Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ngaio Marsh & the Longlist 2019

op 15 juni 2019 door

De Ngaio Marsh Awards, ook wel de Ngaios genoemd, zijn literaire prijzen die jaarlijks in Nieuw-Zeeland worden uitgereikt voor de beste misdaadromans, mysteries en thrillers. De Awards werden in 2010 in het leven geroepen door de journalist Craig Sisterson. Ze zijn vernoemd naar Ngaio Marsh. De prijs wordt uitgereikt in Christchurch, de geboortestad van Ngaio.

Door: Onno

Op 7 juni 2019 is de longlist verschenen. De finalisten worden op 2 augustus bekendgemaakt, tegelijk met de finalisten voor de Ngaio Marsh Awards voor het beste debuut en voor de beste non-fictie. Op 14 september worden tijdens een evenement in Christchurch de winnaars gepresenteerd

Ngaio Marsh

Ngaio Marsh is een van de ‘Four Queens of Crime’, schrijfsters van detectives die in de jaren 1930 en '40 dit genre domineerden. De andere drie zijn Agatha Christie, Dorothy L. Sayers en Margery Allingham. Wellicht is Marsh de meest ondergewaardeerde van de Four Queens, hoewel ze beter was in het gebruik van seksualiteit en humor in haar verhalen dan de andere drie.

Edith Ngaio Marsh is een Nieuw-Zeelandse. Ze werd geboren in Christchurch en was enig kind. Ze beschreef zichzelf als introvert. Ze las graag en haar familie was erg geïnteresseerd in het theater. Aanvankelijk studeerde ze schilderkunst, maar later werd ze actrice bij een reizend toneelgezelschap. In haar geboorteland Nieuw-Zeeland produceerde Ngaio Marsh onder meer verschillende Shakespeare-voorstellingen door de Canterbury University College Drama Society.

Uiteindelijk werd ze een auteur die tussen 1934 en 1982 32 detectiveromans en een boek met korte verhalen schreef. Voor die tijd was ze met een lengte van 1 meter 78 cm een erg grote vrouw. Marsh is nooit getrouwd.

Hoofdpersonage in haar detectiveverhalen is hoofdinspecteur Roderick Alleyn van Scotland Yard. De verhalen spelen zich vaak af in kunst- en toneelmilieu’s waarmee Marsh goed vertrouwd was.

Marsh vernoemde haar ‘gentleman detective’ naar de acteur Edward Alleyn, oprichter van het Dulwich College, waar haar vader leerling was geweest. De 32 romans van Ngaio Marsh vormen een chronologische reeks, waarin de detectivecarrière van Alleyn wordt gevolgd. Bij haar eerste boek A Man Lay Dead uit 1934 is Alleyn ongeveer 40 jaar oud en is hij inspecteur bij Scotland Yard. Hij is erg lang, donker en ziet er goed uit. Hij heeft de gewoonte om regelmatig Shakespeare te citeren.

Hieronder enkele van de beste boeken van deze schrijfster.

A Man Lay Dead (Het Noodlottige Spel) (1934)

Het verhaal gaat over een spel dat destijds populair was, een soort Cluedo. Hierbij wordt één gast gekozen als de moordenaar. Deze kiest een slachtoffer. De lichten gaan uit en wanneer ze weer aan gaan, moeten de overgebleven gasten zien uit te zoeken wie de moordenaar is. De feesten in het weekend op het landgoed van Sir Hubert Handesley staan bekend om zo’n spannend ‘Murder Game’. Maar wanneer de lichten deze keer aan gaan, is er een echt lijk, doodgestoken met een dolk. Alle zeven verdachten hebben alibi's. Het is aan inspecteur Roderick Alleyn om de dader te vinden. Marsh kreeg inspiratie voor dit boek na het lezen van een detectiveverhaal van Dorothy Sayers.

