Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Evy's ontdekkingstocht - Advocaat van de duivel

op 21 september 2018 door

Zoals Evy zelf al in dit artikel schreef, waren wij (Karina en Joyce) nog al verbaasd dat Evy nog nooit een boek had gelezen van John Grisham. We hebben inderdaad letterlijk stil gestaan op de Deventer boekenmarkt, elkaar aangekeken en even adem moeten halen voor we konden gillen: Neeeeeeeee!!!. Ja inderdaad, er keek een aantal mensen om. Daarom hebben we nu de daad bij het woord gevoegd en de afgelopen dagen Advocaat van de duivel gelezen. Hoe het Evy is bevallen en hoe wij het boek vonden vele jaren later, dat lees je hier!

Eerst even de flaptekst, waar gaat het boek over en voor degenen die de Grishams verslonden hebben, welke was het ook al weer.

Zonder het te weten wordt Mitchell McDeere, briljant rechtenstudent van arme ouders, al geruime tijd in de gaten gehouden. Zodra hij afstudeert, biedt het prestigieuze juristenkantoor Bendini, Lambert & Locke hem niet alleen een zeer aantrekkelijke baan aan, maar het overlaadt de net getrouwde Mitchell ook nog eens met een vorstelijk salaris, een schitterende auto, een prachtig huis met een zeer lage hypotheek en talrijke bonussen. Niets laat het kantoor onbeproefd om het de uitverkoren nieuwe werknemer naar de zin te maken. Er moet natuurlijk wel wat tegenover staan: absolute loyaliteit, een negentigurige werkweek en haast onhaalbare resultaten. Na verloop van tijd begint Mitchell zich ongemakkelijk te voelen in het strakke keurslijf van zijn werkgever. Wat gaat er schuil achter de respectabele façade van het kantoor en wat speelt zich af op de ontoegankelijke bovenste verdieping? Als Mitchell dan ook nog ontdekt dat geen enkele medewerker ooit de zaak verlaten heeft - tenzij horizontaal -, zien Mitchell en zijn inmiddels wanhopige vrouw Abby maar één manier om hun vrijheid terug te krijgen... 

John Grisham schreef Advocaat van de duivel (The firm) al in 1991. Met het schrijven van dit boek werd hij in één klap een bestsellerauteur. Het was zijn tweede thriller, na het verschijnen van de De jury in 1989. Vanaf dat moment verschijnt er elk jaar een boek van zijn hand. Hij is de vader van de legal thriller en na hem probeerden vele auteurs hetzelfde. De boeken van John Grisham verschijnen in ruim veertig landen en er zijn wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren van verkocht. Veel van zijn boeken werden ook verfilmd; waaronder Advocaat van de duivel, maar hier vertelt Silvia jullie alles over aanstaande zondag in de rubriek Boek vs Film.

Nu is het tijd voor tromgeroffel!!!! Wat vonden wij ervan. 

Evy: Waarom heb ik zo lang gewacht om dit boek te lezen? Dat is iets wat ik me nu wel echt afvraag... Na de korte inhoud te hebben gelezen, dacht ik dat het verhaal veel meer opbouw nodig zou hebben, maar eigenlijk worden de lijntjes al heel snel uitgezet. Wat bedoel ik daarmee? Mitch gaat aan het werk en al vrij snel begint achter zijn rug het gesmoezel tussen DeVasher, hoofd beveiliging (waarom heeft een advocatenkantoor zoveel beveiliging nodig, vraagt Mitch zich terecht af ergens in het boek), en de oudere vennoten. Er hangt veel dreiging in het boek. Wat me opviel is dat er stiekem toch veel tijd voorbij gaat. Zonder dat je het doorhebt, beslaan sommige pagina's weken. Dat maakt het geloofwaardiger. De plot is groots opgezet en qua tijdlijn klopt het wel. Ik kan Advocaat van de duivel met weinig andere boeken vergelijken. Tijdens het lezen kreeg ik echt een 'clean' gevoel en dat past ook prima bij het witteboorden-verhaal. Ik snap waarom Joyce en Karina dit een mustread vinden. In een goed geschreven verhaal en een geheel eigen stijl zorgt Grisham ervoor dat je kennismaakt met de legal thriller. Op een manier waardoor je er nog vaker in wilt duiken. 

Ik geef het boek vier sterren.

