Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Je favoriete twins? (1)

op 03 februari 2019 door

Tweelingen zijn niet alledaags. Reden genoeg om dit 'fenomeen' in verhalen te verwerken. Er zijn nogal wat boeken over tweelingen. Er zijn klassiekers bij, zoals van William Shakespeare en John Steinbeck, maar ook gloednieuwe, zoals van Emma Rous. Hier een selectie.

Door: Onno

Viola en Sebastian

In 1602 schreef William Shakespeare de komedie Twelfth Night. Hierin hebben Viola en haar tweelingbroer Sebastian schipbreuk geleden voor de kust van Illyria. Viola kan haar broer Sebastian niet vinden en is bang dat hij is verdronken. Viola moet een manier vinden om de kost te verdienen. De kapitein die haar redde vertelt haar over Lady Olivia. Viola zou graag voor haar werken, maar Lady Olivia rouwt om haar vader en broer en weigert iemand te zien. Viola vermomt zich dan als een man genaamd Cesario en de kapitein zorgt ervoor dat ze aan het werk kan bij Duke Orsino. Orsino is verliefd op Lady Olivia, maar ze gaat niet op zijn avances in, omdat ze in rouw is. Daarop stuurt Orsino Cesario naar Olivia om zijn zaak te bepleiten.

ORSINO    Let all the rest give place.

Once more, Cesario,

Get thee to yond same sovereign cruelty:

Tell her my love, more noble than the world,

Prizes not quantity of dirty lands.

The parts86 that fortune hath bestowed upon her

Tell her, I hold as giddily as fortune.

But ’tis that miracle and queen of gems

That nature pranks her in attracts my soul.

Olivia gaar hierop niet in. Ze voelt zich echter wel aangetrokken tot Cesario en wordt op hem c.q. Viola verliefd. Dit creëert een liefdesdriehoek tussen Orsino, Olivia en Viola, die verliefd wordt op Orsino. Ondertussen woont Sebastian bij Antonio, die hem na de schipbreuk redde. Sebastian besluit naar de rechtbank van Orsino te gaan. Daar komt Olivia in contact met Sebastian.

Verwisselde identiteiten die vooroordelen over gender, seksuele geaardheid en liefdesverdriet op de hak nemen. Uiteraard fraai taalgebruik van Shakespeare.

Aron en Cal

John Steinbeck vertelt in East of Eden het verhaal van twee families: de Trasks en de Hamiltons, die in Salinas Valley, Californië wonen. Adam trouwt met de egocentrische Cathy Ames. Het stel heeft twee zonen, de tweeling Aron en Cal. Na de geboorte van een tweeling, Aron en Cal, verlaat Cathy haar gezin en wordt prostituee in een nabijgelegen stad, waar ze zich Kate noemt.

“Adam, Cathy is in Salinas. She owns a whorehouse, the most vicious and depraved in this whole end of the country. The evil and ugly, the distorted and slimy, the worst things humans can think up are for sale there. The crippled and crooked come there for satisfaction. But it is worse than that. Cathy, and she is now called Kate, takes the fresh and young and beautiful and so maims them that they can never be whole again. Now, there’s your medicine. Let’s see what it does to you.”

Aron en Cal groeien op. Cal is wild en roekeloos; Aron is betrouwbaar, zachtaardig en vriendelijk. Cal vraagt om de liefde van zijn vader, maar Adam heeft meer op met Aron.

Het verhaal is geënt op de bijbellegende rond Cain en Abel. Het belangrijkste thema is het verlangen naar liefde en hoe het kan leiden tot destructief gedrag.

Lydia en Kirstie

In The Ice Twins van S.K. Tremayne waren Sarah en Angus Moorcraft gelukkig getrouwd en hadden ze een eeneiïge tweeling, Lydia en Kirstie. Hun dochter Lydia overleed als gevolg van een val van een balkon. Om van deze schok te herstellen gaan de Moorcrafts met hun overgebleven dochter Kirstie naar een afgelegen Schots eiland. Daar heeft Angus van zijn oma een oud huis geërfd. Aangekomen vraagt Kirstie telkens waarom ze steeds Kirstie genoemd wordt, want ze is toch Lydia. Haar ouders zitten met een dochter die zegt dat ze haar dode zuster is. Sarah en Angus gaan elkaar wantrouwen. Was de val wel een ongeluk? En wie is er nu eigenlijk gestorven: Lydia of Kirstie?

‘Mummy, why do you keep calling me Kirstie?’