Died in the Wool (Het Lijk in de Wolbaal) (1945)

Hoewel de meeste romans van Marsh zich in Engeland afspelen, reist Alleyn reist deze keer tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Nieuw-Zeeland voor een contraspionagemissie. Flossie Rubrick, een parlementariër, die toeziet op een uiterst geheime uitvinding, verdwijnt in 1942 uit haar afgelegen schapenboerderij. Drie weken later wordt haar lichaam verpakt in een van haar eigen balen wol gevonden tijdens een veiling. Inspecteur Alleyn wordt ingeschakeld om te onderzoeken wie achter de dood van Flossie zit. Alleyn arriveert een jaar na de moord, dus kan niet vertrouwen op de gebruikelijke aanwijzingen; in plaats daarvan moet hij zien te dealen met de verschillende herinneringen van de buurtbewoners. Het verhaal is duisterder dan eerdere werken van Marsh en is interessant vanwege de beschrijving van het landelijke Nieuw-Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Clutch of Constables (1968)

Agatha, de vrouw van Roderick Alleyn, maakt een riviercruise door 'Constable Country' in Engeland om meer te weten te komen over de beroemde kunstenaar John Constable en de plaatsen te zien waardoor deze schilder geïnspireerd werd. Aan boord vindt een moord plaats. Roderick Alleyn moet een crimineel, die bekend staat als de Jampot, zien te arresteren voordat hij opnieuw toeslaat. De moordenaar behoort tot een van de rare stelletjes die met de cruise mee ging. De titel van het boek verwijst naar een reeks vervalsingen van landschapsschilderijen van de 19e-eeuwse kunstenaar John Constable. Dit boek wijkt af van het gebruikelijke format van Marsh door af te wisselen tussen de analyses van Alleyn en flashbacks over hetgeen in werkelijkheid is gebeurd zoals zijn vrouw Agatha dit ervaren heeft.

Light Thickens (Inspecteur Alleyn en het MacBeth-mysterie) (1982)

Deze laatste roman van Marsh keert terug naar haar eerste liefde: het theater. Peregrine Jay, eigenaar van het Dolphin Theatre, komt met een productie van Macbeth, een toneelstuk dat Marsh in 1946 en 1962 had geregisseerd voor The Canterbury University Players. De generale repetities verlopen allemaal goed, maar zes weken later wordt er tijdens een voorstelling een sleutelfiguur vermoord. Gelukkig is hoofdinspecteur Roderick Alleyn in het publiek; hij moet proberen te achterhalen wie van de cast de dader is. Net als de tragedie van Shakespeare is dit verhaal donker, psychologisch en ook bloederig. Misschien is dit Marsh's beste boek. Het bewijst dat ze tot het einde toe – ze was bijna 90 jaar toen ze het schreef – in staat was tot het schrijven van geweldige misdaadverhalen.

Money in the Morgue (2018)

In 2018 verscheen postuum Money in the Morgue, een verhaal dat Marsh in Nieuw-Zeeland was begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze had de eerste drie hoofdstukken voltooid en aantekeningen nagelaten. Het boek werd voltooid door de in Nieuw-Zeeland geboren Britse schrijfster Stella Duffy. In het boek gaat inspecteur Alleyn op zoek naar spionnen in Nieuw-Zeeland. Hoewel Duffy de slechterik en diens motieven moest bepalen, mag wordt aangenomen dat Marsh Duffy’s uitwerking zou hebben goedgekeurd, gezien het feit dat Marsh al eens aan een soortgelijk project had meegewerkt. Ze trad ooit als gast in een televisieserie op, die gebaseerd was op de onvoltooide roman The Mystery of Edwin Drood van Charles Dickens, waarbij het publiek het einde bepaalde.

Longlist for the 2019 Ngaio Marsh Award

De longlist voor de 2019 Ngaio Marsh Award for Best Novel ziet er als volgt uit:

  • Nikki Crutchley: No One Can Hear You
  • Brian Falkner: Outlaw
  • Fiona Kidman: This Mortal Boy
  • Ngaio Marsh & Stella Duffy: Money in the Morgue
  • Liam McIlvanney: The Quaker
  • JP Pomare: Call Me Evie
  • Ben Sanders: The Stakes
  • Tina Shaw: Make a Hard Fist
  • Jen Shieff: The Vanishing Act
  • Ella West: Rain Fall

Heb jij wel eens een boek van Ngaio Marsh gelezen? En zo ja, welk en wat vond je ervan?



Reacties op: Ngaio Marsh & the Longlist 2019

Meer informatie

Gerelateerd