Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Letter Snake Reading: A Jigsaw of Fire and Stars

op 27 januari 2019 door

In 2019 komen de Readers met een nieuwe - maandelijks terugkerende - artikelenreeks onder de noemer: Letter Snake Reading. Letter Snake Reading is gebaseerd op het 'alfabetlezen' waarbij lezers proberen in een jaar tijd boeken te lezen waarvan de titels beginnnen met alle zesentwintig letters van het alfabet of van schrijvers wiens naam begint met die letters. Als Readers hebben we besloten hier onze eigen draai aan te geven. Bij Letter Snake Reading vormt de laatste letter van de titel, de eerste letter van de volgende titel. Ons doel, het maken van een zo lang mogelijke letterslang van boektitels, met boeken die wij graag willen lezen. Vandaag gaan we van start, vanzelfsprekend begint onze slang met de letter A. Hiervoor is de keuze gevallen op: A Jigsaw of Fire and Stars van Yaba Badoe.

Door Annemieke de Jong

Motivatie

In de Ready to Read van januari 2018 viel mijn oog op het boek A Jigsaw of Fire and Stars. De prachtige, kleurrijke kaft kwam op mij over als een magisch, sprookjesachtig boek dat daarnaast ook de boodschap zoals die bij traditionele sprookjes passen, lijkt te bevatten. Een boek dat ik als sprookjesliefhebber gewoon niet mocht missen. Ondanks die aantrekkingskracht is het boek op de achtergrond verdwenen, door tal van andere prachtige titels. En dus wist het boek pas in november 2018 mijn boekenkast te verrijken. Gelijk was ik weer verliefd op de kaft en de omschrijving van dit boek. Het was daardoor ook niet moeilijke om een boek met een titel met de letter A uit mijn collectie te kiezen. Dit boek mocht gewoon niet te lang op mijn TBR stapel blijven liggen. 

A Jigsaw of Fire and Stars - Yaba Badoe

De van oorsprong Brits-Ghanese auteur en journaliste Yaba Badoe komt met een YA boek waarin haar Afrikaanse oorsprong duidelijk een basis heeft gevormd. Ze laat ons kennis maken met Sante, een weesmeisje als baby aangespoeld in een houten kist gevuld met schatten, die onder de zorg is gekomen van Mama Rose. Een bijzondere vrouw die in de loop der jaren niet alleen de zorg over Sante, maar ook over andere weeskinderen op zich heeft genomen. Inmiddels is Sante veertien jaar oud en maakt ze deel uit van Mama Rose's circus. Maar dan wordt er tijdens een optreden, een briefje voor Sante afgegeven. Mama Rose houdt dit verborgen, maar Sante is vastbesloten er achter te komen wat dit briefje te betekenen heeft.

Tijdens haar zoektocht komt Sante tot de ontdekking dat ze niet alleen bijzonder is door haar bijzondere band met de gouden adelaar Priss, die vanaf haar geboorte altijd aan haar zijde is geweest. Ze heeft bijzondere dromen. En ook al ben je als baby eigenlijk te klein om je te herinneren wat er is gebeurd. Sante weet precies hoe ze in de kist op zee terecht is gekomen. Als enige overlevende is zij achtergebleven, maar 'the lost souls who drowned in the cold, dark grave of the sea' zijn vastbesloten met Sante in contact te komen. Ze hebben haar hulp nodig om wraak te nemen op 'Captain', de man die bij hun dood betrokken was...

Yaba Badoe's novel deftly entwines some of the tropes of the fairy-tale tradition with the tragic realities of Europe's contemporary migrant situation... one of the most interesting and unusual debuts I've read for a while. Badoe throws you straight into the action and yet manages to also infuse the story with magical qualities. - CHILDTASTIC BOOKS

Oordeel

Het boek bleek niet direct aan te sluiten bij het Afrikaanse, sprookjesachtige boek dat ik - op basis van de kaft - verwachtte. Tegelijkertijd heb ik genoten van het verhaal dat eigentijdse situaties, zoals het gevangen nemen van jongere, zwakke meisjes en - in een bepaalde mate - het thema apartheid ter sprake brengt. Bovendien heeft het een magische en avontuurlijke kant, die ervoor zorgt dat je als liefhebber van dit soort verhalen wordt meegezogen in het boek over Sante en haar 'familie'. 

Een plus vormt het feit dat bij de druk van het boek niet alleen aandacht is besteed aan de prachtige kaft. Er is overduidelijk ook gekeken naar de binnenkant van het boek. Door het gebruik van sterren (tussen verhaallijnen binnen een hoofdstuk) - hoe toepasselijk - en illustraties die het begin en eind van de hoofdstukken een extra magisch tintje geven. 

Ik geef het boek 4 sterren: Een verrassend verhaal met een magisch tintje dat de lezer meeneemt op avontuur!

A Jigsaw of Fire and StarS vormt de start van Letter Snake Reading. In februari gaan we verder met een titel beginnend met de letter S. Welk boek, waarvan de titel begint met de letter S, is wat jullie betreft een absolute must read voor ons als Readers?



Reacties op: Letter Snake Reading: A Jigsaw of Fire and Stars

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Yaba Badoe

Yaba Badoe

Yaba Badoe (1955) is een Ghanees-Britse documentairemaakster en journaliste...