Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in januari?

op 15 februari 2019 door

Op de zon moeten we nog even wachten. Gelukkig liggen er altijd genoeg boeken op ons stapeltje te wachten om gelezen te worden. Benieuwd wat de Readers vorige maand lazen? Je ontdekt het hieronder.

Janneke

Ik las in januari The Beast Player van Nahoko Uehashi omdat ik in 2019 graag meer van Aziatische auteurs wil gaan lezen. Als fantasyliefhebber sprak de omschrijving van The Beast Player mij gelijk aan. Een goede start voor een jaar met veel Aziatische boeken.

The Beast Player vertelt het verhaal van Elin die op jonge leeftijd haar moeder verliest aan de Toda, een soort waterslang. Elin komt terecht bij Joeun, een imker, die haar opvoedt als zijn eigen dochter. Hij zorgt ervoor dat Elin naar school kan om dierenarts "beast doctor" te worden. Elin blijkt een gave te hebben om met dieren om te kunnen gaan en dat plaatst haar in een positie waarbij ethische en morele keuzes gemaakt moeten worden.

Kayla

In januari heb ik Spellslinger van Sebastien de Castell gelezen en daarna direct het vervolg, Shadowblack. Kellen is van het volk Jan’tep, maar dreigt een slaaf te worden, doordat zijn magische gaven aan het verdwijnen zijn. Wanneer er een vreemde reiziger langskomt, leert zij hem een wereld kennen waarin je ook zonder magie kan overleven. Wanneer er een machtsstrijd uitbreekt, loopt alles uit de hand en zullen Kellen en de vreemdeling moeten vluchten.
Vooral de schrijfwijze van het boek sprak me erg aan en er zat ook een goede dosis humor in. Het was zeker het beste boek dat ik deze maand gelezen heb.

Onno

In januari las ik 10 boeken. Het beste van deze tien vond ik The Au Pair van Emma Rous. De 25-jarige Seraphine vindt na de dood van haar vader Dominic Mayes in diens bureau een foto van haar moeder Ruth die een baby vasthoudt. Ruth kijkt heel blij op de foto, maar dezelfde dag heeft ze zelfmoord gepleegd door van een rots in zee te springen. Op de foto staat maar één baby, terwijl Ruth diezelfde dag een tweeling had gekregen: zus Seraphine en broer Danny. Nu Seraphine de foto gezien heeft, wil ze weten wat er 25 jaar geleden is gebeurd. Van haar vier jaar oudere broer Edwin hoort ze dat de au pair van destijds, Laura, de foto heeft genomen. Laura heeft op de dag van de zelfmoord het gezin verlaten. Seraphine besluit daarom naar Laura op zoek te gaan in de hoop de waarheid te achterhalen. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Seraphine in het heden en door Laura in 1991 en 1992 toen ze voor Seraphine’s broer Edwin zorgde.
Het is een verhaal dat door de vele leugens en geheimen boeit. De auteur weet het pakkend te vertellen. De ontknoping is nogal ingewikkeld, nogal gezocht en daarmee behoorlijk ongeloofwaardig. Dit mocht evenwel voor mij de pret niet drukken.

Karin

Ik las in totaal tien boeken in januari, waaronder The Hate U Give van Angie Thomas. Sinds ik in september mee mocht naar The Big Book Bonanza en er toen ook een skype-interview met Angie Thomas werd gehouden, wilde ik graag haar boek lezen. Ik was helemaal gelukkig toen ik een exemplaar van haar boek kreeg.

Ik begon met hoge verwachtingen aan het boek en die werden gelukkig ook helemaal waargemaakt. Ik vond The Hate U Give zo indrukwekkend! THUG gaat over Starr Carter, die zestien is, als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Starr was erbij en weet dat Khalil ongewapend was. Wat gaat ze doen? Blijft ze stil of komt ze in opstand?

Ik wil ook graag naar de verfilming en ik heb het boek nu uitgeleend aan een vriendin, zodat we erna samen naar de film kunnen gaan (want dat is voor mij altijd de fijnste/beste volgorde: eerst het boek, dan de verfilming). On the Come Up is inmiddels ook al uitgekomen dus ik kan lekker snel weer genieten van een boek van Angie Thomas!

Lieke

Mijn favoriete boek van januari is Against a Dark Background van Iain M. Banks. Lang geleden heeft een vrouwelijke voorouder van Sharrow een religieuze cult gedwarsboomd. In antwoord daarop heeft de sekte een nieuwe profetie toegevoegd aan hun geloof: hun verlosser kan pas geboren worden als de vrouwelijke lijn van haar familie is uitgestorven. Nu de cult een jaar lang officieel toestemming heeft om Sharrow – wiens bestaan het enige is dat de komst van de Messias in de weg staat – te vermoorden, zit ze in de problemen. Tenzij ze de laatste (en extreem destructieve) Lazy Gun bemachtigt en aan hen overhandigt. Maar niemand weet waar die is…

Oh man, dit is echt een supergaaf science fiction avontuur! Er zit een dosis technobabble in die bij mij het ene oor in en het andere oor weer uitging – whoosh! – maar het verhaal, de wereldopbouw en de personages zijn zo sterk dat het geen seconde stoort. En er zitten lekkere absurde dingen in, zoals de “Solipsists” waarvan ieder lid denkt dat hij of zij alleen (God) is en dat ze alle andere levensvormen verzonnen hebben. Plus, er is een samenleving die wordt geregeerd door een “Useless King” die zich bewust is van zijn eigen waardeloosheid. Nu klinkt het als een scifi versie van een ‘Discworld’ boek, maar Banks is een stuk donkerder. Verwacht dus vooral geen happy ending.

Heb je nieuwe boeken aan je lijstje toegevoegd? Of kan jij ons een heel goed boek aanraden dat je (deze maand) gelezen hebt? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Wat lazen de Readers in januari?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell is een Canadese schrijver. Hij schreef de 'Greatcoats'-seri...

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...