Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Murder Mystery Mission Impossible

op 02 februari 2019 door

Je wordt wakker. Niet in bed, maar in een bos. Lopend. Het eerste wat je uitbrengt is een naam: Anna. Waarom roep je die naam? Je stelt jezelf de vraag en constateert dat je hem niet kunt beantwoorden. Dan ontdekt je iets anders. Je handen zijn niet van jou. Het zijn de handen van een vreemde. Maar wie ben je dan? Je denkt diep na, maar je kunt je helemaal niets herinneren. Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Door Lieke

Op twee februari wordt in de Verenigde Staten en Canada Groundhog Day gevierd. Een aantal uren geleden heeft Punxsutawney Phil (de bekendste groundhog oftewel bosmarmot) zijn schaduw niet gezien, wat volgens traditie zou betekenen dat de lente dit jaar vroeg zal komen. Wij kennen Groundhog Day natuurlijk vooral van de gelijknamige film waarin de cynische weerman Phil Connors, gespeeld door Bill Murray, dezelfde dag telkens opnieuw moet beleven. Vandaag is dus de perfecte dag om het eens over The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton te hebben. Happy Groundhog Day!

Phil Connors mag dan op een gegeven moment het gevoel hebben dat hij in de hel is beland als hij dezelfde dag voor de zoveelste keer doormaakt, maar hij is zijn geheugen van hiervóór in ieder geval niet kwijt. Aiden Bishop uit de debuutroman van Turton heeft minder geluk. In tegenstelling tot Phil, heeft hij op dag 1 geen idee wie hij is, waar hij is of wat hij aan het doen is. Zijn ervaring is bijgevolg een stuk angstaanjagender. Daarnaast zit hij niet vast in een pittoresk plaatsje: Aiden moet de tijd doorbrengen in en rondom het naargeestige, verwaarloosde Blackheath House.

ac033eb19740417311b5f620606c2c5a.png

De dag die Aiden gedwongen meermaals moet beleven is eveneens geen doorsnee dag, want de dochter des huizes wordt op een feestje ter ere van haar terugkeer vermoord. Aiden krijgt zeven dagen – en zeven gasten – de tijd om erachter te komen wie de dader is. Bovendien werken niet alle gasten in wiens lichaam hij wakker wordt even goed mee. Oh ja, en had ik al gezegd dat er ook nog iemand in Blackheath aanwezig is die hem tegenwerkt?

Aiden: It’s like I’ve been asked to dig a hole with a shovel made of sparrows.

Fixing the future

Alsof Aidens taak al niet een mission impossible is, sluit hij op dag 1 vriendschap met de gedoemde Evelyn Hardcastle en besluit hij om niet alleen haar moordenaar op te sporen, maar haar moord te voorkomen. Linke boel dit. Ik heb onderhand genoeg over allerhande vormen van tijdreizen gelezen om te weten dat het behoorlijk ingewikkeld is om het verleden of de toekomst te veranderen en dat dit vaak niet het gewenste effect heeft.

In 11/22/63 doet de hoofdpersoon een poging om de aanslag op JFK te voorkomen en in The Drawing of the Three, allebei van Stephen King, verandert Roland de geschiedenis. Beide pogingen leiden uiteindelijk tot problemen. In Making History van Stephen Fry zorgt iemand ervoor dat Hitler niet geboren wordt. Dat is ook geen onverdeeld succes. In The Oracle Year van Charles Soule gaat het om voorspellingen van dingen die nog niet gebeurd zijn en die veel in de war schoppen. Alweer een manier van het proberen beïnvloeden van het lot die niet vlekkeloos verloopt. Als ik nadenk dan kan ik eigenlijk maar weinig romans bedenken waarin dit soort geknoei met de tijd goed uitpakt. Een zeldzaam voorbeeld is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Daar vouwt het allemaal mooi in elkaar.

Leuk weetje: Vanwege de gelijktijdige publicatie van The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid, is The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle trouwens uitgebracht als The 7 ½ Deaths of Evelyn Hardcastle in de VS. (Daar rommelen ze wel vaker met boektitels.)

Boek onder de boom

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle bemachtigde begin 2018 een plekje in de Ready to Read top 5 van mij nadat ik deze geweldig omschrijving van het verhaal las:

“Gosford Park meets Inception, by way of Agatha Christie (with a dash of Quantum Leap).”

Ik was meteen verkocht. Toen ik het boek met kerst van mijn Secret Santa kreeg, was ik dus super gelukkig. Het is het eerste boek waar ik dit jaar aan ben begonnen en het stelt absoluut niet teleur. Het is heel anders dan ik verwacht had, maar te veel kan ik er niet over verklappen, want het is juist zo gaaf dat je de verwarring van Aiden deelt als lezer. Het duurt lang voordat je een beetje door begint te krijgen wat er precies aan de hand is.

Bovenstaande omschrijving klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar welke boeken hebben volgens de auteur zelf inspiratie geleverd voor de roman? Hij begint, vanzelfsprekend, met een detective van Agatha Christie. In het onderstaande filmpje vertelt Turton over de andere twee verrassende inspiratiebronnen.

Weet je nog niet welk boek je gaat lezen voor de reading challenge van maart? The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle heeft de Costa First Novel Award 2018 in de wacht gesleept en mag zichzelf dus met recht een prijswinnend boek noemen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar deze sciencefiction detective? Welke tijdreis of -lus boeken vind jij fantastisch?



Reacties op: Murder Mystery Mission Impossible

Meer informatie

Gerelateerd

Over