Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #2

op 22 maart 2019 door

Op 18 januari lanceerden we hier op de Hebban Thriller Club-spot het idee om onze volgers duimpjes te laten geven aan de boeken die wij helaas geen aandacht kunnen geven. Direct werd er enthousiast gereageerd en werden er titels “geclaimd”. Dit heeft geresulteerd in zevenentwintig duimpjes van volgers. Vandaag de tweede blog, eergisteren kon je hier de eerste duimpjes al lezen en overmorgen volgt de laatste blog. Door het grote enthousiasme gaan we dit zeker herhalen en gaan we binnenkort weer een verse lijst met titels publiceren. Her en der hebben we de input een beetje aangepast, soms waren het wel erg veel woorden of ontbrak er een korte inhoud.

Vandaag de tweede negen duimpjes op geheel willekeurige volgorde: 

Leentje4trixie las Alle slechte meisjes van Chris Whitaker

Korte inhoud: Iedereen houdt van Summer Ryan. Ze is een voorbeeldige leerling met een groot muzikaal talent en een zonnestraaltje in het stoffige stadje Grace, Alabama. Ze verschilt dag en nacht van haar moeilijke, rebelse tweelingzusje Raine. Op een dag verdwijnt Summer. Ze is het zevende meisje in Grace dat niet meer thuiskomt. Na deze nieuwe tragedie heeft de politie moeite de onrust in het stadje te beteugelen. De sheriff gaat ervan uit dat Summer is weggelopen, maar Raine laat het er niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit. Was Summer wel zo'n voorbeeldig meisje?

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: Voor mij begon het boek met te veel wisselende personages en het verhaal kwam te traag op gang. De schrijfstijl was niet zo mijn ding. Ik kwam maar moeilijk in het verhaal en het duurde tot pagina 120 voor ik het wat spannend begon te vinden. De hoofdstukken waarin het hoofdpersonage haar leven vertelt, vond ik de beste delen in het boek. Het zijn ook die hoofdstukken die duidelijk maken waar het boek over gaat. Eens je mee bent met de personages, is het een vlot te lezen boek in verstaanbare taal, de personages passen goed in het verhaal. Het had voor mij spannender mogen zijn. Ik geef het boek drieënhalve ster en een oranje duim.

Elly van der Meer las Stoel 7A van Sebastiaan Fitzek

Korte Inhoud: Mats Krüger is een psychiater met vliegangst, hij moet dat overwinnen om zijn hoogzwangere dochter Nele bij te staan bij de bevalling. Net als Mats zijn vliegangst een beetje onder controle krijgt, blijkt ook een ex-patiënte zich in het vliegtuig te bevinden, deze persoon leed aan gewelddadige fantasieën. Een explosief gegeven.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Sebastian Fitzek is er weer in geslaagd om een geweldig spannend boek te schrijven. Hij is een meester in suspense, bouwt de spanning op en heeft een goede schrijfstijl, personages worden goed uitgewerkt. Mats wordt prima neergezet als iemand met vliegangst, zijn boekingsgedrag is daar een goed voorbeeld van. Een man als Mats manipuleren om door toedoen van hem een vliegtuig met 600 passagiers  te laten crashen, is een goede vondst van Fitzek. Ik heb al meerdere boeken van deze auteur gelezen en ben altijd blij met een nieuw boek. Sebastian Fitzek heeft me niet teleurgesteld. Een echte aanrader. Stoel 7A krijgt van mij vier sterren en dus een groene duim omhoog.

Jacomien las Moord terwijl u wacht van Jussi Adler-Olsen

Korte inhoud: Na een ingrijpende gebeurtenis besluit Lars dat het tijd is voor een nieuwe start. Hij bezoekt een schoonheidssalon, koopt twee Hugo Boss pakken in de uitverkoop en leaset  een dure BMW. Terwijl hij ogenschijnlijk is opgeknapt, wordt zijn ziel echter donkerder en al snel biedt hij aan om iemand te vermoorden.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Moord terwijl u wacht is een novelle in de schrijfstijl zoals we die van Jussi Adler-Olsen gewend zijn. Bizarre plotwendingen, sarcasme en humor typeren dit korte verhaal. Voor een goede opbouw is dit verhaal te kort en een tikkeltje ongeloofwaardig. De spanning is er echter niet minder om. Ik heb er in ieder geval van genoten! Groene duim en vier sterren

