Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The best cure for bad luck...

op 13 maart 2020 door

…is a good book! Ga maar na. Zwarte katten, gebroken spiegels, een bepaald getal: ze brengen allemaal ongeluk. Behalve als je ze tijdens het lezen tegenkomt. Daarom vandaag wat licht griezelige boekentips om deze ongeluksdag veilig door te komen. Readers to the rescue!

Door Lieke

Zwarte katten

Terwijl je vandaag binnen zit met een boek, kun je geen zwarte katten tegen het lijf lopen. Of je moet er zelf eentje als huisdier hebben. Als dat het geval is:

fc92ef7ed4774312b40503b3fe76bacd.png

Soms kan zo’n kattenvriend namelijk heel goed van pas komen.

The Last Chance Hotel

Seth is een jongen die in de keuken werkt in het afgelegen Last Chance Hotel. Om te ontsnappen zal hij een fantastische kok moeten worden, net als zijn vader. Als er een geheime vergadering van goochelaars (of zijn het echte tovenaars?!) plaatsvindt in het hotel, grijpt Seth zijn kans. Hij gaat het allerlekkerste nagerecht ooit maken voor hun leider, Dr. Thallomius, en hopelijk zal die hem dan helpen. Dat plannetje loopt helemaal anders. Dr. Thallomius sterft en het toetje krijgt de schuld. Nu moet Seth de moordenaar vinden om te bewijzen dat hij er zelf niets mee te maken heeft. Gelukkig wordt hij bijgestaan door zijn enige vriend: de pratende, zwarte kat, Nightshade.

“Harry Potter meets Agatha Christie” & "Magical Murder Mystery"

Zo wordt The Last Chance Hotel van Nicki Thornton beschreven. Het boek heeft vijf sterren gekregen van de Jeugdliteratuur Club - nu Boekenbengels en Leesbeesten - bij hun clubrecensie. Kinderboeken zijn niet alleen voor kinderen, mensen! De beschrijving doet mij een beetje denken aan het gave The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, maar dan voor een jonger publiek. The Last Chance Hotel is het eerste deel van de ‘Seth Seppi Mysteries’. Het tweede deel, The Bad Luck Lighthouse, is verschenen in 2019 en deel drie, The Cut Throat Cafe, zal naar verwachting in april verschijnen.

392a5ee3edb96572b9d024d8df6a94b5.jpg

Eveneens spooky

Het al eerder genoemde coole Murder Mystery Mission Impossible The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton is ook uitermate geschikt voor deze ongeluksdag.

Gebroken spiegel

Zeven jaar ongeluk kunnen we niet gebruiken, dus misschien moet je vandaag maar even je innerlijke vampier omarmen en spiegels vermijden. Aangezien niemand er momenteel op zijn best uitziet – is er nog iemand in Nederland of België die geen verkoudheid-die-misschien-wel-het-coronavirus-is heeft? – is dat sowieso een goed idee.

The Mirror Crack’d from Side to Side

140eb040b31b3c7a4c5c2b320136b593.jpg

Dit is een golden oldie van queen of crime Agatha Christie. De titel ten spijt worden er geen spiegels gebroken in deze detective klassieker, maar het slachtoffer én de dader vallen wel allebei ten prooi aan extreem ongeluk. Het begint al met het feit dat de misdaad wordt gepleegd onder de neus van Miss Marple. Dit oude dametje mag er dan lief en onschuldig uitzien, maar ze is een kei in het doorgronden van karakters en de psychologie van moord.

De titel van The Mirror Crack'd from Side to Side is afkomstig van het gedicht 'The Lady of Shalott' van Alfred Tennyson waarin een vrouw het noodlot over zich af zal roepen als ze rechtstreeks naar Camelot kijkt. Daarom kijkt ze alleen naar een reflectie ervan in een spiegel. Uiteindelijk kijkt ze, als Lancelot verschijnt, natuurlijk toch. De spiegel barst en ze is gedoemd. Balen.