I say nothing. The silence is ringing. I speak:

‘Sorry, sweetheart. What?’

‘Why do you keep calling me Kirstie, Mummy? Kirstie is dead. It was Kirstie that died. I’m Lydia.’

Dit is een huiveringwekkende psychologische thriller. Het winterse verlaten eiland biedt een spookachtige sfeer. Goed voor een paar koude winteravonden.

Adeline en Emmeline

Diane Setterfield beschrijft in The Thirteenth Tale Margaret Lea als een introverte jonge vrouw, die in de antiquarische boekwinkel van haar vader werkt. De populaire schrijfster Vida Winters stuurt haar een brief met de vraag om haar echte levensverhaal te vertellen in plaats van de fictieve versies die ze eerder heeft geschreven. Alvorens toe te stemmen leest Margaret een van de boeken van Vera, getiteld 'Thirteen Tales of Change and Desperation', maar ze is verrast wanneer ze ziet dat dit boek slechts twaalf verhalen bevat en geen dertien.

I continued my reading, finished tale twelve and turned the page.

Blank.

I flicked back, forward again. Nothing.

There was no thirteenth tale.

There was a sudden rush in my head, I felt the sick dizziness of the deep-sea diver come too fast to the surface.

Margaret probeert er onderuit te komen, maar uiteindelijk stemt ze in als Vida haar een spookverhaal met de tweeling Adeline en Emmeline in het vooruitzicht stelt. Dit leidt uiteindelijk tot het echte levensverhaal van Maragaret en het ontbrekende dertiende verhaal van Vida.

Het verhaal bevat twists die het interessant en onvoorspelbaar maken.

Steve and Dan

Jeannie Ferrami is de hoofdpersoon in The Third Twin van Ken Follett. Ze werkt bij de universiteit van Baltimore en houdt zich bezig met het bestuderen van tweelingen die werden opgevoed door verschillende ouders. In het bijzonder wil ze analyseren waarom de ene van een tweeling een crimineel is geworden en de andere een brave burger. Ze wil ontdekken wat de doorslaggevende factor is om zo anders te zijn: is dit de genetica is of de opvoeding. Haar onderzoek lijkt veelbelovend tot het moment ze een speciale tweeling ontdekt: Steve Logan die rechten studeert en Dan die voor moord is veroordeeld. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat het om een echte tweeling gaat. Later blijkt echter dat ze twee maanden na elkaar uit verschillende moeders zijn geboren. Met hulp van Steve probeert Jeannie te achterhalen wat hier achter zit. Dan wordt ook Steve van een misdaad beschuldigd.

“You’re in trouble, Steve,” she said. “But you seem like a regular guy. Why don’t you just tell me what happened?”

“I can’t,” he said. “I wasn’t there. I guess I just look like the jerk that did it.”

She sat back, crossed her legs, and gave him a friendly smile. “I know men,” she said in an intimate tone. “They have urges.”

If I didn’t know better, Steve thought, I’d read her body language and say she was coming on to me.

Dit verhaal heeft niet het niveau van andere boeken van Ken Follett, zoals The Pillars of the Earth, maar er is genoeg mysterie, romantiek en drama om het interessant te maken.

Helen en Ellie

In Beside Myself van Ann Morgan vormen Helen en Ellie een identieke tweeling. Ellie had een moeilijke geboorte en is mentaal trager en onhandiger dan haar zus Helen die slim en dominant is. Hun moeder laat duidelijk haar voorkeur voor Helen blijken. Als ze zes zijn, stelt Helen voor om van identiteit te ruilen. Ellie gaat ermee akkoord.

‘I’m not Ellie!’ I yell. ‘I’m not Ellie! It’s her! She’s the one! I’m Helen! I’m the one who does everything right! I’m Helen!

Het gevolg is dat nu Helen in plaats van Ellie gemeden wordt op school en dat ze psychische problemen krijgt. Niemand gelooft dat ze niet Ellie, maar Helen is. Helen wil terug naar de oude situatie, maar Ellie die inmiddels populair is, weigert dit.

Uit deze psychologische thriller valt te leren hoe het is om psychische aandoeningen te ervaren.

Hier vind je het vervolgartikel met nog meer suggesties ....

Wat is jouw favoriete boek over tweelingen?

Voorgaande afleveringen van 'favorieten': Je favoriete bladwijzer?  | Je favoriete kat? | Je favoriete hond? |  | Je favoriete dystopische verhaal? | Je favoriete ghost story?



Reacties op: Je favoriete twins? (1)

Meer informatie

Gerelateerd