Ellen las Vraag niet om genade van Martin Österdahl

Korte inhoud: Max, voorheen aanvalsduiker, is nu als analyticus werkzaam voor Sarah bij denktank Vektor, net als Pastie. Als Pastie ontvoerd wordt, reist Max af naar St. Petersburg. Wat is er in februari 1944 gebeurd wat nu nog zo'n invloed heeft? Waarom is Pastie ontvoerd? Vraag niet om genade is het eerste deel met Max Anger in de hoofdrol.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Österdahl schuwt het geweld niet in deze harde thriller en weet het geweld vrij beeldend te omschrijven. Dit geweld voert echter niet de boventoon in het verhaal. Het is absoluut geen doorsnee harde thriller. Het verhaal wordt uit meerdere perspectieven geschreven, zowel uit dat van Max, als vanuit Pastie. Aan het begin van het verhaal is het even wennen aan de vele personages, maar gaandeweg worden de onderlinge verhoudingen duidelijk, alsmede de samenhang tussen de diverse gebeurtenissen. Österdahl weet de spanning goed op te bouwen. Een vernuftig, intrigerend, hard, politiek verhaal met sterke dialogen: een boek dat de aandacht van de lezer vraagt (en verdient). Een groene duim dus wat mij betreft en vijf sterren!!!

Marina de Wit las Wintergeheimen van Lulu Taylor

Korte inhoud: Het verleden van een kasteel in Engeland blijkt van grote invloed op de huidige bewoners. In 1965 trouwt Alexandra Crewe met de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht, maar het huwelijk blijkt al snel een grote vergissing. Dus als de ware liefde zich aandient, kan Alexandra de verleiding niet weerstaan en volgt ze haar minnaar naar zijn prachtige kasteel in Dorset, Fort Stirling. Dan slaat het noodlot toe, en vraagt Alexandra zich af of dit haar straf is voor het verlaten van haar man. Decennia later is Delilah Young de nieuwe kasteelvrouwe van Fort Stirling.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Lulu Taylor weet als geen ander spanning op te bouwen. In dit boek krijg je al in de proloog een eerste stukje geheim voorgeschoteld. Het heen-en-weer-schipperen tussen het verleden en het heden bouwt het verhaal op. In het begin van het boek is er enige verwarring doordat het eerste stukje verleden zich vijf jaar later afspeelt dan de volgende flashbacks, die dan wel chronologisch volgen. Dit heen-en-weer zet de lezer soms op het verkeerde been. Wanneer je denkt alle puzzelstukjes voor handen te hebben, wordt er weer een ander tipje van het mysterie onthuld. Een aanrader voor wie van spanning tot het laatste eindje houdt. De setting situeert zich op en rond een enorm Engels landhuis, met zijn bewoners Nicky, Alexandra en John. Taylor weet zowel de natuur als de karakters gedetailleerd weer te geven, in mooie beschrijvingen, zodat je de geuren en kleuren bijna werkelijk waarneemt. Ik geef dit boek zeker een groene duim en vier sterren.

Priscilla Vaes las Wie zint op wraak van Bo Svernström

Korte inhoud: Een slachtoffer wordt gevonden, doodgemarteld. Maar dan blijkt dat hij nog leeft. Wie heeft deze brute daad op zijn geweten? Recht, onrecht, slachtoffer, dader. Niets is wat het lijkt. In dit boek gaat politiecommissaris Edson op zoek naar de dader van brute moorden, welke met elkaar in verband lijken te staan. Journalist Alexandra volgt hem hierbij op de voet en doet fanatiek verslag van de moorden.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Bo Svernström heeft dit boek op briljante wijze geschreven. Duidelijke indeling door verschillende delen in het boek aan te brengen, snelle en vlotte schrijfstijl. Bizarre gebeurtenissen en alle gebeurtenissen uitgeschreven zodat je je ook daadwerkelijk een voorstelling kunt maken van de zaken waar de politie mee te maken krijgt. De beschrijvingen zijn gruwelijk, maar zo fascinerend! Voor mij een absoluut pluspunt aan dit verhaal. Net even weer anders dan andere thrillers. Het verhaal heeft een mooie opbouw naar echte spanning toe en maakt dat je wilt doorlezen om te weten hoe dit bizarre verhaal afloopt. De plot heeft een verrassende wending. De personages in het boek waren helder beschreven met elk hun eigen toevoeging aan het verhaal. Ondanks dat ik Carl Edson een sterk karakter vond, miste ik wel iets aan verdieping in zijn achtergrond. Ik ga absoluut voor een groene duim, en geef het boek 5 sterren!

