elkaar in contact en gaan daten. Maar doet Arthur niet te veel zijn best en doet Ben wel genoeg moeite?

Heb je al eens een boek van Becky Albertalli en/of Adam Silvera gelezen?

  • Yvonne: Ik las They Both Die At The End en History Is All You Left Me van Adam SilveraThey Both Die was een flinke tegenvaller voor me, terwijl ik over History echt verrassend positief was. Van Becky Albertalli heb ik drie boeken in de kast staan, maar What If It’s Us is het eerste werk dat ik van haar lees.

  • Karin: Ik heb alle boeken van Becky Albertalli gelezen en ik ben helemaal fan. Samen met Lotte maakte ik al eerder de ultieme Albertalli fanquiz over haar drie eerdere boeken. Met het werk van Adam Silvera ben ik nog niet bekend, vooral de titel They Both Die At The End schrok me een beetje af. 

  • Lotte: Ook ik heb alle boeken van Becky Albertalli al gelezen. Van Adam Silvera las ik enkel They Both Die At The End. Hoewel het boek zelf me een beetje treurig maakte, vond ik het concept ervan wel heel origineel. (Ook wel een beetje griezelig: ik zou niet willen weten wanneer ik sterf.)

  • Dorien: Ik ben de meest onervaren Albertalli/Silvera lezer van het stel als ik het zo zie. Ik heb vorige jaar Simon vs. The Homosapiens Agenda gelezen en vond het een heerlijk boek waar ik zo doorheen gevlogen ben. Van Adam Silvera las ik eerder nog niks, maar een hoop van zijn boeken staan al lange tijd op mijn wensenlijstje.

  • Demi: Ha, ik ben toch nog een stukje erger: ik had nog helemaal geen boeken van Albertalli óf Silvera gelezen. Ik ben veel meer van de fantasy YA boeken dan de contemporary YA's en zal een boek als dit dus niet snel kopen. Ik heb wel de film van Simon vs. The Homosapiens Agenda in de bioscoop gezien! 


Wat vind je van de opbouw?

  • Yvonne: De opbouw is wel wat standaard, al hebben sommige hoofdstukken toch wel kleine cliffhangers. Doordat er twee auteurs aan het boek hebben geschreven, was me niet altijd duidelijk hoe een bepaalde situatie zou gaan (af)lopen. De vele grapjes maken het boek erg plezierig om weg te lezen en doordat er zo veel herkenbare situaties en woorden in voorkomen, ontkwam ik er niet aan om regelmatig in een lachstuip te belanden.

  • Lotte: De opbouw is, zoals Yvonne al zegt, vrij klassiek en simpel. Maar dat is helemaal niet erg. De perspectiefwisselingen tussen Arthur en Ben zijn fijn, en het begin en opzet van het boek vind ik wel origineel: is de meet-cute wel voorbestemd om een meet-cute te zijn? Het boek heeft me geen moment verveeld. Het verteltempo ligt hoog genoeg, de situaties zijn onvoorspelbaar en de schrijvers hebben een goed gevoel voor humor.

  • Karin: Ja, de opbouw is standaard maar het werkt goed. Na hun eerste ontmoeting wilde ik zo graag dat ze elkaar weer snel tegenkwamen en de tweede ontmoeting wordt slim uitgevoerd in het verhaal: niet te snel maar ook niet te lang uitgerekt. Ik vond de opbouw erg fijn en ik las het met plezier.

  • Demi: Ik had af en toe een beetje moeite om over te schakelen op een ander personage. Soms vergat ik even dat ik vanuit Arthurs perspectief las en dat hij dus niet degene was die bevriend was met Dylan bijvoorbeeld. Dat ging gelukkig snel beter; mede ook omdat het duidelijk twee verschillende stemmen zijn. De opbouw is prima: al vond ik sommige stukken te snel gaan of juist een beetje langdradig.

  • Dorien: Ook ik vind de opbouw erg standaard. En dat vond ik erg jammer. Ik had hoge verwachtingen van dit boek en deze zijn grotendeels door de super standaard opbouw niet waargemaakt. Hoewel het boek lekker wegleest en zeker een heel plezierig boek is om te lezen, is alles wel erg voorspelbaar. Dat is erg jammer.

