Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

BAM! En toen brak hij of zij door

op 13 april 2018 door

Het nieuwe jaar is inmiddels ruim drie maanden oud. En de Reading Challenge op Hebban is in volle gang! We willen dit jaar graag doorlopend aandacht aan de challenge besteden en dus zetten we regelmatig een categorie in de spotlights. Een categorie waarvan wij denken dat ze jullie kan overtuigen om die Reading Challenge dit jaar volledig te tackelen! We houden jullie ook op de hoogte van onze voortgang en persoonlijke ervaringen met de (soms best lastige) categorieën. 

In eerdere blogs over dit onderwerp hebben we tips gegeven voor de categorieën #10, #1 en #6

Wat wordt voor de Reading Challenge nu precies verstaan onder een doorbraak boek van een bekende auteur? Daar geeft dit artikel uitsluitsel over. 

De Thriller Club zet een aantal titels op een rijtje. 

Sneeuwwitje moet sterven - Nele Neuhaus

Nele Neuhaus werd bekend bij het Nederlandstalige publiek met haar vijfde thriller in de serie rond de rechercheurs Kirchhoff en Bodenstein. Tijdens een meet & greet op de uitgeverij werd uitgelegd dat bewust was gekozen om dat deel als eerste op de Nederlandstalige markt brengen, en wel omdat het het beste boek was en Neuhaus zo naam zou kunnen maken. Dat is zeker gelukt! Sneeuwwitje moet sterven is een absolute aanrader. 

De vrouw in de kooi - Jussi Adler-Olsen

Eerder schreef Jussi Adler-Olsen al Het Washingtondecreet, Het Alfabethuis en De bedrijfsterrorist, maar hij brak eigenlijk pas echt door met De vrouw in de kooi, het eerste deel van de afdeling Q-serie. Carl Mørk is hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' en zit verstopt in de kelder van het politiebureau, samen met zijn hulpjes Assad en Rose. Jussi Adler-Olsen weet er door een combinatie van spanning en humor fantastische boeken van te maken. Een genot om te lezen!

Bloedlijn - Corine Hartman

Corine Hartman debuteerde met boeken rond rechercheur Nelleke de Winter en een aantal standalones, veelal afspelend in Italië. Bij het grote publiek werd zij echter pas bekend met Bloedlijn, het eerste boek rond de excentrieke Jessica Haider. Het leverde haar direct een nominatie  voor de Gouden Strop op. Bloedlijn en de vier andere boeken rond Jessica Haider zijn niet voor watjes, maar steengoed en sterk geschreven.

Galgenveld - Isa Maron

Isa Maron werd pas echt een bekende naam in Nederlandstalig thrillerland met Galgenveld, eerste deel van de Noordzeemoorden. Het boek was zelfs als bijlage van het AD gedrukt en zo landelijk verspreid. Rechercheur Maud Mertens en de nieuwsgierige studente Kyra Slagter vormen een interessante combinatie.

De Da Vinci Code - Dan Brown

In 2003 wist iedereen wie Dan Brown en Robert Langdon waren toen De Da Vinci Code uitkwam. Eerder had Brown al boeken uitgebracht in Amerika, maar met dit boek veroverde hij niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld. Browns boeken worden wereldwijd vertaald en zijn erg vaak op de bestsellerslijsten terug te vinden.

Advocaat van de duivel - John Grisham

Advocaat van de duivel of The Firm, zoals het boek in het Engels heet, kwam in 1993 op de markt. Een echte rechtbankthriller, een compleet nieuw genre waarvan gesmuld werd. Eerder schreef Grisham al De Jury, maar met Advocaat van de duivel brak hij definitief door. Zijn invloed op het spannende genre is groot.

De eetclub - Saskia Noort

Het boek staat op nummer 17 in de lijst met 77 beste Nederlandstalige thrillers en betekende de doorbraak van Saskia Noort. Van het boek werden ruim een half miljoen exemplaren verkocht.

Het meisje in de trein - Paula Hawkins

2015 was het dat dit boek verscheen, iedereen had er een mening over. Zelfs president Barack Obama nam het boek mee op vakantie om te lezen. Het boek verkocht als een sneltrein en iedereen had erover gehoord. Het is een boek waar de meningen sterk over verdeeld zijn, maar het betekende in ieder geval de doorbraak van Paula Hawkins. 

Voor ik ga slapen - S.J. Watson

Ineens was het boek daar in 2011, een debuut van de Engelse S.J. Watson. Het boek werd in meer dan dertig landen uitgegeven en wereldwijd werden meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. In september 2014 werd Watsons debuut verfilmd. Het is een intrigerend verhaal, iedere ochtend wordt Christine wakker en zijn al haar herinneringen gewist.

Ik ben Pelgrim - Terry Hayes

Begin 2014 maakte de wereld kennis met Ik ben Pelgrim. Het boek stond meer dan 80 weken in de bestseller 60. De quote op de cover "Het enige boek dat je dit jaar moet gaan lezen" laat geen ruimte voor twijfel. Uitgever Steven Maat van A.W. Bruna kocht het boek al aan toen Hayes op een derde van het schrijven was. 

Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson

In 2006 wist iedereen ineens wie Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist waren. In Nederland werden ruim 2,5 miljoen exemplaren van de drie boeken van de Millenium-trilogie verkocht. De naam Stieg Larsson is nog steeds een begrip zoveel jaren na zijn dood. 

En zo kunnen we waarschijnlijk nog een tijdje doorgaan met het noemen van boeken. We zullen zeker titels gemist hebben, maar hopen je ideeën gegeven te hebben voor deze categorie van de Hebban Reading Challenge. Ga jij een van de bovenstaande titels lezen of heb je een ander boek gekozen? Laat het hieronder weten om ons en andere lezers te inspireren.

Joyce



Reacties op: BAM! En toen brak hij of zij door

Meer informatie