Advertentie

Reading Challenge 2019: #2 Februari

op 10 februari 2019 door

Ook voor dit jaar heeft de Hebban Crew weer een uitdagende challenge voor jullie gemaakt. In 2019 bestaat de challenge uit twaalf verschillende categorieën, waarbij de Readers jullie elke maand hun eigen (uiteraard Engelstalige) tips willen meegeven. Vandaag de suggesties voor de tweede categorie: lees een populair leesclubboek.

Hebban staat onder andere bekend om de toffe en dynamische leesclubs die ze aanbieden. Natuurlijk kun je een kijkje nemen bij de Hall of Fame van de leesclubs, maar misschien vind je het leuker om tips uit onze eigen ervaringen te halen. Sommige leesclubs laten een blijvende indruk achter en wij vertellen je welke dat voor ons waren. 

The Fifth Season - N.K. Jemisin

Lieke: Bij een Hebban leesclub heb ik altijd lol, dus ik vis er gewoon even een redelijke recente leesclub uit met een gaaf boek: Het Vijfde Seizoen van N.K. Jemisin. Aangezien ze met alle drie de boeken van haar 'Broken Earth' trilogie een Hugo Award heeft gewonnen, had ik deel twee al op de kop getikt voordat ik zelfs maar begonnen was in de serie. Dus toen ik de kans kreeg om mee te doen met de leesclub - ook al was dat dan met de Nederlandstalige versie (EN: The Fifth Season) - was ik er natuurlijk als de kippen bij!

We volgen drie vrouwen. Een moeder van twee kinderen die na een verwoestende aardbeving tot de ontdekking komt dat haar man hun zoon heeft vermoord en hun dochter heeft ontvoerd, een boze jonge vrouw die zich tegen haar zin voort moet planten met haar machtige mentor en een meisje dat door haar ouders wordt afgestaan vanwege vooroordelen. Allemaal bezitten ze de gevaarlijke gave om aardbevingen te veroorzaken of in te tomen.

De leesclub was vooral leuk omdat de opmerkingen van de andere deelnemers soms blijk gaven van hele verschillende leeservaringen, en soms juist van soortgelijke gevoelens en gedachten over de roman. Ik blijf het interessant vinden om zo samen bezig te zijn met een boek. Je komt toch telkens tot andere en diepere inzichten.

Bloed en Beenderen - Tomi Adeyemi

Kayla: De enige leesclub waar ik ooit aan heb meegedaan is die van Bloed en Beenderen van Tomi AdeyemiHet boek gaat over een meisje in een wereld waar de magie verdwenen is, maar het volk dat vroeger magie kon bedrijven wordt nog steeds onderdrukt. Zélie krijgt de kans om de magie terug te brengen, daarvoor gaat ze op avontuur met de gevluchte kroonprinses, de dochter van de man achter al haar problemen.

Ik heb erg genoten van de leesclub omdat ik sowieso erg uitkeek naar dit boek. Het leuke is dat ik later de schrijfster heb ontmoet op YAlfest. Het ding met leesclubs is dat je je gedachten kan delen met anderen, dingen die jou opvielen, die jij leuk vond. De anderen geven dan natuurlijk ook hun mening, en die is niet altijd hetzelfde als die van jou, maar dat hoeft ook niet. Zolang we maar respectvol met elkaar omgaan, vind ik het altijd heel leuk om te horen waarom mensen een andere mening hebben.

Everless - Sara Holland

Yvonne: In 2018 introduceerde Hebban iets nieuws: Epic Reads. Elke maand een ander Engelstalig Young Adult boek in een leesclub. Everless van Sara Holland was het boek waarmee de Epic Reads 2018 gestart werd. Met maar liefst 23 deelnemers ging deze leesclub van start. Het werd een drukke en gezellige leesclub vol activiteit en meningen. Ik bofte dat ik 'm mocht coördineren, want het werd een leesclub die met recht 'epic' genoemd mag worden.