Wil Veltkamp las De Britse leeuw van Tony Schumacher

Korte inhoud: Londen 1946. De nazi’s hebben de oorlog gewonnen en bezetten Groot-Brittannië. John Rossett, een Britse oorlogsheld en voormalig politiesergeant, werkt nu noodgedwongen voor de SS. John Rossett is herstellende van schotwonden. Zijn baas Ernst Koehler, bang voor de consequenties, besluit te verzwijgen wat er precies is gebeurd bij het incident dat Rossett bijna zijn leven kostte. Als de vrouw en dochter van Koehler vlak daarna worden ontvoerd, wendt de doodsbange Duitser zich tot de enige die hem kan helpen: de slimme, gewiekste John Rossett.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Wat als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog winnen? De ondergrondse is actief, maar ook de spionnen van zowel Amerika als Duitsland zijn niet te vertrouwen. Daartussen moet de Engelse John Rossett manoeuvreren om zijn Duitse vriend Ernst Koehler te helpen zijn ontvoerde vrouw en dochter terug te vinden. Is iedereen wel zoals ze zich voordoen? Opnieuw een what if-verhaal, die grote indruk maakt als je je voorstelt dat de oorlog ook anders had kunnen aflopen. Het verhaal wordt met veel vaart verteld en vooral het einde met een onverwachte plotwending laat je op het puntje van je stoel zitten. Karakters worden uitgediept, er gaat een aantal mensen dood, soms onbedoeld, er wordt gemarteld, gelogen en bedrogen. Dit boek krijgt van mij een groene duim en vijf sterren Een waardige opvolger van Tijden van Duisternis. Stel je eens voor dat de Tweede Wereldoorlog inderdaad zo geëindigd zou zijn.

Nancy Vercamer las Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker

Korte inhoud: Detective Sam Porter jaagt al jaren op een seriemoordenaar die pakketjes met lichaamsdelen achterlaat. Wanneer een dodelijk verkeersslachtoffer met een pakje gevonden wordt, begint de race naar het laatste slachtoffer.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: De hoofdstukken zijn verdeeld over drie verschillende personages: Detective Sam Porter en zijn team, het slachtoffer en het dagboek van de seriemoordenaar. We leren Porter beter kennen in zijn zoektocht. Zijn team is redelijk cliché, maar het blijft werken in een goede thriller. De spanning wordt goed opgebouwd en leidt soms tot verrassingen. De vlotte schrijfstijl met voornamelijk korte hoofdstukken zorgt voor aangenaam leesvoer dat vlug leest. Dit boek smaakt naar meer van deze schrijver en het is een eerste deel van een reeks. Laat dat tweede deel maar komen! Ik geef het een groene duim en vier sterren.

Marije Ronteltap las IJsengel van Nathalie Pagie

Korte inhoud: Berndt Müller is een mediamagnaat, multimiljonair en een graag geziene gast op feestjes. Hij is getrouwd met Jannike en vader van twee dochters Hedvig en Helle. Dan wordt hij ontvoerd...

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Het verhaal wordt verteld via de verschillende personen in het verhaal. Er is duidelijk een andere lading dan haar reeks over het journalistenduo. Hier wordt meer onderhuids de spanning opgebouwd. Omdat er minder actie is, is er meer tijd om de karakters te beschrijven en hun onderlinge relaties uit te diepen, je kunt je echt inleven in hun karakters. Hierdoor wordt op een mooie - enigszins trage - manier toegewerkt naar een climax. En een climax is het zeker! Aan het einde van het verhaal raakt alles in een stroomversnelling en is er geen weg meer terug; voor de hoofdpersonen niet en voor de lezer ook niet. Alle verhaallijnen komen prachtig samen en maken de cirkel rond. En dan snap je ook de titel en de cover. Voor mij krijgt dit boek zeker een groen duimpje en vijf sterren.

Dit waren de tweede negen duimpjes. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt? Ben je het eens of heb je een andere mening? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het hieronder weten. Overmorgen volgen er weer negen duimpjes.

Bedankt Leentje4trixie, Elly van der Meer, Jacomien, Ellen, Marina, Priscilla Vaes, Wil Veltkamp, Nancy Vercamer en Marije Ronteltap voor jullie enthousiaste input!

Groetjes
Joyce, namens de Thriller Club



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #2

Meer informatie

Gerelateerd