Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Read Across America Event

op 02 maart 2018 door

Read Across America Day is de dag waarop leerkrachten, opvoeders, ouders en studenten de handen ineen slaan om het lezen van boeken onder kinderen en jongeren te promoten. Een prachtig excuus voor onze Readers om eens in hun favoriete kinderboeken - van vroeger en van nu - te duiken.

Door Annemieke de Jong

Read Across America

De National Education Association (NEA) is een organisatie in Amerika die ruim 3,2 miljoen (oud)leerkrachten van het basis en voortgezet onderwijs vertegenwoordigt. In 1997 besloot de organisatie om de handen ineen te slaan met als doel het lezen van boeken in heel Amerika te vieren. Dat idee werd enthousiast ontvangen en resulteerde in de eerste 'Read Across America Day' op 2 maart 1998. De eerste editie van een sindsdien jaarlijks terugkerend evenement gevuld met activiteiten rondom boeken bij bibliotheken en binnen het onderwijs. De datum valt samen met de verjaardag van Dr. Seuss. Een van Amerika's succesvolste kinderboekenschrijvers die meer dan zestig kinderboeken heeft gepubliceerd. Hij is onder andere bekend van How the Grinch Stole Christmas en The Cat in the Hat.

"You can find magic wherever you look. Sit back and relax, all you need is a book." - Dr. Seuss

Onno: Matilda - Roald Dahl

De meeste boeken van Roald Dahl vind ik erg leuk. Er zijn er die ik al een paar keer gelezen heb. Een daarvan is Matilda. Het is een kostelijk boek. Het gaat over de vijf jaar oude, slimme Matilda Wormwood. Ze leest al ingewikkelde boeken. Haar vader is autohandelaar en haar moeder vermaakt zich met de bingo. Haar ouders hebben doorlopend kritiek op Matilda en maken haar het leven moeilijk. Ze vinden het onzin dat Matilda veel leest. Ze kijken liever TV. Als represaille haalt Matilda streken uit met vooral haar vader.

Als haar ouders het uiteindelijk goed vinden dat ze naar school gaat, blijkt ze zo slim dat haar lerares miss Honey, haar klassen wil laten overslaan. Ze overlegt dit met de directrice, miss Trunchbull, maar die weigert dit. Ze heeft de pest aan Matilda, omdat haar vader haar heeft opgelicht toen zij van hem een auto kocht. De directrice is tevens de tante van miss Honey, ze heeft haar opgevoed. Samen wonen ze in een mooi huis dat miss Honey's vader heeft nagelaten. Miss Turnbull geeft Honey weinig geld. Matilda krijgt dit in de gaten. Ze gaat actie ondernemen.

Niet alleen het boek, maar ook de film uit 1996 is genieten. Danny DeVito speelt de vader van Matilda en Mara Wilson speelt Matilda. Waar het boek zich afspeelt in Engeland, speelt de film zich af in Amerika. Verder zijn er slechts kleine verschillen tussen het boek en de film. In het verhaal worden tegenstellingen gecreëerd, zoals die tussen Matilda en haar ouders en Matilda en de directrice van de school. Dit maakt het verhaal spannend. Matilda verovert je hart! Ze is slim, ondeugend, grappig en ondernemend.

Yvonne: One Day at Horrorland - R.L. Stine

Naast Jip en Janneke en de 'Jody'-reeks van Ann Sheldon, ging mijn hart vroeger sneller kloppen door auteur R.L. Stine. Vooral zijn 'Kippenvel'-reeks heb ik verslonden en Horrorland was favoriet. Stine zoog me op in zijn spanning en tijdens het lezen van een 'Kippenvel' boek zat ik totaal in mijn eigen wereld. Zijn manier om gekke en bizarre stunten te verweven in een bijzonder verhaal is gewoon ontzettend goed. Spanning die kriebels opwekt, zonder gewelddadig of agressief te zijn.

Natuurlijk las ik dit spannende boekje in het Nederlands, maar voor het Read Across Event heb ik het boek in het Engels herlezen. Het gaat over een gezin dat een dagje naar een park wil. Ze raken de weg kwijt en komen bij het pretpark Horrorland terecht. Wat begint als nieuwgierigheid naar het onbekende pretpark, wordt levensecht en steeds enger. Zouden ze Horrorland nog levend kunnen verlaten? One Day at Horrorland is leuk, uniek en heeft nog steeds dezelfde magische krachten als dat ik me herinnerde. De namen zijn in de vertaling veranderd en sommige situaties lijken iets simpeler verwoord, maar alsnog is het 'a helluva ride'!

Dorien: Charlotte's Web - E.B. White

Een van mijn favoriete boeken uit mijn kindertijd was Charlotte's Web van E. B. White. Een boek dat ik in mijn kindertijd meermaals verslonden heb. Het boek gaat over Wilbur, een klein varkentje dat in een stal woont waar ook schapen, paarden, ganzen en een rat wonen. Toch voelt hij zich eenzaam. Tot hij op een dag de spin ontmoet die in de deuropening woont, Charlotte. Wilbur en Charlotte bouwen een bijzondere vriendschap op.

