Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Out-of-the-Box #2: Afghanistan

op 11 november 2018 door

Over onze eigen geschiedenis zijn veel boeken te vinden, evenals de geschiedenis van Amerika. Maar laten we eens out-of-the-box denken en over de geschiedenis van een ander land nadenken. Of misschien niet eens zozeer geschiedenis, want denk eens aan de oorlog in Afghanistan. Wellicht iets waar je direct of indirect mee te maken hebt gehad. Er zijn tal van memoires over te vinden, maar ik wil jullie juist meenemen naar de fictieve verhalen, die je op een milde(re) manier kennis laten maken met de gruweldaden uit deze oorlog.

Door: Yvonne

dc510b03cc8d4c205ac2444a820fa27d.jpg

- The Weight of this World, David Joy
   2017, roman, niet vertaald

Hoewel Afghanistan niet de hoofdrol speelt in dit boek, heeft de uitzending ernaartoe wel drastische gevolgen gehad voor een van de hoofdpersonen. Aiden en Thad hebben al van jongs af aan een hechte vriendschap. Door omstandigheden wordt Thad uitgezonden naar Afghanistan, terwijl Aiden roert met de riemen die hij in zijn armzalige leven heeft. Als Thad terugkomt, herenigen de mannen zich maar het is duidelijk dat de oorlog nog een flinke rol in het hoofd van Thad speelt. Het boek toont PTST op een rauwe manier.

Hier kun je een volledige review met meer informatie vinden.


0a41b3f1c1469cd45c6cfece735ffcaf.jpg - Anatomy of a Soldier, Harry Parker
   2016, roman, vertaald als Anatomie van een Soldaat

Anatomy of a Soldier vertelt het onvergetelijke verhaal van Tom Barnes. Deze commandant leidt het Britse peloton in oorlogsgebied in Afhanistan en tijdens een missie raken zij een bermbom. Barnes is zijn ene been direct kwijt; zijn andere been wordt in het ziekenhuis geamputeerd. Met dit boek vertelt hij zijn ervaringen op zijn eigen en zeer bijzondere manier. Het is erg knap dat 45 willekeurige en losstaande objecten zo'n stabiel geheel kunnen maken. Hoewel er genoeg humor in het boek te lezen valt, haalt dat de pijnlijke randjes er zeker niet vanaf. 

Anatomy of a Soldier is gebaseerd op waargebeurde incidenten die de auteur zelf heeft meegemaakt tijdens zijn carrière als soldaat.

bf86c2aa252965f54c2515a2941dda4f.jpg

 - Redeployment, Phil Klay
   2014, Short Stories, vertaald als Oorlogsverhalen

De auteur neemt je in twaalf korte verhalen mee naar een wereld waar je in je grootste nachtmerries nog niet over wil dromen. De indrukwekkende stukken leren je wat de oorlog daadwerkelijk met de personen heeft gedaan en welk leven ze na de uitzending tegemoed gaan. De geduchte schrijfstijl neemt je mee de hartverscheurende verhalen in. Soms is het lastig te beseffen dat het allemaal verzonnen is.

Redeployment heeft vele nominaties gekregen voor prijzen en er ook een aantal gewonnen, waaronder de National Book Award in 2014.



d79cd2bbc6dd996f492a095ef6f5c1e7.jpg

 - Fives and Twenty-Fives, Michael Pitre
   2014, roman, niet vertaald

In deze roman wordt er op een scherpe en unieke manier naar de oorlog gekeken. Een veteraan kijkt door de ogen van drie verschillende mensen: een jonge luitenant die eigenlijk nog student is, een gewetensvolle paramedicus en een Irakees die studeert als vertaler. Het legt uit wat 'Fives and Twenty-Fives' betekent en wat de noodzaak ervan is tijdens het ontmantelen van bommen. Daarnaast verhaalt het op een moderne manier over de opofferingen die jonge mensen maken voor hun land en de worstelingen die ze met zich meedragen.

.

596d87bfefa9b2c7249ea90eb0cbafc1.jpg

 - The Yellow Birds, Kevin C. Powers
   2012, roman, vertaald als De Gele Vogels

The Yellow Birds wordt omschreven als "de ultieme roman van de oorlog van nu" en schept hiermee hoge verwachtingen. De auteur heeft zelf in het leger gediend en is een jaar op uitzending in Irak geweest. Met zijn boek vertelt hij het verhaal van soldaat John Bartle. Het is op een filosofische manier geschreven en staat vol met dood en verderf tijdens zijn diensttijd in Irak. Maar daar blijft het niet bij, want Powers geeft ons ook een kijkje in het leven van de soldaat ná deze uitzending. Een intrigerend boek dat je naar de keel grijpt en nog even in je gedachten blijft hangen!



055d0473bf8f92d25ecded1f4ddc2fc7.jpgA Very Large Expanse of Sea, Tahereh Mafi
2018, Young Adult, vertaald als Een Bijna Eindeloze Afstand

Als laatst wil ik eigenlijk een vreemde eend in de bijt bespreken. A Very Large Expanse of Sea speelt zich namelijk niet af in Afghanistan, maar heeft er secundair wel mee te maken. Het vertelt het autobiografische verhaal van de auteur na de aanslagen van Al Qaida op New York in 2001. De welbekende 9/11, waarmee de tragiek eigenlijk begon. Tahereh Mafi geeft de lezer een fictief verhaal waarin ze haar eigen ervaringen als Iraanse bespreekt, via het personage Shirin. Shirin is op zoek naar haar identiteit omdat ze vastzit tussen de frustraties van het tienerzijn en de vooroordelen die mensen over haar hebben na de aanslagen. Natuurlijk is het verhaal geromantiseerd, maar alsnog is het een aangrijpend boek.

Hou Hebban goed in de gaten, want in december wordt er een Epic Reads leesclub georganiseerd over dit boek!

Het vorige artikel ging over de Apartheid in Zuid- Afrika en is hier terug te vinden. Weten jullie nog onvergetelijke verhalen die zich op de achtergrond van Afhanistan afspelen?



Reacties op: Out-of-the-Box #2: Afghanistan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...