Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Farah Hafez - Walter Lucius

op 14 augustus 2022 door

Als je geen liefhebber bent van langlopende series is een trilogie het ideale alternatief. Een set van drie boeken is perfect om een verhaal voldoende diepgang te geven en de lezer niet halverwege kwijt te raken. In 2019 bespraken we al een handvol trilogieën, deze zomer pakken we de draad weer op. In juli en augustus stellen we zes keer een driedelige serie voor. Als vijfde in rij maken we vandaag kennis met Walter Lucius en zijn Hartland-trilogie.

De auteur

Walter Lucius (1954-2021) is het pseudoniem van Walter Goverde. Behalve thrillerauteur was hij ook scenarist, producent en regisseur. Als televisieregisseur en scenarist werkte hij voor series Knoop in je Zakdoek en Het Klokhuis. Series die bij iedereen in Nederland wel bekend zijn. Sinds 2012 was Lucius fulltime auteur. Helaas overleed hij in 2021 op veel te jonge leeftijd.

De Hartland-trilogie

Zijn thrillerdebuut De vlinder en de storm is het eerste deel in de Hartland-trilogie. Met dit boek won hij in 2013 de Schaduwprijs. In 2016 verscheen het tweede deel van de trilogie onder de titel Schaduwvechters. Uiteindelijk verscheen in september 2019 het derde deel De stad en het vuur. Deze thriller kreeg maar liefst vijf sterren in de VN Detective- en Thrillergids en kwam terecht op de shortlist van de Thriller van het Jaar. Buiten Nederland en Vlaanderen viel de Hartland-trilogie ook op en de rechten van de boeken zijn aan ten minste acht landen verkocht.

De twee hoofdpersonen in de trilogie zijn de onderzoeksjournalisten Farah Hafez en Paul Chapelle.

Farah Hafez is 38 jaar en werkt in Amsterdam als journaliste voor het Algemeen Nederlands Dagblad. Toen zij negen jaar oud was, is ze gevlucht uit Afghanistan, omdat haar vader tijdens de communistische opstand om het leven is gekomen. Aan haar jeugd komt plots een einde wanneer haar moeder een jaar later komt te overlijden. Deze onverwerkte trauma’s draagt Farah als volwassene nog steeds bij zich, en ze wil zo min mogelijk met het verleden te maken hebben.

Paul Chapelle is geboren in 1969 en komt uit Kabul. Zijn moeder is Nederlandse en zijn vader Amerikaan en een bekend journalist. Als Paul tien jaar oud is, komt zijn vader om tijdens zijn werk in Cambodja. Paul wil net zo’n groot journalist als zijn vader worden en reist als correspondent Buitenland over de wereld. Na vele omzwervingen wordt Paul de collega van Farah en blijken ze een band te hebben die ontstaan is in het verleden ...

Kenmerkend voor de trilogie zijn de vele verhaallijnen en de maatschappelijke thema’s die aan de orde komen, zoals kindersmokkel, machtsmisbruik, asielbeleid en integratie.

Kitty heeft de trilogie gelezen en vertelt wat ze ervan vond.

1-De vlinder en de storm

InhoudIn het Amsterdamse Bos wordt een aangereden meisje gevonden dat ternauwernood nog leeft. Tot ieders verbijstering blijkt het om een als meisje verklede jongen te gaan die door kindersmokkel in Nederland is gekomen. Farah Hafez en Paul Chapelle gaan als journalisten op onderzoek uit en komen al snel terecht in de gevaarlijke wereld van kindersmokkel en criminaliteit die ver over onze grenzen gaat en zelfs de politieke top raakt. Lukt het Farah en Paul om de herkomst van de jongen te achterhalen en uit de handen van de criminelen te blijven?

Kitty ****Een trilogie in een keer achter elkaar lezen, wat een feestje. Het verhaal kent een vliegende start en weet mij te boeien tot de cliffhanger op de laatste bladzijde. De vele verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en je leert alle personages in vogelvlucht kennen. Farah is een sterk en boeiend personage. Haar motivaties en acties zijn goed uitgewerkt. Paul komt in het eerste deel wat minder aan bod, maar de kennismaking smaakt naar meer. Thema's als integratie en vooroordelen lopen als rode draad door het verhaal en stemmen tot nadenken. Lucius heeft een vlotte pen en schrijft met aandacht voor details. Hierdoor leest het soms ietwat complexe verhaal makkelijk weg. Zo makkelijk dat ik al vlot kan beginnen in het tweede deel.

2-Schaduwvechters

Inhoud: Farah is op de vlucht omdat ze gezocht wordt voor haar vermeende aandeel in een bloederige gijzelingsactie in Moskou. Haar collega Paul Chapelle schiet haar te hulp om haar onschuld te bewijzen. Samen duiken ze in het internationale netwerk van een Russische oligarch en stuiten op een omstreden kernenergieproject. Dan komt ook de aanrijding van het Afghaanse jongetje uit het eerste deel weer in beeld. Wat hebben al deze zaken met elkaar te maken? Krijgen Farah en Paul antwoord op al hun vragen?

Kitty ***Schaduwvechters gaat direct verder waar De vlinder en de storm stopte. Toch kan je het tweede deel ook als standalone lezen door een regelmatige terugblik of korte toelichting. De verschillende verhaallijnen geven het verhaal vaart, maar het komt in dit deel rommelig over. Het zijn te veel verhaallijnen en daardoor kom ik niet lekker in het verhaal. Voor mijn gevoel ontbreekt de rode draad. Toch ben ik benieuwd naar het derde deel. Vooral omdat daarin meer bekend wordt over het verleden van Farah.

3-De stad en het vuur

InhoudFarah Hafez is ruim 30 jaar geleden gevlucht uit haar vaderland. Na al die jaren is ze nu terug in  Afghanistan en begint ze een gevaarlijke zoektocht naar een crimineel netwerk waarin jongens worden verhandeld. Tijdens haar zoektocht doet ze een ontdekking die haar leven flink op zijn kop zet. 

Kitty ****: De stad en het vuur is een waardige afsluiting van deze trilogie. Het verhaal speelt in Afghanistan en dat maakt het verhaal extra indrukwekkend. Dat er veel research gedaan is, komt in alle drie de delen duidelijk naar voren. De persoonlijkheden blijven boeiend en ook hun gevoelslevens spelen een fijne rol. Heden en verleden zijn mooi verweven en alle lijntjes zijn op het einde mooi afgewerkt. Ik wacht op de verfilming, want daar leent deze trilogie zich perfect voor.

Conclusie

De Hartland-trilogie maakt een vliegende start en weet direct te boeien. Helaas ben ik dat gevoel in het tweede deel wat kwijtgeraakt. Maar niet getreurd, het derde deel maakt alles weer goed. Zoek je een trilogie met boeiende verhaallijnen, wisselende perspectieven, actuele thema's, veel vaart en interessante personages? Sluit je dan een paar dagen op met de Hartland-trilogie!

Kennen jullie Walter Lucius? Hebben jullie de Hartland-trilogie of een deel ervan gelezen en wat vonden jullie daarvan?



Reacties op: Farah Hafez - Walter Lucius

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Walter Lucius

Walter Lucius

Walter Lucius is het schrijverspseudoniem van scenarist en producent Walter Gove...