Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in april?

op 05 mei 2018 door

Alweer een maand voorbij! Hoe gaat het met jouw Reading Challenge? De Readers hebben hard hun best gedaan om weer wat boeken te kunnen afvinken. Hier lees je hun topboeken van april.

Onno:

Het boek dat mij de afgelopen maand het meest aansprak, is de psychologische thriller The Wife van Alafair Burke. Ze schrijft samen met Mary Higgins Clark de serie 'Under Suspicion', waarvan vorig jaar Every Breath You Take verscheen.

In The Wife is Jason Powell getrouwd met Angela Powell. Hij heeft succes in het leven als docent, consultant en auteur. Hij wordt vaak gevraagd als deskundige voor TV-programma's. Angela had al een zoon voordat ze met Jason trouwde. Voordien maakte ze een tragische periode door als gevolg van een kidnapping.

Op een dag wordt Jason door een stagiaire beschuldigd van ongepast gedrag. Angela kan het niet geloven en ook Jason zelf reageert laconiek. Wanneer echter een tweede vrouw, een zakelijke klant van Jason, hem aanklaagt voor verkrachting, begint Angela eraan te twijfelen of Jason de waarheid spreekt.

Hierna volgt een reeks van ontwikkelingen waarbij de schrijfster allerlei hints geeft waardoor de lezer zich telkens afvraagt: heeft Jason het wel of niet gedaan? Het grootste deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Angela; andere hoofdstukken vanuit de optiek van Corrine, de rechercheur die met de zaak belast is. Het verhaal heeft een geweldig tempo, waardoor je het boek niet weg kunt leggen.

The Wife werd gekozen als best-of-the-month door onder meer Amazon, Barnes & Noble, Entertainment Weekly en O (Oprah Magazine). Het verhaal wordt bewerkt tot een speelfilm door Amazon Studios, waarbij Alafair Burke zelf het scenario zal schrijven. Haar vorige boek, The Ex, werd in 2017 genomineerd voor een Edgar Award for Best Novel.

Lotte:

Ik heb deze maand redelijk veel goede Engelse boeken gelezen, maar ik zal alleen maar iets vertellen over Hero at the Fall van Alwyn Hamilton. Dit boek is het derde en laatste deel in de serie 'Rebel of the Sands'. Ik vond de vorige twee delen al heel goed en dit deel heeft me niet teleurgesteld.

De serie gaat over Amani, een meisje dat in de woestijn leeft en ontdekt dat ze over bijzondere gaven beschikt. Ze is namelijk een Demdji, het kind van een mens en een Djinni. Maar in haar land wordt op Demdji gejaagd. Daarom sluit ze zich aan bij de Rebellenprins, die de troon wil overnemen van zijn vader en gelooft in gelijkheid voor Demdji en mens.

Het laatste boek vormt een heel mooi slot. Door de boeken heen heeft Amani zich ontwikkeld van een egoïstisch meisje tot een heldin. Die persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat haar personage tot leven komt. Tel daarbij een sterk karakter en gevatte opmerkingen op en je krijgt een sympathiek hoofdpersonage dat je aan het lachen maakt. Bovendien zijn er enkele zeer gewaagde en geslaagde scènes. Dit is een boek dat je leest op het puntje van je stoel terwijl je je adem inhoudt. Klinkt cliché, maar daarom is het nog niet minder waar. Deze serie is zeker een aanrader.

Lieke:

Over mijn favoriete boek van april hoef ik niet zo lang na te denken. Dat is absoluut Hark! A Vagrant van Kate Beaton. Ik ben ooit op haar website terecht gekomen en sindsdien wil ik werk van Beaton offline lezen. Het artikel over Challenge Categorie #44 kwam heel goed van pas als excuus om eindelijk een boek van haar te kopen. Waar die reading challenge toch allemaal niet goed voor is! Tijdens het lezen heb ik regelmatig hardop zitten lachen en ik heb met heel veel moeite de neiging onderdrukt om het boek bij iedereen onder de neus te duwen en ze te dwingen om alle leuke grappen te lezen.

