Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The World of Tim Burton

op 22 november 2018 door

Iedereen kent Tim Burton natuurlijk als regisseur van morbide live action films zoals Edward Scissorhands, Sleepy Hollow en Sweeney Todd. Eén ding weer je zeker als je een film van Burton kijkt: je krijgt een visueel spektakel voorgeschoteld. Maar wat heeft dit met boeken te maken?

Door Lieke

Nou, Reader Annemieke stipte het al aan in haar Halloween artikel over zijn cinematografie (en de boeken waarop deze films gebaseerd zijn of die eruit zijn voortgevloeid): Tim Burton is ook auteur en illustrator. In 1997 bracht hij The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories op de markt. Zoals we van Burton gewend zijn, zijn de gedichten in deze bundel weer heerlijk luguber. Het boek is door hemzelf voorzien van bijpassende macabere tekeningen. Ook heeft hij in 2009 een boek uitgebracht, genaamd The Art of Tim Burton, waarin artistiek werk dat hij gedurende veertig jaar heeft geproduceerd en vervaardigd is samengebracht.

Burton stopt zijn creativiteit namelijk niet alleen een films, maar uit zich in een buitengewone verscheidenheid aan kunstvormen, waaronder afbeeldingen uit zijn gedichtenbundel, kladjes die uiteindelijk uitgegroeid zijn tot filmpersonages, schilderijen, foto’s, geanimeerde stop-motion poppen, maquettes en constructies op een grotere schaal. Burtons fantasie draait altijd en overal op volle toeren, dus sommige van de tentoongestelde stukken zijn simpelweg schetsen op servetjes of krabbeltjes op een bierviltje.

The World of Tim Burton

Wil je je even in een illustratie uit The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories wanen? Durf je in het brein van de bedenker van animatiefilms als The Nightmare before Christmas of Corpse Bride te stappen? Bezoek dan The World of Tim Burton!

Deze internationale expositie - die sinds 2014 rondreist en eerder al te bewonderen was in o.a. New York, Tokio en Parijs - is nu dichter bij ons neergestreken en is nog een week (t/m 28 november) in Genk, België te bezoeken. Meer dan 450 werken van Burtons hand worden hier tentoongesteld. De verzameling wordt in elke stad opnieuw samengesteld. In Genk zijn er bijv. de onderdelen Around the World en Film Characters in elkaar gezet waar, respectievelijk, ideeën in visuele vorm die Burton onderweg heeft neergepend op wat maar voorhanden was te zien zijn, en de (geestelijke) geboorte en totstandkoming van geliefde personages uit zijn films te volgen zijn. Ook is er aandacht voor hoe Burton aan zijn vreemde vondsten komt, in het onderdeel Influences. Tim Burton zelf zal je helaas niet tegen het lijf lopen; hij heeft de tentoonstelling eind september al bezocht.

Vergeet ook niet het Burton café, geïnspireerd op de film Big Fish geregisseerd door – hoe kan het ook anders? – Tim Burton, te bezoeken. Dit café vind je in het midden van het expositiegebouw. Ook de winkel van C-Mine is niet te versmaden. Deze is slim gesitueerd in de laatste ruimte en daar is een heleboel Tim Burton merchandise te koop.

‘The Boy with Nails in his Eyes’

b5d2d937b6b5a6dbf636a488233a4860.jpgCurator Jenny He heeft ook een aantal tekstfragmenten in de expositie opgenomen, zoals het korte rijmpje ‘The Boy with Nails in his Eyes’ uit de gedichtenbundel van Burton:

"The boy with nails in his eyes
put up his aluminium tree.
It looked pretty strange
because he couldn't really see."

(Hiernaast zie je een beeldje van dit tragische figuur uit Burtons Tragic Toys for Girls and Boys speelgoedlijn.)

Ga jij of wil jij een bezoekje brengen aan The World of Tim Burton? Of ben je misschien al geweest? Wij zijn benieuwd!



Reacties op: The World of Tim Burton

Meer informatie

Gerelateerd

Over