Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in december?

op 03 januari 2019 door

2018 is voorbij gevlogen. Maar de Readers zijn er wel nog in geslaagd om in die laatste weken een mooi aantal boeken te lezen. Inspiratie nodig voor op je te lezen-lijstje van 2019? De toppers van de Readers in december helpen je alvast op weg!

Karin

In totaal las ik tien boeken in december, mijn favoriet is toch wel Crazy Rich Asians van Kevin Kwan. Ik heb de boxset van deze trilogie voor kerst gekregen en ik begon direct aan het eerste deel. Ik had de film al gezien en wist wel beetje wat voor sfeer ik kon verwachten.
Ik heb genoten van het over de top verhaal en alle intrige van de ultra-rijken. Af en toe moest ik wel even wennen aan de hoeveelheid mensen die genoemd worden en het verhaal kwam iets langzaam op gang. Maar uiteindelijk zat ik lekker in het verhaal en las ik ook direct het tweede deel erachteraan omdat ik bijvoorbeeld echt moest weten hoe het met Astrid verder zou gaan. Het derde deel zal ook niet al te lang ongelezen blijven liggen!

Onno

In december 2018 las ik 14 boeken. Met plezier las ik Nothing to Lose van Victoria Selman.
Ziba MacKenzie gaat in een team van Scotland Yard als profiler aan het werk om de moordenaar van Yasmin Pejman en Lily Abian op te sporen. Nadat Ziba's man Duncan twee jaar eerder is doodgeschoten, vindt Ziba op een verborgen plek in huis een USB-stick. Ze leidt eruit af dat Duncan aan een zaak onder de codenaam Sunlight werkte die top secret moest blijven. Waarschijnlijk is hij daarom doodgeschoten. Met haar vriend Jack Wolf die journalist is, gaat ze op zoek naar de waarheid rond Sunlight. Al snel komt ze erachter dat personen van de politie erbij betrokken zijn.
Ziba moet twee zaken tegelijkertijd zien op te lossen en dat valt niet mee. Ze moet woekeren met haar tijd en daar komt nog bij dat ze in beide zaken behoorlijk wordt tegengewerkt. Selman weet dit mooi te verwoorden. Ze is op haar best in het weergeven van de denkwijze van Ziba als profiler.
Het verhaal wordt voor een belangrijk deel verteld door Ziba in de eerste persoon. Intrigerend zijn de korte tussenhoofdstukken waarin een vrouw vertelt dat ze denkt dat haar man de moordenaar is.
De twee verhaallijnen worden kundig met elkaar afgewisseld. De ene verhaallijn heeft een duidelijk eind; van de andere maakt Selman zich wat gemakkelijk af; hiervan had ze heel wat meer kunnen maken. Dit is het tweede boek van Victoria Selman met Ziba MacKenzie als hoofdpersoon. Geïnteresseerden zullen tot 26 maart 2019 geduld moeten hebben, want dan komt dit boek uit. Het eerste deel Blood for Blood verschijnt op 24 januari 2019.

Yvonne

Een van de boeken die ik in december las, was The Neverending Story. Het fantasieverhaal was al bekend doordat ik vroeger de film eindeloos heb bekeken, maar het boek zelf had ik nog nooit gelezen. Het heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Michael Ende sleept je mee een wereld in waar je het liefst nooit meer uit zou willen komen. Het boek zit heel anders in elkaar dan de film. Wil je daar meer over weten, kun je dat lezen bij de Film Friday die erover geschreven is. Mocht je het boek nog niet hebben gelezen, kan ik je alleen maar aanraden om zo snel mogelijk een exemplaar te regelen en er vandaag nog in te beginnen! Plezier gegarandeerd!

Janneke

In december las ik twaalf boeken waarvan vijf in het Engels. Nadat ik in november Crazy Rich Asians van Kevin Kwan heb verslonden genoot ik deze december extra van het tweede deel van de trilogie: China Rich Girlfriend. Kwan pakt met China Rich Girlfriend het verhaal van Crazy Rich Asians verder op na een tijdsprong van twee jaar. Rachel en Nick staan op het punt te gaan trouwen. Rachel is op zoek naar haar echte vader, Astrid en Michael werken aan hun huwelijk en Kitty Tai - Pong probeert het te maken in China's high society. Als lezer word je meteen weer naar de heerlijke absurde wereld getrokken van China's richest en is het eigenlijk onmogelijk het boek weg te leggen. Een boek om heerlijk bij weg te dromen en vooral ook weer te lachen want Kwan weet wel hoe hij met humor moet omgaan in zijn boeken.

