Readers' Picks: Christmas

op 24 december 2018 door

Kerst is het ideale moment om lekker te genieten van vrienden en familie. Daarnaast is het voor velen dat heerlijke moment van een extra paar vrije dagen en ontspannen. Het zal jullie dan ook niet verrassen dat bij Kerst - voor de Readers in ieder geval - ook het lezen van boeken hoort. Net als vorig jaar delen de Readers ook dit jaar met jullie een van hun favoriete kerstboeken, boeken die een kerstgevoel oproepen of de boeken die ze graag de komende kerst willen gaan lezen. Lees snel verder om te ontdekken of jullie favoriete kerstboek ook in het rijtje staat.

Annemieke: A Boy Called Christmas

Al enige tijd word ik helemaal enthousiast als ik de kerstboeken van Matt Haig voorbij zie komen. De kleurrijke kaften van de serie 'A Boy Called Christmas' toveren dankzij hun vrolijke uitstraling een lach op mijn gezicht. En dus besloot ik mezelf te verrassen met A Boy Called Christmas in de hoop het ware verhaal van de Kerstman te leren kennen.

Missie geslaagd dit heerlijke, humoristische verhaal verteld je over de jeugd van een jongen genaamd Christmas. Wanneer zijn vader op zoek gaat naar het land van de elfen, in ruil voor een beloning van de koning, wordt hij aan zijn lot over gelaten door zijn tante die op hem moet passen. Omdat zijn vader wel heel lang weg blijft, besluit hij op zoek te gaan. In zijn zoektocht krijgt hij de hulp van een rendier genaamd Blitzen. Maar hij wordt niet warm onthaald door de elfen, zoals hij zo vaak heeft gehoord in de verhalen. Uiteindelijk blijkt dat zijn vader en de andere mannen uit het dorp een kleine elf hebben ontvoerd.

Christmas is vast besloten dit op te lossen en de kleine elf terug naar huis te brengen. Als dank mag hij blijven bij de elfen, waar hij zijn best doet om zijn roeping te vinden. Want alleen als hij zijn roeping vindt zal hij niet langer ouder worden... Uiteindelijk komt Christmas tot de ontdekking dat er maar een ding is waar hij echt goed in is en dat is kadootjes geven. Zo ontstaat de gedachten om alle mensenkinderen te verrassen met kadootjes tijdens de Kerst en slaagt hij er in zijn roeping te vinden.

Een prachtig kerstverhaal, dat dankzij zijn humor en illustraties van Chris Mould, de lezer weet te verrassen. Een boek dat bovendien op en top past bij het kerstgevoel omdat vriendschap, naastenliefde en iets voor elkaar over hebben - ook als je niet weet wat de gevolgen voor jezelf zijn, centraal staan. Het maakt me nieuwsgierig naar de andere boeken uit de serie, dus wie weet iets voor volgend jaar...

Kayla: A Christmas Carol

Wat is er nu kersteriger dan A Christmas Carol. Elk jaar rond kersttijd kruip ik op de bank met een kop thee om een van de vele versies te kijken op tv (de Muppet versie blijft toch mijn favoriet). Nu werd ik toch wel nieuwsgierig naar het boek.

Het boek, geschreven door Charles Dickens, is een echte klassieker (en mag daarom ook in onze 2e Readers' Picks Christmas editie niet ontbreken). Het verhaal draait om Ebenezer Scrooge, een oude zakenman en zeer onaangenaam persoon. Totdat hij de dag voor kerst bezocht wordt door drie geesten.

De eerste geest is de geest van het verleden, die Scrooge de voorbije kerstdagen laat zien. Scrooge begint te beseffen wat hij allemaal kwijt is. De tweede geest is de geest van het heden, die Scrooge laat zien wat hij allemaal aan zich voorbij laat gaan. De laatste geest is de geest van de toekomst, die Scrooge laat zien hoe hij zal eindigen als hij niet verandert.

De gebeurtenissen grijpen Scrooge enorm aan en hij besluit dan ook om zijn leven te beteren.