Sempera is een koninkrijk waar de rijken heersen in het kasteel Everless. Rijkdom wordt verkregen door middel van tijd. De tijd wordt gemaakt door bloed van inwoners te vermengen met ijzer, waardoor er munten ontstaan. Deze munten geven je het eeuwige leven, áls je er tenminste genoeg van bezit. Tien jaar nadat Jules en haar vader Pehr zijn verbannen uit Everless, blijkt dat Pehr zijn huur nog maar met de grootste moeite om kan brengen. Jules besluit om terug te keren naar Everless om daar voor de rijke familie Gerlings te gaan werken en slaat de waarschuwing van haar vader in de wind. Ze keert terug naar de plaats waar ze is opgegroeid. Eenmaal tussen de muren van Everless blijkt dat de waarschuwing niet ongegrond was. Zodra ze voet zet in Everless, blijkt niets wat het lijkt…

A Conspiracy of Stars - Olivia A. Cole

Janneke: Ik heb in 2018 meerdere Engelse boeken gelezen voor leesclubs. Degene die mij het meest is bijgebleven is A Conspiracy of Stars van Olivia A. Cole. Een origineel nieuw sciencefiction boek wat niet alleen voor de Young Adult doelgroep fijn is om te lezen, maar ook de doorgewinterde scifi lezer zeker kan bekoren.

Octavia woont in een kolonie op de planeet Faloiv genaamd N'Terra. Haar grootste droom is om in de toekomst een 'whitecoat' te worden: een onderzoeker die de oorspronkelijke natuur van Faloiv bestudeert. Wanneer ze stage mag lopen in het laboratorium ontdekt ze echter dat het bestuur van N'Terra hele andere plannen heeft met Faloiv dan dat zij altijd dacht. Een oorlog lijkt nabij met Octavia in het middelpunt.

De leesclub rondom A Conspiracy of Stars was een heerlijke actieve leesclub waarin fijne discussies plaatsvonden. Het boek gaf veel ruimte voor een ethische en morele discussie, en de verwachtingen liepen erg uiteen. De beoordelingen ook en dat maakte het ook voor mij de leukste leesclub: het is leuk als we niet allemaal gelijk denken.

Circe - Madeline Miller

Demi: Tegen het einde van 2017 aan mocht ik een hele gave leesclub coördineren voor Hebban: Circe van Madeline Miller. Het is een boek over de mythologische Griekse godin Circe, die misschien wel de eerste westerse heks in de literatuur was. In de Griekse mythes staat ze bekend als een eendimensionale gemene heks die mannen zonder reden in varkens veranderde. Het mooie van Millers boek is dat ze een heel andere interpretatie aan de mythe van Circe geeft en haar een eigen stem en achtergrond geeft. Op die manier wordt de mythe herzien en blijkt er veel meer achter Circe te zitten dan je bij de originele mythe zou denken.

De leesclub was zo leuk omdat iedereen eigenlijk wel enthousiast was over het boek en de mooie, poëtische stijl waarin het geschreven was. Het boek gaat in feite over wat het betekent om een mens te zijn, en Miller slaagt er heel goed in om Circe menselijk en tastbaar te maken voor de lezer. ondanks dat ze een godin is. Miller toont aan dat er geen één versie is van een mythe of legende maar dat meerdere versies en interpretaties mogelijk zijn en allemaal even relevant zijn. Er was genoeg stof om over te discussiëren en dankzij de inzet van de deelnemers was het een hele toffe leesclub. Zó tof zelfs dat ik een paar maanden later een open leesclub opzette op Hebban voor Millers eerste boek: The Song of Achilles. Haar volgende boek kan niet snel genoeg komen dus!

Welk leesclubboek staat jou nog bij als de dag van gisteren en zou je aanraden om voor de Reading Challenge 2019 te lezen?Reacties op: Reading Challenge 2019: #2 Februari

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi (1994) is een Nigeriaans-Amerikaanse auteur. Ze woont in San Diego ...

Sara Holland

Sara Holland

Sara Holland groeide op in een klein stadje in Minnesota, tussen honderden boeke...

Olivia Cole

Olivia Cole

Olivia A. Cole is an author, a blogger, and a poet. Her books include A Conspira...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (Philadelphia) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown Universi...