Hark! A Vagrant is een comic strip. Dat is een verzameling van korte strips die nog het meest op de strips uit de krant lijken. De verhalen gaan over literatuur en de geschiedenis en Beaton legt op hilarische wijze alle absurditeiten ervan bloot. Een paar van de strips waar ik heel hard om heb moeten lachen, hebben als onderwerp de verschrikkelijke personages uit The Great Gatsbydie niet in staat zijn om te onthouden dat Daisy een baby heeft. Dat wordt heerlijk overdreven weergegeven natuurlijk. Ze zijn de baby kwijt en dan blijkt Daisy erop te zitten of de baby ligt ondersteboven langs de bank terwijl ze hartstochtelijk met Gatsby aan het vrijen is. Het is echt een verademing dat iemand dat stelletje egoïstische horken eens in hun volle onsympathieke glorie laat zien. Zo’n leuk boek!

Demi:

Deze maand las ik een klassieker die ik al een tijdje graag wil lezen nadat de tv-serie ervan begon: The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. In dit boek staat een gruwelijke, maar realistische dystopische toekomst niet ver van nu centraal. In dit boek is de vruchtbaarheid enorm gedaald waardoor vrouwen die wél kunnen baren als broedmachines worden gebruikt. Deze vrouwen, gekleed in het rood, worden bij het gezin van een vooraanstaande man geplaatst en zijn dan zijn eigendom. In het boek volgen we het mentale dagboek van Offred, die als Handmaiden als enige doel heeft om zo veel mogelijk (gezonde!) kinderen te krijgen. Iets wat in de bijna volledig steriele samenleving haast onmogelijk is. Haar gedachten, wensen en dromen voelen heel echt aan en je leeft met haar mee als lezer. Atwood weet een fascinerende wereld neer te zetten die juist zo vreselijk is omdat het zo echt zou kunnen gebeuren. Het boek zet je aan het denken en ik vond het heel jammer toen ik alweer de laatste bladzijde omsloeg. Ik heb nu ook de eerste paar afleveringen gezien van de serie en die is ook echt een enorme aanrader!

Sylvia:

Ik heb de afgelopen maand vooral Nederlandstalige boeken gelezen. Omdat ik vond dat ik als Reader ook een Engelstalig boek moest lezen, heb ik ook nog The Girl on the Train van Paula Hawkins gelezen. Dit boek heb ik al maanden op mijn e-reader staan. In dit artikel wordt het boek door een boekverkoper getipt en kan ik dus ook Challenge Categorie #10 afvinken. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief van drie vrouwen: Rachel, Anna en Megan. In het begin is het even opletten om in de gaten te blijven houden vanuit welk hoofd je het verhaal meekrijgt. Rachel is een alcoholiste en reist tijdens de spitsuren met de trein van en naar Londen om te doen alsof ze daar werkzaam is, terwijl ze eigenlijk vanwege haar drankmisbruik ontslagen is. De trein stopt vaak voor een rood sein op de hoogte van een rijtje huizen waar Rachel naar binnen gluurt. In een van de huizen wonen Anna en Tom. Tom is Rachels ex-partner. Hij heeft haar gedumpt om een relatie met Anna te beginnen. In een ander huis wonen Megan en Scott. Rachel ziet daar iets vreemds gebeuren en vervolgens is Megan verdwenen. Wat is er met haar gebeurd?

Ik moet zeggen dat het boek niet was wat ik ervan verwachtte. Ik miste de spanning en van psychologische spanning was voor mij onvoldoende sprake. Ik denk dat dit kwam doordat het perspectief steeds wisselde. 

Inge:

De afgelopen maand heb ik vooral Nederlandstalig gelezen, maar speciaal voor dit overzicht ga ik jullie mijn guilty pleasure van deze week verklappen. Ik lees mee in de feuilletonleesclub over Verwarring van Elizabeth Jane Howard met mijn eigen Engelstalige exemplaar en ik had me voorgenomen om netjes met de groep mee te lezen, iedere week een stuk. Dat ging twee weken goed, maar je voelt het al aankomen: afgelopen maandag sneu op de bank met opkomende griep ging ik los, en ik heb de tweede helft van het boek in één adem uitgelezen. Een familiegeschiedenis, boeiend, spannend en ontroerend, en hééél mooi geschreven. Dit derde deel heet Confusion en de eerste helft bevat zoveel cliffhangers dat ik gewoon móést weten hoe het verder ging. Ja, en nu... deel vier ligt al in mijn boekenkast. Kan ik het laten liggen tot komend najaar, als de volgende leesclub verwacht wordt? Ik beloof niks.

Wat heb jij de afgelopen maand gelezen? Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Wat lazen de Readers in april?

Meer informatie

Gerelateerd