Advertentie

In a hurry? Read a shorty!

op 05 mei 2019 door

Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin iedereen haast lijkt te hebben. Er is weinig tijd om jezelf even terug te trekken om tot rust te komen met een boek. Nu weten wij daar op Hebban natuurlijk niets van. Wij lezen allemaal graag en veel, en maken daar tijd voor. Speciaal voor de mensen die wel graag willen lezen maar eigenlijk de tijd niet kunnen missen, hebben wij een lijst met korte Engelstalige boeken, korte verhalen en novelettes van maximaal 100 pagina's samengesteld.

"Are you in a hurry? Read a shorty!"

Door Janneke

Uiteraard zijn shories niet alleen geschikt voor mensen die weinig tijd hebben. Ook als je gewoon van een kort verhaal houdt of graag afwisselt met lezen... shorties zijn geschikt voor iedereen!

Fox 8 van George Saunders

Fox 8 is een bijzonder boekje met een vos in de hoofdrol. Deze vos, Fox 8, heeft zichzelf 'Yuman' leren praten door vanuit een schuilplaats in de bosjes te luisteren naar bedtijdverhaaltjes voor kinderen. Fox 8 is heel nieuwsgierig naar de mensen zelfs nadat er gevaar dreigt: er wordt een winkelcentrum geopend in de dichte nabijheid. In zijn gebrekkige 'Yuman' neemt Fox 8 je mee tijdens zijn missie om zijn familie te redden.

George Saunders staat bekend om zijn korte verhalen. Hiervoor won hij talloze prijzen en hij wordt volgens TIME gerekend tot de honderd invloedrijkste personen ter wereld.

Birthday Girl van Haruki Murakami

Op haar twintigste verjaardag moet een meisje werken in een Italiaans restaurant in Roppongi, Tokio. Ze raakt aan de praat met een vrouw die haar vertelt over haar eigen twintigste verjaardag toen ze werkte in datzelfde restaurant. Die avond gebeurde er iets dat haar leven voorgoed veranderde.

Birthday Girl werd in 2019 opnieuw uitgegeven ter ere van Haruki Murakami's zeventigste verjaardag. Birthday Girl is een klein meesterwerkje vergelijkbaar met The Wind-Up Bird Chronicle en 1Q84 the Trilogy, zoals we gewend zijn van Murakami

The Death of Ivan Ilych van Lev Tolstoj

In 1886 werd The Death of Ivan Ilych voor het eerst gepubliceerd en daarmee is het de oudste aanrader op deze lijst. Lev Tolstoj laat ons kennismaken met Ivan Ilych, een rechter die ongelukkig ten val komt. Aan zijn val houdt hij een levensbedreigende verwonding over. Het verhaal volgt zijn weg tot de dood en alle gedachten en vragen die daarbij komen kijken.

Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen en meer, dikkere boeken, van Tolstoj willen lezen vanaf The Death of Ivan Ilych is het mogelijk de stap te maken naar Anna Karenina en War and Peace.

The Grownup van Gillian Flynn

Gillian Flynn kennen we van boeken als Gone Girl en Sharp Objects. Maar wist je dat ze in opdracht van haar leermeester George R.R. Martin het korte verhaal The Grownup schreef? 

Een jonge vrouw zoekt haar toevlucht tot criminaliteit om in leven te blijven. Om voldoende geld te verdienen, licht ze goedgelovige mensen op door zich voor te doen als helderziende. Wanneer ze op een ochtend aura's leest, ontmoet ze Susan Burke. Susan zoekt hulp omdat ze zich thuis niet meer prettig voelt. Wanneer de hoofdpersoon het huis bezoekt, begint ze zelf ook te twijfelen of er toch niet meer is tussen hemel en aarde.

The Deal of a Lifetime van Fredrik Backman

Fredrik Backman wordt geroemd om zijn boeken A Man Called Ove en Beartown. Met The Deal of a Lifetime schrijft hij een bijzonder kerstverhaal. 

Een vader vertelt zijn zoon een verhaal op kerstavond. Maar het is niet een kerstverhaal zoals je vaker hoort. De vader bekent in het verhaal dat hij een moord heeft gepleegd maar deelt nog niet wie het slachtoffer was. Dit is het begin van een verhaal waarin de vader voor het eerst in twintig jaar zijn zoon terugziet en langzaam meer van zijn leven onthult.  

Kindred Spirits van Rainbow Rowell 

Rainbow Rowell schreef Kindred Spirits voor World Book Day. Kindred Spirits is het verhaal van Elena, Star Wars fan in hart en ziel. Wanneer de nieuwste film uitkomt en ze ruim op tijd in de rij gaat staan verwacht ze in een klein feestje terecht te komen met gelijkgestemden. Wat ze niet verwacht, is dat het tegenovergestelde waar zal worden. 

Rainbow Rowell schrijft over en voor volwassenen en tieners. Tot haar meest bekende boeken horen Eleanor & Park en Fangirl.

Tigger's Little Book of Bounce van A.A. Milne

Eigenlijk kent iedereen Pooh en zijn vriendjes wel. Tigger (Teigetje) is altijd enthousiast en staat zeer positief in het leven. Op een humorvolle manier neemt A.A. Milne je mee naar de wereld van Teigetje en deelt in dit korte boekje alles wat Teigetjes leuk vinden, en Kanga's en Pooh's, maar Eeyores dan weer niet. 

Tigger's Little Book of Bounce is niet het enige boekje in de 'The Wisdom of Pooh' serie. Vanuit het werk van A.A. Milne zijn meerdere kleine boekjes samengesteld die leuk en snel te lezen zijn. 

Online

Veel korte boeken zijn epub only en selfpublished, en daardoor niet op Hebban te vinden. Vooral contemporary romance en new adult romance zijn goed te vinden via diverse boekenwebshops. Ook fantasy en sciencefiction voor zowel volwassenen als jongvolwassenen zijn veelvuldig alleen online als epub te krijgen. Vaak zijn dit delen van grotere series die aanvullende informatie en verhaallijnen geven die aansluiten op de eerder uitgebrachte romans.

Daarnaast zijn er ook subscription diensten online te vinden waar je bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks een nieuw verhaal toegezonden krijgt. Wanneer je van sciencefiction houdt, is Daily Science Fiction een leuke website om je op aan te melden. Hier krijg je op werkdagen elke dag een nieuw verhaal toegezonden.

Naast de bovengenoemde boeken is er veel te lezen als je weinig tijd hebt. Hebben jullie nog meer tips die goed in dit rijtje zouden passen?Reacties op: In a hurry? Read a shorty!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

George Saunders

George Saunders

George Saunders (Amerika, 1958) is vooral bekend om zijn meesterlijke korte verh...

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Haruki Murakami is een Japanse schrijver en vertaler. Hij onderscheidt zich van ...

Rainbow Rowell

Rainbow Rowell

Rainbow Rowell (1973) werkt als journalist en columnist voor een krant in Nebras...

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...

Gillian Flynn

Gillian Flynn

Gillian Flynn (1971) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers en stripv...

A.A. Milne

A.A. Milne

A.A. Milne (1882 - 1956) was een Britse schrijver die met name bekendheid verwie...