Onno: A Christmas Revelation

Anne Perry roept elk jaar bij mij een kerstgevoel op, want vanaf 2003 schrijft ze elk jaar een kerstnovelle. Dit jaar is het al weer de zestiende novelle getiteld A Christmas Revelation. Het verhaal speelt in de 19de eeuw in Engeland. Enkele dagen voor kerstmis ziet de negenjarige weesjongen Warren met roepnaam Worm dat een oudere en een jonge man een jonge vrouw tegen haar wil meenemen. Worm gaat achter het drietal aan vergezeld van de voormalig bordeelhouder Squeaky Robinson, die nu de boekhouding verzorgt voor een tehuis waarin aan lager wal geraakte vrouwen worden opgevangen. Nadat Worm en Squeaky hen uit het oog verloren hebben, gaan ze de volgende dag opnieuw op zoek. Uiteindelijk weten ze de twintiger, die Eloise blijkt te heten, in een verwaarloosd huis te vinden. Eloise zegt dat ze vrijwillig met de twee mannen is meegegaan, maar Worm en Squeaky geloven dit niet, want Eloise draagt een geheim bij zich dat anderen haar willen ontfutselen.

Het is een vlot lezend kerstmysterie, vol met mooie beschrijvingen van kasseistraten, rijtuigen met paarden, ezels en kerstattributen met als setting een kleine Engelse stad in de Victoriaanse tijd. Anne Perry presenteert goed getekende karakters, waaronder de weesjongen Worm, die door Claudine, die het tehuis runt, is opgevangen en Squeaky, een man van middelbare leeftijd die vroeger pooier was en die nu probeert voor Worm een rolmodel te zijn. Qua sfeer doet het aan de verhalen van Charles Dickens denken.

Inge: All Change

De komende kerstdagen zullen overdag gevuld zijn met gezellige familiebijeenkomsten. Wat is er dan heerlijker dan 's avonds op de bank bij de brandende kachel samen nagenieten met een boek onder handbereik?

Welk boek dat zal zijn, dat weet ik nog niet zeker. Ook zo fijn: gewoon pakken waar ik op dat moment zin in heb. Misschien wordt het gewoon een van de boeken waar ik op dat moment in bezig ben. Ik heb net twee bundels korte verhalen in huis om te gaan bespreken; daarover later meer. Of misschien het boek dat mijn Secret Santa heeft laten bezorgen? Dat ga ik op kerstavond uitpakken.

Voorlopig gaat mijn hart uit naar het vijfde en laatste deel van de Cazalets, All Change door Elizabeth Jane Howard. Met heel veel anderen op Hebban heb ik genoten van de leesclubs rond de eerste vier delen, eerst in de Nederlandse vertaling en later met eigen Engelstalige delen. Nu heb ik de kriebels om deel vijf vooruit te gaan lezen: het speelt zich af in de jaren 1956-1958 en er staat van alles te gebeuren. Ik heb het boek al maanden klaarliggen. Ik verwacht dat er meerdere kerstfeesten de revue zullen passeren, in Home Place of elders.

Ik verheug me op weer een heerlijke dikke roman vol fijnzinnig proza, mooie dialogen, subtiele perspectiefwisselingen, lief en leed, een nieuwe generatie kinderen met hun eigen kijk op de ouder wordende Rachel en haar broers en de tussengeneratie van Clary, Polly, Louise en hun broers en neven. Er zullen vast traditionele kerstgerechten bereid gaan worden door Mrs Tonbridge: gevulde kalkoen en Christmas Pudding toe!

En als er weer een leesclubfeuilleton komt in het voorjaar, doe ik gewoon weer mee... 

Yvonne: Nos4A2

Ondanks dat je met de kerstsferen niet zo aan horrorboeken denkt, zorgt Nos4A2 van Joe Hill wel voor een heel bijzondere sfeer rondom deze feestdagen. De protagonist van het boek, Charles Manx, ontvoert kinderen in zijn Rolls Royce en neemt ze mee naar Christmasland. In Christmasland is het elke dag kerst en is het verboden om ongelukkig te zijn. Meer weet ik eigenlijk niet over het boek. Ik ben er pas net in gestart en laat me dus verrassen. Ik vind het wel een heel leuk vooruitzicht om eens een totaal ander iets met de kerstdagen te gaan lezen. Horror met een feestelijk sfeertje… Ik ben benieuwd!

Lieke: Scarpetta's Winter Table

Scarpetta's Winter Table van Patricia Cornwell is deel 9.5 in de ‘Kay Scarpetta’ serie. Het is een beetje een tussendoortje omdat patholoog-anatoom Scarpetta zich deze keer niet, zoals we van haar gewend zijn, bezighoudt met een moordzaak. Ze brengt de dagen na Kerstmis door met haar collega Pete, haar nichtje Lucy en de vrienden van Lucy. Dit gezelschap doet eigenlijk weinig meer dan koken en keuvelen.

