Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Halfway There!

op 26 juni 2018 door

Het jaar en de boekentitels vliegen voorbij! We zijn aanbeland bij Week 26 en dus zijn we Halfway There! Een reden voor ons als Readers Club om de eerste helft van 2018 onder de loep te nemen. Hoe staat het met het aantal gelezen boeken, in verhouding tot het gestelde doel? Hoe staat het met de Hebban Reading Challenge? En vooral hoe hebben we het eerste deel van 2018 ervaren en wat zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar?

Samengesteld door Annemieke de Jong

Reader Onno

Voor 2018 had ik 80 boeken als doel gesteld. Eind juni heb ik er precies 50 gelezen, waaronder enkele van tegen de 500 pagina's. Het zal geen probleem zijn om de 80 te halen; ik gok dat het aan het eind van het jaar ongeveer 100 gelezen boeken worden. Ik kijk wel eens naar het overzicht van de 50 rubrieken om te zien welke ik af zou kunnen vinken. Ik vermoed dat het er rond de 20 zijn. Ik lees voor mijn plezier en laat me op basis van de lijst met challenges niet verleiden tot het lezen van boeken waar ik weinig in zie. Daarom draai ik het liever om:

Ik lees wat mij leuk lijkt en achteraf kijk ik of het goed is voor een vinkje.

Dan blijkt dat er nog voer genoeg is voor jaren challenges, want er vallen nog heel wat items voor zo'n lijst met challenges te bedenken. Met andere woorden veel van mijn vinkjes kan ik op de lijst van 2018 niet kwijt.

Reader Lieke

Mijn doel is om dit jaar 120 boeken lezen en ik zit nu op de 57 boeken, dus ik lig perfect op schema, haha. Ik verwacht wel dat ik het ga halen. In 2016 (120) en 2017 (100) heb ik het ook gehaald. Het aantal is nooit zo’n probleem. Of het gaat lukken om alle hokjes af te vinken, is een ander verhaal…

28 categorieën zijn ondertussen afgevinkt. Bij sommige moest ik even puzzelen. #44 ‘Lees een genre dat je nooit leest’ vond ik best moeilijk, want ik lees eigenlijk alles. Die heb ik dus maar geïnterpreteerd als ‘Lees een genre dat je zelden leest’ en daar heb ik Hark! A Vagrant van Kate Beaton met haar coole en grappige stripverhaaltjes over literatuur en de geschiedenis ingevuld. Verder vind ik ‘Lees een griezelig boek’ een moeilijke categorie omdat ik boeken niet vaak (lees: bijna nooit) eng vind. Hopelijk is I'm Thinking of Ending Things van Iain Reid net zo creepy als Debbie van der Zande zegt, dan kan ik binnenkort een vinkje zetten bij #41!

Dankzij de gezellige Harry Potter read-a-long van de YA Club heb ik vier categorieën (#1, #17, #30 & #46) afgevinkt. Die boeken blijven superleuk. Het hielp wel dat ik – vooral bij de laatste paar boeken – verschillende dingen gewoon helemaal vergeten was, haha. Maar zelfs wetende hoe het af zal lopen, zijn ze zó spannend. Ik zou willen dat ik meer tijd had zodat ik ze elk jaar zou kunnen herlezen.

Verder ben ik op het moment Mythos van Stephen Fry aan het lezen. Dat boek is echt een aanrader voor lezers die houden van mythologie, maar soms door de goden het bos niet meer zien. :) Alles wordt duidelijk uitgelegd zonder dat het té eenvoudig wordt, Fry giet elk verhaal in een vorm die een tikkeltje moderner is maar toch het karakter van de originele mythe behoudt en zijn terzijdes zijn altijd verhelderend of grappig en vaak beide. Plus, je kunt meteen #36 afstrepen!

Reader Yvonne

Totaal heb ik 61 boeken gelezen, van de geplande 130. De Hebban Challenge staat op 35 van de 50.

