Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Michael Connelly: van student bouwkunde tot bestsellerauteur

op 17 februari 2019 door

Michael Connelly schreef 32 thrillers, waarvan 21 over Harry Bosch. Hoe is het zo gekomen dat deze auteur een van de meest succesvolle thrillerauteurs is. Een president heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Herfst 2019 komt Connelly’s 22ste Harry Bosch uit.

Door: Onno

Jeugd

Michael Connelly wordt op 21 juli 1956 geboren in Philadelphia. Als hij twaalf jaar is verhuist hij met zijn familie naar Fort Lauderdale in Florida. Zijn moeder, liefhebster van crime fictie, maakt hem wegwijs in dit genre boeken. Als hij 16 jaar is, ziet hij een man iets in een heg gooien. Hij gaat kijken en vindt een pistool dat in een doek is gewikkeld. Nadat hij het pistool heeft teruggelegd, volgt hij de man en ziet hem een café in gaan. Hij vertelt het zijn vader. De politie wordt ingelicht; de man blijkt niet meer in het café te zijn. Het is de eerste kennismaking van Connelly met het politiewerk, waardoor hij hierin gefascineerd raakt.

Aangezien zijn vader projectontwikkelaar vastgoed is, besluit Michael om in de voetsporen van zijn vader te treden en gaat hij aan de universiteit van Florida bouwkunde studeren. Het zien van de film The Long Goodbye naar het gelijknamige boek van Raymond Chandler (Het lange afscheid) uit 1953 leidt ertoe dat hij met zijn bouwkundestudie stopt en overschakelt naar de studie journalistiek met creatief schrijven als bijvak.

Journalist

Na zijn afstuderen in 1980 werkt hij twee jaar als verslaggever bij de krant Daytona Beach News Journal en daarna bij Fort Lauderdale News. In 1986 interviewt hij met twee collega’s de overlevenden van een vliegtuigcrash en schrijft er een artikel over voor een tijdschrift. Het artikel van het drietal komt op de shortlist voor de Pulitzer Prize. Voor Connelly betekent het tevens promotie tot misdaadverslaggever bij de Los Angeles Times, een van de grootste kranten van de Verenigde Staten. Hij verhuist naar Los Angeles, waar hij in de High Tower Apartments een flat huurt. Ook Connelly’s hoofdpersoon Harry Bosch heeft er gewoond, lees Echo Park, en Philip Marlowe, de hoofdpersoon van Raymond Chandler, lees The High Window (Het hoge raam).

Als hij drie jaar op de Los Angeles Times gewerkt heeft, schrijft Connelly zijn debuutthriller The Black Echo (Tunnelrat). Voor dit debuut wint hij in 1993 de Mystery Writers of America's Edgar Award. In dit debuut introduceert hij zijn hoofdpersoon Harry - officieel Hieronymus – Bosch. In de tijd bij de LA Times schrijft hij nog drie Bosch-thrillers: The Black Ice (Nachtgoud) van 1993, The Concrete Blonde (Betonblond) van 1994 en The Last Coyote (Hartzuur) van 1995.

Rellen Los Angeles

Op 3 maart 1991 wordt de taxichauffeur Rodney King door de politie van Los Angeles bij zijn arrestatie in elkaar geslagen. Een omstander filmt het en geeft de beelden aan een televisiestation. Aangenomen wordt dat de politie een racistisch motief had; King is namelijk Afro-Amerikaans. De politie verklaart dat King te hard reed en drugs had gebruikt. Bij het proces dat volgt worden de blanke politieagenten door een grotendeels blanke jury vrijgesproken. Dit is aanleiding voor rassenrellen in Los Angeles waarbij meer dan 50 mensen om het leven komen.

In The Concrete Blonde met Harry Bosch als hoofdpersoon is de zaak Rodney King en de gevolgen ervan voor de LAPD verwerkt. Burgerrechtenadvocaat Honey (Money) Chandler klaagt Bosch aan namens de familie van de Poppenmaker, omdat deze tijdens zijn arrestatie door Bosch is doodgeschoten. Volgens de familie heeft Bosch de verkeerde neergeschoten. Bosch moet aan het werk om deze beschuldiging te ontkrachten.

President Clinton

The Concrete Blonde krijgt veel publiciteit wanneer president Clinton tijdens zijn vakantie op Martha's Vineyard een exemplaar onder zijn arm heeft. Clinton blijkt dit boek met nog drie boeken bij Mystery Books in Washington gekocht te hebben (volgens een artikel van 27 februari 1994 in The New York Times, getiteld The Case of Bill Clinton and 'The Concrete Blonde'). Clinton, een liefhebber van thrillers, was begaan met raciale spanningen. In 1994 is Michael Connelly nog altijd een beginnend auteur met slechts een paar romans op zijn naam. Doordat de president grote interesse toont in The Concrete Blonde kan Connelly zich permitteren om fulltime te gaan schrijven. Connelly zegt er in een artikel in de krant Independent van 27 november 2011 over:

"The Concrete Blonde incident helped my career quite a bit. People were interested in reading what the President was reading; critics wanted to appraise it. But if there was a photo of Clinton with the book, I never saw it."

De aandacht van de pers helpt Connelly op de bestsellerlijst te komen, waarop hij sindsdien is gebleven. Met meer dan vierenzeventig miljoen exemplaren van zijn boeken is hij een van de meest succesvolle schrijvers van nu.

Harry Bosch No. 22: The Night Fire

Harry Bosch is de belangrijkste hoofdpersoon in de boeken van Michael Connelly, maar hij is niet de enige. Zijn halfbroer Mickey Haller is er ook een. Zijn eerste optreden is in het veelgeprezen en verfilmde The Lincoln Lawyer (De Lincoln-advocaat). Hierna verschijnt Mickey Haller nog 7 keer op het toneel. Andere hoofdpersonen zijn Jack McEvoy, Terry McCaleb en Cassie Black. Zijn nieuwste ‘heldin’ is Renée Ballard, die hij in The Late Show (De nachtploeg) van 2017 introduceerde.

In de Verenigde Staten en Canada verschijnt op 22 oktober 2019 (op 29 oktober 2019 in het Verenigd Koninkrijk en Ierland) Connelly’s nieuwste thriller The Night Fire. Net als in Dark Sacred Night werken Harry Bosch en LAPD-rechercheur Renée Ballard hierin samen om een oude moordzaak op te lossen. Toen Harry Bosch aankomend rechercheur was, was Thompson zijn mentor. Deze laatste was geobsedeerd door een moordzaak die hij nooit tot een goed einde wist te brengen. Wanneer hij overleden is, geeft zijn weduwe aan Harry Bosch een boek waarin de gegevens van twintig jaar geleden zijn opgetekend. Bosch vraagt Ballard hem te helpen om deze zaak alsnog op te lossen. Ook Mickey Haller, advocaat en halfbroer van Bosch, is in dit verhaal van de partij.

Wat is jouw favoriete boek van Michael Connelly?



Reacties op: Michael Connelly: van student bouwkunde tot bestsellerauteur

Meer informatie

Gerelateerd