De reden dat dit boek bij mij zo’n kerstgevoel oproept moge duidelijk zijn. Het speelt zich af rondom Kerst, is behaaglijk (er wordt ook nog een eenzaam jongetje liefdevol in huis opgenomen) en gaat over heerlijk eten. Er staan geen lijstjes met ingrediënten of standaard recepten in het boek. In plaats daarvan word je door middel van persoonlijke, hele losse instructies meegenomen in de bereiding van ieders specialiteiten zoals bijv. “Lucy’s felonious cookies” terwijl de personages ondertussen gezellig met elkaar over koetjes en kalfjes praten nu ze eens niet in levensgevaar verkeren. Ik krijg gewoon een heel knus en warm gevoel van het lezen van dit boek!

Janneke: Spinning Silver

Spinning Silver van Naomi Novik is voor mij het ideale kerstverhaal.

Kerst is een koude, magische tijd en bij uitstek geschikt voor sprookjes. Spinning Silver is zo’n sprookje. Het is gebaseerd op Repelsteeltje. Ondanks de achtergrond, Joods daar wordt geen kerst gevierd, van de hoofdpersoon Miryem is het gevoel van het verhaal heerlijk toepasselijk op de donkere dagen.

Miryem is de dochter van een zogenaamde moneylender, een geldschieter. Haar vader is echter niet zo goed in het vak, Miryem wel en op het moment dat haar vader ziek wordt neemt zij de taken over. Al snel wordt Miryems talent opgemerkt door de Staryk, een mysterieus volk wat volgens de legenden gevaarlijk is. De leider van de Staryk wil Miryem als vrouw, maar Miryem is slim en stelt daar voorwaarden aan. Langzaam warmt echter haar hart voor het bijzondere volk dat ze zo leert kennen.

Lotte: The Enchanted Sonata

The Enchanted Sonata is voor mij het perfecte kerstboek. Het is een fantasierijke hervertelling van De Notenkraker en De Rattenvanger van Hamelen. Het hoofdpersonage is Clara. Op kerstavond ontvangt zij een pakje met daarin een notenkraker en een sprookjesboek met haar naam in de titel. Wanneer ze het boek begint te lezen, lijkt het wel alsof ze in de fantasiewereld, Imperia, uit het boek zit. Maar wanneer Clara door een slechte magiër wordt ontvoerd, blijkt dat die wereld helemaal geen fantasie is. Ze besluit om de notenkraker, die nu gigantisch is geworden, te helpen tegen de magiër te vechten.

Dit boek is een magisch verhaal, waardoor je tijdens het lezen, net als Clara met haar boek, volledig wordt opgeslokt. Door de prachtige beschrijvingen van het winterlandschap en van de vele koepels in de hoofdstad van Imperia, wordt je net een klein kindje in de snoepwinkel dat verwonderd om zich heen kijkt. Bovendien kreeg ik steeds meer respect voor de teruggetrokken Clara die doorheen het boek ontdekt wat ze nu echt wil in het leven.

Heb jij ook zo'n boek dat je het ultieme kerstgevoel geeft? Deel het met ons.

9d23f9d20c86f7455c4ad220355cdfb7.pngReacties op: Readers' Picks: Christmas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens werd geboren op 7 februari 1812 en overleed op 9 juni 1870. Hij is één van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens hte Victoriaanse tijdperk en liet op ni...

Matt Haig

Matt Haig

Matt Haig (1975) is de auteur van vijf romans, waaronder de bestseller The Humans. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en de filmrechten van zijn debuut The Last Family in England (...

Anne Perry

Anne Perry

Anne Perry is het pseudoniem van Juliet Marion Hulme (Blackheath, Londen, 1938). Ze is een van de meest succesvolle auteurs van talloze historische detectiveromans, die voor een groot deel gesitueerd ...

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) was een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland, een van de favorieten van Hilary Mantel, maar haar briljante romans werden vaak overschaduwd door haar...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zoon van de wereldberoemse auteur Stephen King. Zijn jongere broer Owen King is eveneens schrijver. Joe Hill debuteer...

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell (1956) startte haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer in 1979. Al snel werd zij misdaadverslaggeefster en in 1984 nam zij een job aan bij de pathologisch-anatomische d...

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Columbia University. Ze heeft een passie voor schrijven en geschiedenis. Ze woont in New York met haar echtgenoot.