Shooting Books

op 21 mei 2019 door

Hoewel het een ontzettend naar onderwerp is om over te lezen, blijkt er toch veel interesse te zijn in boeken die de zogenaamde 'mass shootings' als thema hebben. Het is een heftig onderwerp en het lijkt erop dat mensen hier toch meer over te weten willen komen. Niet alleen deze massamoorden met een vuurwapen zijn een veelbesproken onderwerp geworden, want ook het leed wat ermee gepaard gaat, wordt regelmatig besproken. Ik geef jullie een aantal tips met boeken die het onderwerp net even anders aankaarten. 

Door: Yvonne

cd8f643f6108ade6e1b661d9cbee85ad.jpg- Quicksand, Malin Persson Giolito
  2017, roman/thriller, vertaald als In dromen lieg je niet
  Tevens is op Netflix een serie over te vinden met de titel Quicksand. 

Quicksand heeft een andere setting dan de meeste boeken over massale schietpartijen. Vaak komt Amerika ter sprake, maar dit boek neemt ons mee naar Zweden. Maja zit in de gevangenis, omdat haar vriendje een leraar en een aantal klasgenoten neerschoot in de klas en zij wordt beschuldigd van medeplichtigheid en aanzetten tot moord.

De insteek is verrassend en geeft ons een kijkje in de psyche van Maja. Hoe ze met de beschuldigingen omgaat, maar ook hoe ze haar tijd in de gevangenis ervaart en wat de veroordelingen met haar doen. Uniek boek in haar soort, zeker het lezen waard.c9ee492ffcd1269ea26da8b64baf346c.jpg- This is where it ends, Marieke Nijkamp
  2016, Young Adult, vertaald als 54 Minuten

Ook de Nederlandse Marieke Nijkamp geeft een unieke kijk op een schietpartij op een school met haar debuutboek. Het biedt het perspectief van vier verschillende personages, die zich elk op een andere plaats in de school bevinden. Het boek beslaat 54 minuten; de tijd die de schietpartij in beslag nam.

Hoewel het boek een mooi inzicht geeft in de gedachtegang van de personages, ontkomt het er helaas niet aan om in fases onoverzichtelijk en wat langdradig te worden. Toch is het een aanrader voor de jeugdige lezers onder ons!846c9fd9e1ef576491bad99adf8183c5.jpg


- Why Kids Kill, Peter Langman
  2009, non-fictie, vertaald als Waarom Jongeren Moorden

Wie een serieuzer en diepgaander boekt zoekt met dit onderwerp, zou in Why Kids Kill weleens het geschikte boek kunnen vinden. Doctor Peter Langman geeft zijn lezers na een jarenlang en baanbrekend onderzoek een inzicht in de psychologische oorzaken die een dader tot een massale schietpartij kunnen aanzetten. Ook geeft hij notie over bepaalde voortekenen die bij tieners te herkennen zijn en welke mogelijkheden er zijn om de maatschappij te beschermen.

.

fd5cb9f6869c6d7192887024fdbd2062.jpg 

- How it went down, Kekla Magoon
  2014, Young Adutl, niet vertaald

Dit boek vertelt ons op een originele manier hoeveel invloed de mening van anderen kan hebben. De gekleurde Tariq wordt neergeschoten door een blanke agent en in de gemeenschap heeft iedereen zijn mening klaar. Terwijl de familieleden en vrienden worstelen met het verlies van Tariq, wordt ons stukje bij beetje duidelijk 'how it went down' (slang voor wat er is gebeurd).

.

853692130b15c5b383d33a5e26e46f8a.jpg


- Nothing but the Truth, Dick Lehr
  2019, Young Adult, niet vertaald

Ex-journalist Dick Lehr onderzocht in de jaren '80 het incident van een gang-shooting waarbij een onschuldig meisje werd doodgeschoten. Een jonge Afro-Amerikaanse man werd gearresteerd en onterecht veroordeeld. De dochter van deze man zet alles op alles om haar vaders onschuld boven water te krijgen en overtuigt een verslaggever ervan om haar met deze last te helpen. Hoewel de aanleiding van het verhaal een schietpartij is, gaat Nothing but the Truth toch een andere kant op en is het resultaat een aangrijpend verhaal waarin onrecht wordt uitgelicht. 

.

121216eab69f96ec413a56f10c66a911.jpg


- Scrublands, Chris Hammer
  2019, thriller, niet vertaald

Wie van Australische thrillers houdt, zou met dit boek weleens in zijn of haar nopjes kunnen zijn. Het vertelt het verhaal van een charismatische priester van de katholieke St. James Church die op een dag vijf leden van deze kerk neerschiet, waarna hij de hand aan zichzelf slaat.  De motieven van de priester zijn onbekend en de inwoners van het afgelegen stadje willen de waarheid boven tafel krijgen. Zoals bekend bij Australische boeken, weet deze auteur ook het landschap prachtig in kaart te brengen.

.

21377504ae24945b932618ccebc256ed.jpg
- Rage, Richard Bachman (pseudoniem van Stephen King)
  1977, horror, vertaald als Razernij

Deze 'gouwe ouwe' vertelt het verhaal van een doorgeslagen student die een leraar van zijn school doodschiet en vervolgens zijn klasgenoten gijzelt. King bewees met dit boek dat hij zijn tijd ver vooruit was. Een triest feitje over dit boek is namelijk dat de productie werd gestopt en het tevens uit de handel is genomen nadat deze fantasie-schietpartijen werkelijkheid werden in de USA.

.

Welke indrukwekkende boeken, waarin schietpartijen centraal staan, heb jij al gelezen?Reacties op: Shooting Books

Meer informatie

Gerelateerd