Wat vind je van de personages?

  • Yvonne: Geweldig! Ze zijn liefdevol, schattig en hebben een mega groot hart. Het zijn personages die in je eigen vriendengroep zitten. Personages die eens niet perfect zijn of de wereld willen redden. Hun nerdie eigenschappen en onhandige momenten maken ze vertederend en toegankelijk. 

  • Lotte: Ik wil mijn eigen Ben en Arthur! Arthur is altijd enthousiast en helpt iedereen met plezier terwijl Ben de rustige en rationele jongen van het duo is. Allebei de personages worden ook heel mooi uitgewerkt. Ze hebben beiden hun sterktes en onzekerheden, maar dat maakt ze des te echter. Bovendien zijn die twee zo schattig samen!

  • Karin: Ook ik ben helemaal fan van Ben en Arthur! Ik vond het heerlijk om over deze twee personages te lezen. Mijn favoriet is toch wel Arthur met zijn zero chill en liefde voor Broadway musicals. Toen op de eerste pagina al verwezen werd naar zijn liefde voor de musical Dear Evan Hansen, was ik al om!

  • Demi: Ik zou Arthur beschermen met mijn leven! Ben vond ik wat lastiger om in mijn hart te sluiten. Vooral omdat hij net uit een relatie kwam en dus moeite had om zichzelf weer open te stellen voor iemand anders; daardoor kwam hij wat afstandelijk over, wat wel te begrijpen is. Dylan was erg grappig; zo'n vriend wil ik ook wel hebben! Met de vrienden van Arthur heb ik niks. Ik vind het trouwens ook heel prettig dat er geen homofobe ouders bij zaten!

  • Dorien: Ooh heerlijk, die kalverliefde. Ik denk dat iedereen wel iets van zichzelf in Ben en/of Arthur kan herkennen. 17 jaar en liefdesverdriet. Of juist je eerste liefde tegen het lijf lopen. Ja, deze jongens zijn goed neergezet. Beiden hebben duidelijk een eigen stem en gaan op geheel eigen wijze om met de situaties.

Wat is jouw eindoordeel?

  • Yvonne: Ik geef ze niet vaak, maar What If It’s Us heeft van mij de volledige vijf sterren gekregen. Wat een fantastisch boek!

  • Lotte: Van mij krijgt What If It’s Us de volle vijf sterren. Ik vind het een prachtig boek met een leuke insteek, schattige personages en een heleboel grappige momenten die een echte lach uitlokken. Ik heb ervan genoten.

  • Karin: Ik vond het echt een geweldig boek vol met heerlijke humor. Zulke leuke personages en een lief & realistisch liefdesverhaal. Ik heb het met zoveel plezier gelezen, van mij krijgt What If It’s Us vijf sterren!

  • Demi: Ik werd positief verrast door dit boek! Het was verfrissend om eens een keer over een homoseksuele relatie te lezen en het was gewoon een heerlijk boek om te lezen met veel geeky verwijzingen en toffe personages die goed worden uitgewerkt. Af en toe werden sommige stukken iets te langdradig, maar al met al geef ik het boek een welverdiende vier sterren!

  • Dorien: Ik kom uiteindelijk uit op vier sterren. Vond het een heerlijk boek om te lezen. Personage zaten goed in elkaar en ik leefde enorm mee met Ben en Arthur. Ik vond het soms moeilijk om hem weg te leggen als ik in de trein zat te lezen en mijn station bereikt had. Toch een ster aftrek vanwege de voorspelbaarheid en de standaard opbouw; daarin had ik toch wat meer verwacht van deze auteurs.

Gemiddeld geven wij What If It's Us : 4,6 sterren! Heb jij What If It's Us al gelezen of ben je het nog van plan?

 



Reacties op: Groupread: What If It's Us

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Adam Silvera

Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse auteur, die eerder als boekverkoper werkte. Hij ...