Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in mei?

op 06 juni 2020 door

Mei is voorbij, tijd om onze leesmaand te evalueren! Nee, dit artikel gaat niet over alle boeken die we lazen, want anders wordt het artikel veels te lang, haha. In plaats daarvan vertellen Demi, Lieke, Onno, Karin en Yvon over hun favoriete boek van de afgelopen maand!

Demi

Mijn boek van de maand is The Vanished Bride van Bella Ellis. Dit boek las ik voor mijn masterscriptie die over biofictie gaat. Biofictie is fictie waarin een echt bestaand persoon als personage voorkomt. Voor mijn scriptie las ik onder andere twee boeken waarin de Brontë sisters als detectives optreden om een moord of andere zaak in hun omgeving op te lossen, en dit boek was er één van.

Het klinkt misschien even vreemd in de oren, drie historische auteurs die een moordzaak proberen op te lossen terwijl het ook nog eens drie vrouwen waren die erg beperkt waren in hun vrijheden en mogelijkheden, maar Bella Ellis heeft het verhaal toch heel geloofwaardig neer weten te zetten. Leuk feitje: de Brontë sisters publiceerden hun werk in het begin onder een mannelijke pseudoniem. Emily Brontë koos voor Ellis Bell, en de auteur van The Vanished Bride heeft dat voor zichzelf iets aangepast naar Bella Ellis.

De Brontë sisters worden heel leuk neergezet en het is tof om ze samen te zien werken. Het is een feministisch boek waarin de zussen hun eigen lot in handen nemen en tegen de grenzen van hun beperkte vrijheid aanduwen. Het boek is daarnaast ook spannend en bevat enkele gebeurtenissen die in het echt ook zijn gebeurd. Het is vooral leuk om potentiële inspiratiebronnen te identificeren die de zussen later in bijvoorbeeld Jane Eyre of Wuthering Heights zouden kunnen gebruiken. Al met al is dit een heel tof boek die je inzichten verschaft in hoe deze bekende auteurs misschien echt zijn geweest, en daarnaast krijg je een spannend mysterie erbij. Ik kijk uit naar deel 2!

Lieke

Mijn favoriete boek van mei is E is for Evidence van Sue Grafton. Privédetective Kinsey ontdekt een bedrag van vijfduizend dollar op haar bankrekening. Het lijkt een vergissing, maar dan blijkt dat iemand de schijn probeert te wekken dat ze is omgekocht om een vermoedelijke brandstichting in de doofpot te stoppen. Ondertussen duikt haar onbetrouwbare ex-man weer op en ze is niet van plan om hem opnieuw in haar leven toe te laten. Van alle kanten belaagd, gaat Kinsey op onderzoek uit.

E is for Evidence is het vijfde deel in de langlopende misdaadserie met Kinsey Millhone in de hoofdrol. De reeks bestaat uit 25 boeken en ik heb ze nog niet allemaal gelezen, maar wel veel. Het is voor mij gegarandeerd een vier-sterren leeservaring, dus af en toe dompel ik me even lekker onder in het detectivewerk uit de jaren tachtig, toen je nog geen gsm of internet had om vuile zaakjes uit te pluizen.

Onno

Een van de betere thrillers die ik afgelopen maand las was A Good Marriage van Kimberley McCreight. Het verhaal speelt zich af in Park Slope, de buurt waar de schrijfster woont, en bestrijkt iets meer dan een week in een periode dat alle kinderen op zomerkamp zijn en hun ouders zich opmaken voor het jaarlijkse evenement, dat gezien wordt als een avontuurlijk feest voor volwassenen. Het feest eindigt in de dood van een vrouw.

Het verhaal kent twee perspectieven en tijdlijnen: die van Lizzie in het heden en die van Amanda in het verleden, met name de laatste vijf dagen voor haar dood tot het moment dat ze vermoord wordt. De karakters zijn goed ontwikkeld en realistisch neergezet. De thriller is dan ook karaktergestuurd. De twists in het verhaal zijn niet gekunsteld. De lezer wordt verrast door het einde, maar niettemin zou de lezer de ontknoping hebben kunnen zien aankomen. Voor een uitvoeriger bespreking zie huwelijkspraktijken.

Karin

Voor mij was mei een maand waarin ik veel boeken herlas. Ik las de Infernal Devices opnieuw. Ter voorbereiding op het tweede deel las ik Bloed en Beenderen nog een keer en ging ik direct door met Vrees en Wraak. En voordat ik begon aan Aurora Burning las ik weer Aurora Rising. Al deze boeken waren leuk, maar ik heb vooral ontzettend genoten van Aurora Burning.

Met Vanessa van de SFF-club las ik Aurora Rising in een buddyread en we waren beide enthousiast. Aurora Rising is gewoon een heerlijk combinatie van actie en verhaal, met leuke personages en fijne humor. Als ik nog geen diehard fan van Jay Kristoff en Amie Kaufman was, dan is het nu helemaal officieel. Zodra er van hun nieuwe boeken uitkomen, zal ik ze kopen!


Yvonne

Ik las in mei een boek dat me nog lang zal bijblijven. Van origine een kinderboek, maar door het gelaagde onderwerp is het zeker ook een aanwinst voor volwassenen. Ik heb het over 'The Boy, the Mole, the Fox and the Horse' van Charlie Mackesy. In het boek leren de personages elkaar tijdens een reis kennen en praten ze over het leven. Het bijzondere lettertype is even wennen, maar blijkt uiteindelijk perfect bij het boek en de vele afbeeldingen te passen. 

"What is the bravest thing you've ever said?", asked the Boy.
- "Help", said the horse.

Het boek staat bomvol quotes die jonge(re) én oudere lezers hun adem met regelmaat zullen benemen. Het is een musthave voor iedereen! Hier in Nederland lijkt het boek nog niet echt te zijn doorgebroken en dat is jammer. Het is het mooiste boek dat ik tot nu toe dit jaar las. De 128 pagina's komen als een bom binnen en zullen niet direct je gedachten uit wandelen. Alles klopt gewoon in dit boek en ik vind dat het veel, véél meer bekendheid mag krijgen. Zoek je nog een leuk en uniek cadeautje of vind je gewoon dat je zelf een verrassing hebt verdient? Dan is The Boy, the Mole, the Fox and the Horse de ultieme tip!

Welk boek was jouw favoriet de afgelopen maand?



Reacties op: Wat lazen de Readers in mei?

Meer informatie

Gerelateerd