Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Begin jij ook graag bij het begin?

op 16 maart 2018 door

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer drie maanden oud. En de Reading Challenge op Hebban is in volle gang! We willen dit jaar graag doorlopend aandacht aan de challenge besteden en dus zetten we regelmatig een categorie in de spotlights. Een categorie waarvan wij denken dat ze jullie kan overtuigen om die Reading Challenge dit jaar volledig te tackelen! We houden jullie ook op de hoogte van onze voortgang en persoonlijke ervaringen met de (soms best lastige) categorieën.

Na in ons vorige blog over dit onderwerp tips te hebben gegeven voor categorie #1 is dit keer categorie #6 aan de beurt: Lees het eerste deel van een serie. Want geef toe, er is toch niets leukers dan een hele serie achter elkaar te lezen.

Maar wat wordt voor de Reading Challenge nu precies verstaan onder een eerste deel uit een serie? Daar geeft dit artikel uitsluitsel over. Een boek komt voor een vinkje in deze categorie in aanmerking als het boek het eerste deel is uit een serie.

Chantal begint hier vaak aan, maar kan dan weer niet de tijd vinden om alle delen achter elkaar te lezen. Er komt altijd wel een ander interessant boek tussendoor. Soms lukt het Chantal wel om een serie met tussenpozen helemaal te lezen. Het voordeel van het lezen van een serie is dat je alle verwikkelingen kunt volgen en ook de ontwikkeling van de karakters beter ziet. Daarnaast zijn er vaak series die bestaan uit losstaande verhalen, maar waar een rode draad door het verhaal loopt. Die zijn ook heerlijk om achter elkaar te lezen.

Elly: Het lezen van een eerste deel van een serie vind ik heel prettig. Dan leer je de personages kennen die zich, als het goed is, tijdens de serie steeds meer gaan ontwikkelen. Je leert ze steeds beter kennen. Vooral in het verleden kwam het, bij bijvoorbeeld Karen Rose wel eens voor dat ik eerst deel drie las en later deel één. Dan heb je een soort voorkennis van wat er nog meer gebeurd is met het hoofdpersonage, maar daarentegen heb je de introductie gemist. Tegenwoordig let ik er beter op. Al komt het nog wel eens voor dat ik eerder een boek mag lezen uit een serie waarvan ik het eerste deel niet gelezen heb. Zo ben ik met de Frieda Klein-serie van Nicci French na deel drie gestopt. Ik wacht nu tot alle delen verschenen zijn en ga dan de hele serie achter elkaar lezen. Series hebben het voordeel dat je de invalshoek van de auteur al kent, zodat je je alleen op het verhaal hoeft te focussen.

Greet: Ik ben heel erg goed in het aankopen van volledige series om vervolgens alleen het eerste (en soms ook het tweede) deel te lezen. Samen met mijn liefde voor Zweden (en bij uitbreiding heel Scandinavië) heb ik pas in de loop van de laatste vijf à tien jaar ontdekt dat in die regio ontzettend veel ongelooflijk goede thrillerseries geboren zijn. Ik loop dus gigantisch achter, ook wat de heel bekende namen zoals Henning Mankell, Camilla Läckberg en Viveca Sten betreft. Om een of andere reden trekken die thrillerseries heel erg hard aan mij, niet alleen die uit het hoge Noorden. De laatste jaren ook die uit Duitsland. Met Engelstalige series heb ik dan weer weinig of niets, oef.

Mijn tips voor series uit Scandinavië waarbij je al meteen bij boek één goed zit:
* Wat verborgen is (Sebastian Bergman-1), Hjorth Rosenfeldt
* Die je niet ziet (Anders Knutas-1), Mari Jungstedt
* Gevangen in het web (Gunnarstranda og Frølich-1), Kjell Ola Dahl
* Schijndood (Henning Juul-1), Thomas Enger
* De vrouw in de kooi (Afdeling Q-1), Jussi Adler-Olsen
* Ontspoord (Ravn-1), Michael Katz Krefeld

Joyce: Vorig jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik een echte serielezer ben. Ik geniet ervan om weer te lezen over 'oude bekenden'. Het voelt een soort als thuiskomen en je leert een personage heel goed kennen. Dankzij onze rubriek leer ik weer nieuwe series kennen en dat vind ik heel leuk.

Een echte ontdekking vond ik vorig jaar: 
* De serie rond Kinsey Millhone van Sue Grafton door het lezen van A staat voor Alibi. Ik ben zeker van plan meer  delen te gaan lezen. Helaas is het Sue Grafton niet gelukt het alfabet te voltooien.
* Michael Robotham's  Joseph O'Loughlin met De verdenking heeft me nieuwsgierig gemaakt. Ik heb dit boek ook vijf sterren gegeven, dat doe ik niet zo vaak.

De volgende boeken zijn wat mij betreft een aanrader om te lezen:
* Nachtschade van Karin Slaughter - Jeffrey Tolliver en Sara Linton-serie
* De chirurg van Tess Gerritsen - Rizzoli & Isles-serie
* De vleermuisman van Jo Nesbø - Harry Hole-serie
* Irene van Pierre Lemaitre - Camille Verhoeven-serie
* Dodencirkel van Elly Griffiths - Ruth Galloway-serie
* Doodverklaard van Lisa Gardner - DD Warren-serie (is deel twee, maar deel één is niet in Nederland uitgegeven)

Silvia: Dit jaar begon met een weliswaar oudere, maar voor mij nieuwe serie. Ik las Vermoord naakt van J.D. Robb voor het artikel seriepersonages van We Love Crime. In totaal las ik tot nu 19 boeken dit jaar. Ik ben in nummer 20 bezig. Overigens ook een eerste deel van een serie: Het meisje in het ijs van Robert Bryndza. Het eerste deel waarin rechercheur Erika Falk haar opwachting maakt. Van de boeken die ik dit jaar tot nu toe las, zijn er zeven een eerste deel van een serie. Van de meeste ben ik benieuwd naar een volgend deel. Een tip voor een serie? Wat mij betreft absoluut de weekdagenserie van Nicci French, dus als eerste deel Blauwe maandag. Lijkt me heerlijk als je hier nog aan kunt beginnen. Dan heb je nog zeven dagen voor de boeg en de afsluitende achtste dag. Voor een meer recente tip zou ik zeker Het meesterwerk van Geir Tangen aanraden.