Joyce: Ja, wanneer las ik Advocaat van de duivel voor de eerste keer. Ik denk toch kort na het verschijnen. Destijds was het voor mij met afstand de beste Grisham. De jury was op een andere manier geschreven, veel schokkender. Zou ik zoveel jaar later nog steeds van het boek kunnen genieten? Nou daar had ik geen twijfel over moeten hebben! Ik zat er direct weer in en was ik eerst van plan het boek een beetje verticaal te lezen, ik heb alsnog ieder woord gelezen en er weer enorm van genoten. Het verhaal is compleet tijdloos en zou zich nu ook nog prima kunnen afspelen. Uiteraard zijn er geen mobiele telefoons en is het her en der een beetje gedateerd, maar dit doet helemaal niets af aan het spannend en originele verhaal. Uiteraard had ik nog onthouden hoe het boek afliep, maar alsnog voelde ik de spanning tijdens het herlezen nog duidelijk. Het is en blijft een topper voor mij en zelfs vele jaren later nog steeds een mustread, het boek heeft zijn glans zeker nog niet verloren. Ik herlees eigenlijk nooit een boek, maar ik ben heel blij dat ik het voor dit artikel wel heb gedaan.

Ik geef het boek nog steeds vijf sterren.

Karina: Toen we besloten deze blog te doen werd ik al direct blij van het idee een van de oudere Grishams uit de kast te pakken. Ik verslond deze boeken vroeger achter elkaar, maar durf ook wel te zeggen dat ik van de laatste boeken die hij schreef minder gecharmeerd was. Twintig jaar terug, als beginnend thrillerlezer, voelde ik me de koning te rijk als er weer een nieuw deel uitkwam en stond Grisham voor mij op een gedeelde eerste plaats met Robin Cook. Maar ik vroeg me dit keer ook wel af of ik, met alle thrillers die ik ondertussen al op mijn gelezen lijst bij heb kunnen schrijven, nog wel net zo enthousiast zou zijn. Hebben we Evy niet lekker gemaakt met een boek dat twintig jaar terug top was, maar nu eigenlijk schraal afsteekt bij het huidige aanbod?

Toen ik het boek opensloeg en de namen van de personages las, plopte gelijk weer herkenning op, dus blijkbaar heeft Advocaat van de duivel toen voldoende indruk gemaakt om voorgoed in mijn geheugen opgeslagen te zijn. Maar naarmate ik verder kwam en de spanning toenam, merkte ik ook dat ik juist van die laatste honderd pagina's het minst onthouden had en nu wederom werd meegesleept in het verhaal. Na het boek dichtgeslagen te hebben, weet ik het zeker, we hebben Evy wat mij betreft een topboek aangeraden.

Advocaat van de duivel begint al onheilspellend als in Mitch in de eerste hoofdstukken kennismaakt met zijn toekomstige werkgever. Je weet gewoon dat er wel een boa constrictor onder het gras moet zitten. Grisham weet zó goed te spelen met het opbouwen van spanning dat ik het boek eigenlijk niet weg kon leggen. Personages die voor het verhaal voldoende uitgewerkt worden en een originele setting maken het boeiend. Het plot zit zeer sterk in elkaar en bij tijd en wijle laat Grisham ook kleine puzzelstukjes vallen die de spanning doen toenemen. {“Op de zolder, boven de keuken, klikte de bandrecorder, die zich weer instelde in afwachting van het volgende gesprek.”} Zeker de laatste honderd pagina’s wilde ik het boek niet meer wegleggen en alleen maar weten hoe het uiteindelijk zou aflopen. Wat een goede spanningsopbouw voor een thriller.

Ik geef dit boek nog steeds vijf sterren.

Vond jij Advocaat van de duivel destijds ook zo goed? Of hebben we je misschien alsnog overgehaald het boek te gaan (her)lezen? Laat het hieronder weten.

Inmiddels heeft Wendy van Lierop zich al aangemeld om met Evy in januari 2019 Doodsimpel van Peter James te gaan lezen. Wederom een mustread uit het lijstje van Evy. Zijn er nog meer volgers die een boek op het lijstje nog niet hebben gelezen en samen met Evy op ontdekkingsreis willen gaan? In 2018 hebben we onze planning zo vol gepland dat er geen ruimte meer is, maar wie weet in 2019!



Reacties op: Evy's ontdekkingstocht - Advocaat van de duivel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Grisham

John Grisham

De Amerikaanse auteur John Grisham (1955) wordt algemeen beschouwd als de v...