Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers Picks: Young Adult

op 29 december 2017 door

Na al een aantal eerdere publicaties, zoals Favorite Books en Thanksgiving Books, is het nu tijd voor de Readers om eens diep te graven en een favoriet Young Adult boek aan jullie aan te raden.
Lezen jullie mee met wat de Readers deze keer voor jullie geselecteerd hebben?

Door: Yvonne

Kayla: Steelheart van Brandon Sanderson

Doordat dat ik veel geweldige boeken heb gelezen en en veelal YA lees, was het geen makkelijke keuze. Mijn uiteindelijke keuze is gevallen op Steelheart van Brandon Sanderson. Steelheart is het eerste deel van 'The Reckoners'. Het verhaal gaat over een wereld waar er een entiteit aan de hemel is verschenen, “Calamity” . Sindsdien zijn er enkele mensen die speciale krachten hebben gekregen, The Epics. Met deze krachten kwam er echter ook een groot kwaad mee en algauw proberen The Epics de wereld te veroveren. Een groepering – The Reckoners – probeert de macht voor de mensheid terug te winnen door The Epics uit te schakelen.
Chicago is in de macht van één van de machtigste Epics, Steelheart. David is de enige die Steelheart ooit heeft zien bloeden. Nu is hij op zoek naar The Reckoners om zijn kennis te gebruiken om Steelheart uit te schakelen.

"Het verhaal is zo origineel, dat maakt het erg leuk. Tijdens het lezen probeerde ik zelf ook te ontdekken wat de zwakte van Steelheart nou was. Ik kon het niet raden en dat maakte het voor mij alleen maar leuker. Sanderson heeft een goede schrijfstijl, waar ik erg van genoten heb."

Silke: A Court of Mist and Fury van Sarah J. Maas

Het verhaal is erg origineel en er is enorm veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de personages. De traumatische gebeurtenissen uit het eerste deel, A Court of Thorns and Roses, worden niet snel onder de mat geschoven zonder veel verdere aandacht. In dit deel wordt er heel veel aandacht besteed aan genezing, zowel fysiek als psychisch. En hoewel er enkele plottwists in het verhaal zitten, die in deel één nog compleet ondenkbaar waren, worden ze door Sarah J. Maas zo goed onderbouwd, dat je als lezer hier zonder veel weerstand in meegaat. Daarnaast spelen vriendschappen en familiebanden een erg belangrijke rol in dit boek. En ach, laten we ook maar eerlijk zijn, de aantrekkingskracht spat van de pagina's. 

"Voor mij staat A Court of Mist and Fury van Sarah J. Maas in mijn top drie favoriete boeken aller tijden. Toen de vraag kwam om ons favoriete YA boek te kiezen, stond ik dus meteen paraat om dit boek vol overgave te gaan aanprijzen. En toen begon het me zachtjes te dagen. A Court of Mist and Fury is niet echt wat je noemt zuivere YA, maar eerder een cross-over tussen YA en NA. Wist je dat er in de VS zelf een R rating op het boek zit? Dat zegt waarschijnlijk genoeg over de soms toch wel pikante scenes die het boek telt. Dus ja, laten we het erop houden dat het voor de iets oudere YA lezer geschikte literatuur is! Volgens mij heeft Sarah J Maas trouwens een taboe doorbroken met A Court of Mist and Fury, want in recent.e YA releases zie je relaties nu ook explicieter in beeld komen."

Karin: The Upside of Unrequited van Becky Albertalli

Molly wil dolgraag een vriendje maar durft zichzelf niet open te stellen. Ze is erg bang wat anderen van haar denken en dat houdt haar heel erg tegen bij interactie met jongens. Wanneer ze een bijbaantje neemt, ontmoet ze Reid en is er direct een klik. Reid is een nerdy jongen met een liefde voor Lord of the Rings en Game of Thrones en met een niet al te verfijnde kledingsmaak. In tegenstelling tot Molly maakt het Reid niet uit wat andere mensen van hem denken en daarin kan ze nog veel van hem leren. The Upside of Unrequited is een schattig liefdesverhaal, zonder grootse plottwisten, maar vol met sympathieke karakters en herkenbare situaties.

"Het is voor mij moeilijk om maar één favoriete Young Adult roman te kiezen, maar één van de toppers dit afgelopen jaar is The Upside of Unrequited van Becky Albertalli. Ik lees niet zoveel contemporary YA, maar de boeken van Albertalli vind ik zo leuk."