Die bijzondere vriendschap is denk ik ook wat mij al van jongs af aan het meeste aansprak. En wat ik nog steeds heel bijzonder vind om te lezen. Het is natuurlijk allemaal fantasie: een spin en een varken kunnen in het echt natuurlijk niet communiceren met elkaar, laat staan vrienden zijn. Maar ik vind het een mooie metafoor. Het maakt niet uit hoe je eruitziet of waar je vandaan komt. Iedereen kan vrienden met elkaar zijn. Een goede boodschap, zeker ook voor de jeugd van nu.

Als kleine kanttekening wil ik nog wel even waarschuwen. Als je echt bang voor spinnen bent, is dit misschien geen boek voor jou. Als je een beetje bang voor spinnen bent, zou ik overwegen de zeer realistische verfilming uit 2006 misschien links te laten liggen.

Lieke: Winnie the Pooh - A.A. Milne

Het leukste aan Winnie the Pooh is: alles. Iedereen herkent zich wel in een personage. Is het niet de lieve Pooh dan is het wel de bangige Piglet of de springerige alleskunner Tigger of, zoals vriend van Hebban Aard, de kniezende Eeyore. Er worden vaak woorden op een leuke manier met grote zekerheid verkeerd uitgesproken, precies zoals kinderen doen. Toen ik jong was, was ik gek op de kleine avonturen die ze beleven. Nog steeds trouwens. Het hoeft allemaal niet ongelofelijk dramatisch en gevaarlijk te zijn om toch te blijven boeien. Mijn favoriete verhaal gaat over Pooh die langsgaat bij Rabbit en na het eten van 'a little something' vast komt te zitten in de opening van het konijnenhol. Dat is echt een klassieker!

Na het kijken van de Disney serie op televisie was het een beetje een schok toen ik voor het eerst kennis maakte met de originele tekeningen en verhalen. Maar al snel was ik ook gek op de boeken van A.A. Milne met illustraties van E.H. Shepard over de 'bear of very little brain'. Ik heb verschillende versies van de complete verzameling; in het Nederlands en in het Engels. Ik kan gewoon niet stoppen met ze te kopen omdat ze zo mooi zijn en zoveel jeugdsentiment bij me oproepen!

Annemieke: The Wonderful Adventures of Nils - Selma Lagerlöf

Als kleine boekenwurm was ik dol op lezen en voorgelezen worden. Inmiddels heb ik een grote collectie kinderboeken, die nog steeds met grote regelmaat wordt uitgebreid. Want tja, ook als volwassene zijn sommige kinderboeken heerlijk om te lezen. Zo hebben de prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert voor altijd een plekje in mijn hart en in mijn boekenkast veroverd. Hetzelfde geldt voor Matilda, Kruistocht in Spijkerbroek en Guus Kuijer's 'Madelief'-boeken die ik ontelbare keren heb gelezen.

Voor het herlezen van een favoriet kinderboek in het Engels was de keuze snel gemaakt. Mijn losse boekjes, die samen Niels Holgerssons Wonderbare Reis vormen, hangen inmiddels met plakband aan elkaar. Het verhaal gaat over Niels (of Nils), een ondeugende jongen die door een elf omgetoverd wordt tot een duimgrote jongen. Per ongeluk gaat hij met een gans mee. Wanneer hij zijn leven betert, krijgt hij de kans weer een gewone jongen te worden, maar hij maakt de keuze de trek van de wilde ganzen te volgen. Het verhaal neemt je mee op een wonderbaarlijk en groot avontuur. Een onbekend land, het meereizen met de dieren en een vleugje magie vormden een perfecte combinatie die ervoor zorgde dat ik niet alleen de boekjes, maar ook de televisieserie heb verslonden.  

Waar het me als kind niet is opgevallen, blijkt het boek een overduidelijke pedagogische boodschap te bevatten. Luister naar je ouders, doe wat er van je gevraagd wordt en wees aardig voor de mensen en de dieren om je heen. Daarnaast blijkt uit het boek dat iedereen een kans verdient om zijn leven te beteren. Het verhaal heeft ervoor gezorgd dat ik opnieuw mee werd genomen op reis naar Zweden (dankzij de prachtige omschrijvingen). Even mocht ik terug naar mijn kindertijd doordat ik opnieuw mocht genieten van deze prachtige avonturen!

Veel volwassen lezers hebben al op jonge leeftijd een liefde voor boeken ontwikkeld. Niets is mooier dan heerlijk weg te dromen bij een boek en een nieuw avontuur te beleven. Welke boeken las jij als kind? Welke daarvan zou je graag nog eens herlezen?



Reacties op: Read Across America Event

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dr. Seuss

Dr. Seuss

Dr. Seuss, pseudoniem van Theodor Geisel, was een Amerikaanse kinderboekenschrij...