Lastige om af te vinken is denk ik 'boek dat heel lang in de kast staat', omdat ik daar Da Vinci Code van Dan Brown heb ingevuld en ik gewoon nooit in de mood lijk voor dat boek. Mysery van Stephen King staat bij mijn geboortejaar ingevuld en ik begin altijd met frisse tegenzin in een boek van hem, dus dat boek daadwerkelijk oppakken gaat ook nog wel een dingetje worden.

Positief sprong voor mij Nimmernacht van Jay Kristoff eruit, wat ik voor de categorie 'genre dat je nooit leest' las. De unieke opzet en het leuke verhaal hebben echt indruk op me gemaakt.

Reader Inge

Voor 2018 had ik mijn doel op een bescheiden 50 gezet. Ik heb dit jaar al 36 boeken kunnen afstrepen voor deze challenge. Reden om het aantal te verhogen naar 60; dat gaat lukken.

Aan de 50 categorieën doe ik dit jaar niet mee, hoewel mijn vingers af en toe jeuken, want wat worden er een hoop leuke boeken getipt! Wel heb ik me voorgenomen om dit jaar alsnog De Wereld Rond Challenge van 50 af te ronden, maar helemaal vanzelf gaat dit niet! Ik heb dit jaar nog maar 3 landen kunnen toevoegen, Hongarije, Noorwegen en India. Aandachtspuntje dus.
Een andere persoonlijke Challenge is om dit jaar drie grote klassiekers uit te lezen waaraan ik begonnen ben: Der Zauberberg, La Divina Commedia en Don Quichote. Is er nog ruimte over, dan begin ik met La Sombra del Viento van Carlos Ruiz Zafón. Allemaal met een vertaling ernaast, maar toch!

Verder ga ik de komende zomer een hele stapel Engelstalige boeken lezen die al wat ouder zijn, en die ik te leen gekregen heb. Mede door deelname aan de luisterboekenjury en de debutenjury (reuze leuke ervaringen!) heb ik dit jaar veel meer Nederlandstalig gelezen dan Engels, dat mag wel anders. De winnaars van de Women's Prize for Fiction en de Man Booker International Prize liggen bovenop mijn stapel: Home Fire van Kamila Shamsie en Flights van Olga Tokarczuk. Ik verheug me erop.

Het boek wat er tot nu toe echt bovenuit springt is een van de boeken die ik nu aan het lezen ben. Binnenkort meer hierover in een Buddy Read artikel!

Reader Lotte

Ik ben blij om te kunnen zeggen dat ik al 31 boeken gelezen heb dit jaar.
Van de categorieën heb ik er al 18 van de 50 kunnen afvinken en het boek dat me tot nu toe het meest bijgebleven is, is The Song of Achilles van Madeline Miller. Ik heb Latijn gestudeerd in het middelbaar en heb altijd al een zwak gehad voor mythologische goden en legendarische helden. Madeline Miller wekt het verhaal van Achilles op meesterlijke wijze tot leven.

Een challenge die door mijn hoofd blijft spoken, is challenge 31: een boek dat je al heel lang wilt uitlezen. Ik wil daarvoor The Name of the Wind van Patrick Rothfuss lezen. Die staat in mijn eigen boekenkast. Toch neem ik elke keer dat ik denk: ‘Nu ga ik hem lezen!’ op een of andere manier weer een ander boek beet. Het probleem is dat je eigen boeken geen uitleentermijn hebben. Die van de bibliotheek wel. Dus geef ik telkens een boek uit de bibliotheek prioriteit. The Name of the Wind zal er dus eentje voor tijdens de vakantie worden.

Ook zo benieuwd, hoe ver de overige Readers zijn met hun readingchallenge. Stay tuned. Donderdag delen zij hun ervaringen in Halfway There! - Part 2.



Reacties op: Halfway There!

Meer informatie

Gerelateerd