Karina: Ik vind series lezen enorm leuk en er staan zeer veel series in mijn kast. Als ik eenmaal begonnen ben en verslingerd ben geraakt aan een serie, dan wil ik ook alle boeken uit de serie hebben. Dit leidt er echter, door al het moois wat verschijnt, vaak toe dat ik een groot deel van de serie heb staan maar toch nog een aantal delen moet lezen. En als er een deel in het begin van de serie ontbreekt, houdt me dat vaak ook tegen om te beginnen!

Series waar ik een eerste deel zeker van aanraad zijn;
* Breekpunt van Jonathan Kellerman (Alex Delaware, psycholoog)
* Tot op het bot van Jeffrey Deaver (Lincoln Rhymes & Amelia Sachs, agenten)
* Overdosis van Robin Cook (Stapleton & Montgomery, beiden patholoog anatoom)
* Orphan X van Gregg Hurwitz
* De geheugenman van David Baldacci

8ee1ac150405cbe63c060a4dbc750e8d.jpg

Een kijkje in de boekenkast van Karina. De boeken van David Baldacci gesorteerd op serie.

Kees: Een eerste deel uit een serie. Vaak heb ik de indruk dat dit vooral een kennismaking met de vaste personages is. Dat wil overigens niet zeggen dat zo’n eerste deel per definitie slecht of niet spannend is. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn, want ik heb er genoeg gelezen die goed en spannend zijn. Overigens lees ik series nooit achter elkaar, uitgezonderd de Stockholm-trilogie. Dat komt vooral omdat andere boeken nog niet uitgegeven zijn of omdat er ook nog andere boeken zijn die ik wil/moet lezen. Wel wil ik boeken met een vast seriepersonage op volgorde lezen, hoewel me dat ook niet altijd lukt. Toch heb ik niets op series tegen, want je krijgt als het ware wel een band met de terugkerende personages.

Gert: Het eerste deel van een serie wordt - denk ik - heel vaak als enige gelezen in de serie. Ik ben daar in ieder geval een ster in. Er staan minimaal vier complete series in mijn boekenkast, waarvan alleen deel één leessporen heeft. Daar waar ik wel verder ben gekomen, moet ik zeggen dat voor mij opvallend vaak het eerste deel het meest aanspreekt. In de vervolgdelen heb ik een aantal keren verhalen gelezen die voor mij te weinig toegevoegde waarde voor de serie hadden.

Tips:
* De vrouw in de kooi - Jussi Adler Olsen
* Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson
* Het Bernini Mysterie - Dan Brown
* Versplinterd - Karin Slaughter

Evy: Ik blijf bij voorkeur zo ver mogelijk weg van nóg meer series en kies dus liever voor een standalone. Af en toe kan ik het niet weerstaan, maar dan heb ik er vaak wel spijt van dat ik niet de hele serie kan lezen. Er zijn series waar ik wel erg van kan genieten, bijvoorbeeld die van Cilla en Rolf Börjlind en de Millennium-serie.

Fany: Ik las Ragdoll, het eerste boek in een reeks van Daniel ColeMarionet, het tweede deel is net uitgebracht en ik kijk er naar uit om meer over de interessante personages te lezen. Ik ben benieuwd hoe het met de weerbarstige rechercheur Wolf en zijn collega's na de lappenpopmoordenaar gaat. Het begin van deze reeks doet me uitkijken naar meer over de aparte karakters en hun relatie en toekomstplannen. Het eerste boek vond ik  erg spannend en deed me verder lezen en ik hoop nog meer te leren over de personages in dit verhaal. Een deel in een serie is vaak iets wat ik zelfs durf aan te kopen en bewaren om later te lezen. Persoonlijk lees ik graag een reeks in één ruk uit, dus soms wacht ik als de reeks niet te uitgebreid is om ze samen te kunnen lezen.

Wij besteden elke maand een artikel aan het voorstellen van een seriepersonage en één aan het lezen van het eerste deel in deze serie. Voor een overzicht kun je in onze inhoudsopgave kijken bij Seriepersonages en Kennismaking met het seriepersonage. Hier vind je genoeg inspiratie.

Alle categorieën voor de challenge zijn op de checklijst  terug te vinden. Meer over categorie #6 staat hier.

Ik hoop dat wij jullie genoeg inspiratie hebben gegeven voor het lezen van een eerste deel van een serie. Willen jullie een serie ook het liefst achter elkaar lezen. Of lezen jullie liever standalones? We horen graag van jullie.

Veel leesplezier en succes met de challenge.
Chantal en alle anderen van We Love Crime



Reacties op: Begin jij ook graag bij het begin?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hjorth Rosenfeldt

Hjorth Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is acteur, toneelschrijver en presentator voor rad...

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt (1962) is een Zweedse journaliste en schrijfster. Ze studeerde jo...

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl werd op 4 februari 1958 geboren in Noorwegen. Hij was psycholoog ...

Thomas Enger

Thomas Enger

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans, en van een ...

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn e...

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld (1966) is een Deense bestsellerauteur en daarnaast sce...