Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Women's Prize for Fiction Winner

op 07 juni 2018 door

Wij weten wie de winnaar is! Weet jij het ook? De spanning bleef stijgen: het was een geweldige shortlist, zes razend interessante boeken waarvan wij er hier drie konden bespreken, maar welk boek ging de Women's Prize for Fiction 2018 winnen?

Door Inge en Lieke

De juryvoorzitter prijst alle zes de boeken: "Dit was een schitterende shortlist., hij had diepte en rijkdom en afwisseling. We zijn stevig geraakt door de kwaliteit van het proza." Benieuwd naar wat de jury te zeggen heeft over elke afzonderlijke, genomineerde roman? Lees verder!

Maybe next year?

"We hielden van de originaliteit van meerminnen en courtisanes."

Het intrigerend getitelde The Mermaid and Mrs. Hancock van Imogen Hermes Gowar – Inge noemt het een “smakelijke historische roman” – is met lege handen achtergebleven. De recensie van Inge vind je hier. Het is een veelbelovend debuut, dus die komen we vast nog vaker tegen. De vertaling, De Meermin en de Courtisane, is ondertussen getipt als ‘roman die je niet mag missen deze zomer’ en heeft de aandacht getrokken van Clublid Gigi bij de jacht naar parels van de Literatuur Club.

"We waren onder de indruk van de lyrische waarachtigheid van een Amerikaanse road trip die als commentaar dient bij de geschiedenis van ras in Amerika."

De favoriet van Inge – van de drie kanshebbers die ze gelezen heeft – is het helaas ook niet geworden. Sing, Unburied, Sing van Jesmyn Ward - “een beklemmende road trip door het diepe zuiden van de Verenigde Staten” volgens Inge – heeft gelukkig vorig jaar al de National Book Award binnen gesleept, dus het boek is in ieder geval bekroond. Hebban Crewlid Daphne van Rijssel heeft de Nederlandse vertaling gelezen,  en is ook onder de indruk. Waarvan? Dat kun je hier lezen: De littekens van een zwart verleden.

"We bediscussieerden tot in de nacht de fraaie en waardige bespreking van het huiselijk geweld tegen een vrouw."

When I Hit You van Meena Kandasamy – een autobiografische roman over een gewelddadig huwelijk met de scherpe ondertitel A Portrait of the Writer as a Young Wife – heeft eveneens niet gewonnen.

"We lachten om de rite de passage van een studente."

Ook de favoriet van Lieke van de genomineerde en door haar gelezen romans heeft de prijs niet mee naar huis mogen nemen. The Idiot van Elif Batuman was eveneens genomineerd voor de Pulitzer Prize van 2018 en daar greep het boek - “vol met droge, scherpzinnige, prettige humor” aldus Lieke – ook al naast de prijs. Dit is Batumans debuutroman, dus better luck next time! Hier lees je de recensie van Lieke.

"We ervaarden de waarheid van het verliezen van een ouder en het houden van een kind."

Datzelfde geldt voor Sight van Jessie Greengrass, een unieke debuutroman over “haar moederschap, het verlies van haar eigen moeder en de invloed van haar grootmoeder, een psycho-analytica.” (Inge)

"Uiteindelijk kozen we het boek dat naar ons gevoel sprak over onze tijd."

Hebbanrecensent Sigried is het roerend eens met de "brandende actualiteit" in haar recensie over het winnende boek.

And the winner is…

...Home Fire van Kamila Shamsie!

"Home Fire gaat over identiteit, strijdige loyaliteiten, liefde en politiek. En het toont meesterlijke beheersing over thema's en vorm. Het is een opmerkelijk boek dat we van harte aanbevelen."

Na gestrand te zijn op de Man Booker Prize Longlist 2017 en niet verder gekomen te zijn dan een nominatie voor de Costa Book Award 2017, heeft Home Fire de Women’s Prize for Fiction 2018 in de wacht gesleept. Sandra raadde het al in dit shortlist artikel en ons rest alleen maar achteraf-gepraat, want eigenlijk is de winst van Home Fire, een hervertelling van de Griekse tragedie Antigone, natuurlijk helemaal niet zo verrassend, haha. Mythologie is 'in' op het moment. Kijk maar naar Circe van Madeline Miller (een Nederlandse vertaling is in de maak) en het al vertaalde Mythos van Stephen Fry. Daar komt nog bij dat de Nederlandse versie van Shamsie’s boek, Huis in Brand, door vier van de vijf boekverkopers als Hot wordt bestempeld in deze Hot or Not?

Kortom: we hadden het kunnen weten!

Had jij al, net als Sandra, een vooruitziende blik en had je voorspeld dat Home Fire er vandoor zou gaan met de prijs?



Reacties op: Women's Prize for Fiction Winner

Meer informatie

Gerelateerd