40b612e1aafe725632187152dcdadd2f.jpg


 

Onno: One of Us is Lying van Karen M. McManus

Simon heeft een roddelblog. Hierin bespreekt hij onfrisse zaken over zijn medeleerlingen. Veel leerlingen zijn hem daarom liever kwijt dan rijk. Op een middag moet Simon samen met nog vier medeleerlingen op school nablijven. Tijdens het nablijven komt Simon te overlijden. Uit onderzoek blijkt dat Simon van plan was zijn roddelblog te vullen met artikelen over deze vier leerlingen die erg negatief voor hen zouden zijn. Daardoor komt ieder van het viertal in aanmerking als verdachte van de moord op Simon. Alle vier ontkennen iets met zijn dood te maken te hebben. Lezers zullen situaties en gevoelens uit hun eigen schooltijd herkennen, zoals emoties, angsten en onzekerheden, en ook typen medeleerlingen: de wijsneus, de sporter, de slechterik en het populaire meisje

"One of Us is Lying van Karen M. McManus behoort met The Hate U Give van Angie Thomas en niet te vergeten Dear Martin van Nic Stone tot mijn Top 3 YA-boeken van 2017. One of Us is Lying leest als een trein. Dit komt door de attractieve schrijfstijl en de wijze waarop het verhaal verteld wordt. Dit doet de schrijfster door telkens van perspectief te wisselen. Om beurten vertellen de vier hoofdpersonen wat er gebeurt of gebeurd is."

Demi: An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir

Laia is een slaaf en Elias een soldaat – ze zijn beiden voorbestemd om het Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Laia weet als spion de militaire academie binnen te dringen en ontmoet daar Elias, die eigenlijk haar vijand zou moeten zijn. Het verhaal had een mooi vleugje fantasy en genoeg spanning dat ik het boek al binnen twee dagen uit had. Het boek voelde origineel aan en als een frisse wind in de soms wat voorspelbare YA wereld. Deel 2 was net zo sterk, misschien wel nóg sterker.

"Na enkele jaren leuke YA boeken en series te hebben gelezen, kwam ik vorig jaar (dankzij Hebban!) in aanraking met het boek An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir. Ik kocht dit eerste deel snel zodat ik daarna het tweede deel voor Hebban kon lezen voor een Hot or Not. Tahir deinst niet terug voor heftige thema’s en beschrijvingen, waardoor het boek als volwassen aanvoelt. Liefhebbers van fantasy, actie, sterke personages en een vleugje romantiek zullen hierin een origineel en spannend verhaal vinden. Aanrader!"

Lieke: Where Things Come Back van John Corey Whaley

Lily is een slaperig stadje dat een saaie zomer tegemoet lijkt te gaan. Totdat er een zeldzame vogel gespot wordt en Gabriel, de 15-jarige broer van Cullen Witter, verdwijnt. Terwijl de straten volstromen met vogeltoeristen, gaan de weken voorbij zonder een spoor van Gabriel. Cullen is gezegend (of vervloekt) met een rijke fantasie en laat allerlei scenario's aangaande de verdwijning van zijn broer de revue passeren. Erg hoopvol is het allemaal niet. En waarom besteedt iedereen zoveel aandacht aan die rotvogel en de man die beweert hem gezien te hebben?

"Voor mijn gevoel gaat YA vaak over romantische liefde en daardoor vind ik het extra speciaal als een YA boek focust op vriendschap en familiebanden. Where Things Come Back van John Corey Whaley is zo'n boek. Ik was erg emotioneel geinvesteerd in het verhaal en de personages en wilde heel graag dat alles goed af zou lopen. Een auteur moet er best hard voor werken om dat effect bij mij te bereiken, dus dit is buitengewoon goed geschreven. Mét de broodnodige humor. Go forth and read it! (Uitermate geschikt voor de Reading Challenge 2018 categorie: een boek waar religie een rol in speelt.)

9447b0c043959be42026c308a220c7e5.jpg

Wat is jouw favoriete Young Adult boek dat je in 2017 hebt gelezen? En waarom juist dat boek?
Vertel het ons in de comments!



Reacties op: Readers Picks: Young Adult

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson groeide op in Lincoln, Nebraska. Hij studeerde en doceerde cre...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Karen McManus

Karen McManus

Karen M. McManus is de auteur van verschillende Young Adult-bestsellers. Haar bo...

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir groeide op in Californië. Ze werkte als verslaggever toen z...