Eveneens spooky

By the Pricking of My Thumbs. Hier gaan speurdersechtpaar Tommy en Tuppence na de dood van de tante van Tommy weer op onderzoek uit. Het resultaat is een van de griezeligste boeken die Christie geschreven heeft. Deze titel is trouwens weer een citaat uit een toneelstuk van Shakespeare: “By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes.” En zo komen we uit bij…

De vloek van ‘the Scottish play’

Als je dit toneelstuk - met drie heksen, een bewegend bos en een ambitieuze vrouw die haar handen héél grondig wast – opvoert, dan moet je de naam ervan niet onnodig noemen achter de schermen, want dat brengt ongeluk.

Niet hardop zeggen!

51e7ab1c515dc70c6c0f2a109a397d31.jpgHet toneelstuk van William Shakespeare is niet voor niets een klassieker en zeer de moeite waard, maar voor de zekerheid zullen we het vandaag maar niet aanraden, ook al ben je geen toneelstuk op aan het voeren en bevind je je als het goed is – want we blijven lekker thuis, weet je nog? - ook niet in het theater.

Eveneens spooky

Er mag dan een vloek rusten op het bronmateriaal; de volgende boeken zijn waarschijnlijk wel veilig. De Scandinavische auteur Jo Nesbø schreef een moderne hervertelling en Ngaio Marsh gebruikt het toneelstuk als achtergrond in haar detective Light Thickens.

Ongeluksgetal

Dit is zo’n wijdverspreid bijgeloof dat sommige hotels geen dertiende etage hebben en vliegtuigen vaak geen dertiende rij. Er zelfs een naam voor de angst voor dit getal: triskaidekafobie. Mensen die daaraan lijden zou ik aanraden deze deur dicht te laten en verder te gaan met lezen bij Raven.

25ad62e24a72c42ee2c55ca792889278.jpg

The Thirteenth Tale

De auteur Vida Winter vertelt graag haar levensverhaal – maar het is elke keer een ander verhaal. Als ze de jonge Margaret uitnodigt om haar biografie te schrijven dan neemt die dat aanbod gretig aan. Er gebeuren vreemde dingen in het huis waar ze samen verblijven en het verhaal dat Vida vertelt over haar tweelingzus en hun jeugd is zo mogelijk nog vreemder. Wat ligt er op de loer in het verleden dat Vida geheim wil houden?

The Thirteenth Tale van Diane Setterfield is een gothic novel. Het is spooky zonder eng te zijn. Perfect dus voor lezers die niet van harde horror houden, maar wel kunnen genieten van mild griezelen.

Eveneens spooky

Th1rt3en van Steve Cavanagh, waarin een advocaat tijdens een rechtszaak ontdekt dat een van de juryleden de moord heeft gepleegd waar zijn cliënt voor terechtstaat, en Thirteen van Tom Hoyle, waarin een dertienjarige jongen het beoogde, dertiende slachtoffer van een cult is.

Raven

Niet alleen raven, maar ook kraaien en eksters gelden als slechte voortekenen. Doe de gordijnen dicht en je hebt er geen last van!

Jonathan Strange & Mr. Norrell

4a9dae9bb623594c714659ce0723598f.jpgIn Jonathan Strange & Mr. Norrell van Susanne Clarke nemen twee tovenaars het tegen elkaar op als magie terugkeert in Engeland aan het begin van de 19de eeuw. Jonathan Strange wordt opgeleid door Mr. Norrell, maar hun meningsverschillen drijven hen uit elkaar. Beiden hebben ze geen idee hoe gevaarlijk de ‘Raven King’, wiens hulp ze inroepen om dingen voor elkaar te krijgen, eigenlijk is.

Eveneens spooky

Eigenlijk alles van Karen Maitland die in haar historische romans de geschiedenis opdient met een bovennatuurlijk sausje eroverheen gegoten. The Raven's Head gaat over bibliothecaris Vincent die zich van het ene in het andere ongeluk stort.

Hoeveel boeken telt dit artikel? DUN DUN DUN!



Reacties op: The best cure for bad luck...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engelse...

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Diane Setterfield

Diane Setterfield

Diane Setterfield (Berkshire, 1964) is een Engelse auteur. Ze promoveerde a...

Susanna Clarke

Susanna Clarke

Susanna Clarke (1959) is de schrijver van Jonathan Strange & Mr. Norrell (20...