Lieke

In december heb ik heel veel gelezen (want: nog veel in te halen als ik 120 boeken wilde bereiken). The Binding van Bridget Collins en A God in Ruins van Kate Atkinson zijn indrukwekkend en meeslepend, maar daar ben ik nog in bezig, dus die tellen nog even niet mee. Dan kom ik uit bij The Penelopiad van Margaret Atwood.

Dit is een hervertelling van The Odyssey vanuit het oogpunt van de achterblijvende vrouw van Odysseus, Penelope. Zoals het een hervertelling betaamt, zit het allemaal wat anders in elkaar dan je zou verwachten na het lezen van de versie van Homer. Met ongeveer 200 pagina’s was dit een ideaal boekje om mijn boekenaantal nog wat op te krikken en de manier waarop Atwood speelt met de bekende mythe is heel leuk. Een fijne, bij vlagen hilarische – Penelope heeft een grondige hekel aan Helen (die van Troje) en laat dat duidelijk merken – roman in een mooie uitvoering in de ‘Canongate Myth’ serie.

Andere auteurs die hun licht over een mythe laten schijnen zijn o.a. Jeanette WintersonAlexander McCall SmithAli SmithMichel FaberA.S. Byatt en Philip Pullman. Ik ga zeker nog meer uit deze reeks lezen, want mythes vind ik nou eenmaal razend interessant en de heruitgaven zijn een lust voor het oog.

Demi

In december heb ik negen boeken kunnen uitlezen, mede dankzij de kerstvakantie natuurlijk. Vier boeken hiervan waren boeken die ik voor mijn minor Europese Letterkunde moest lezen. Helaas waren twee ervan geen echte successen, maar de andere twee vond ik wel leuk.
Persepolis I & II van Marjane Satrapi is de eerste daarvan. Dit is een autobiografische graphic novel over de jeugd van Satrapi in Iran in de jaren 80 van de vorige eeuw. Daardoor krijg je een heel interessante blik op hoe Iran was voor de Islam aan de macht kwam en hoe het daarna ging met het land. Heel verfrissend en 'eye-opening' voor een westers iemand die eigenlijk helemaal niks van het land wist. Er zijn veel vooroordelen over Iran, maar dit boek geeft je een andere kijk op het land en de mensen die erin wonen. Een graphic novel dus, dus voor iedereen is dit een leuk en interessant boek om te lezen!
Het tweede boek dat ik voor mijn minor las was Kissing the Witch van Emma Donoghue. Dit boek is een verzameling van sprookjes die heel kort worden naverteld op een originele manier. Wanneer je de sprookjes leest kom je er langzaam maar zeker achter welk sprookjes wordt herverteld, en op het einde van elk sprookje neemt een personage uit dat sprookje het stokje over en verteld over haar eigen verleden, wat weer het begin is van een nieuw bekend sprookje. Zo gaat deze ketting steeds door tot het einde van het boek. Het is een boek dat alleen door vrouwelijke personages wordt verteld, en de sprookjes hebben ook een feministisch tintje, terwijl de originele sprookjes dat vaak niet waren. Het boek biedt een frisse nieuwe blik op sprookjes en je vliegt er door de korte inhoud doorheen. Heel tof!
Als je nog meer van dit soort feministische sprookjes wilt lezen kan je ook het bekende The Bloody Chamber van Angela Carter lezen, waar ik zelf maar twee sprookjes van hoefde te lezen. Ik ben zeker wel van plan om verder te lezen!

Zijn er boeken die op je lijstje gekomen zijn? Of heb jij de afgelopen maand (of daarvoor) net een topper gelezen die op ons lijstje moet?



Reacties op: Wat lazen de Readers in december?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...

Marjane Satrapi

Marjane Satrapi

Marjane Satrapi groeide op in Iran en volgde visuele communicatie aan de kunstac...

Angela Carter

Angela Carter

Angela Carter (1940-1992) schreef negen romans en vele korte verhalen, alsook no...