Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kirsten Hartogs - Hilde Vandermeeren & Walter Damen

op 24 juli 2022 door

Als je geen liefhebber bent van langlopende series is een trilogie het ideale alternatief. Een set van drie boeken is perfect om een verhaal voldoende diepgang te geven en de lezer niet halverwege kwijt te raken. In 2019 bespraken we al een handvol trilogieën, deze zomer pakken we de draad weer op. In juli en augustus stellen we zes keer een driedelige serie voor. Deze week zijn Hilde Vandermeeren en Walter Damen aan de beurt met hun boeken over Kirsten Hartogs. 

De auteurs

Hilde Vandermeeren (1970), pyschologe van opleiding, is de meest bekroonde thrillerauteur van Vlaanderen. Voor ze zich in 2013 aan haar eerste thriller waagde, schreef ze tientallen kinder- en jeugdboeken, waarmee ze ontelbare keren in de prijzen viel. Haar wellicht bekendste spannende boek Scorpio werd naar het Engels vertaald en van Stille grond werden de filmrechten verkocht. Op haar beslissing uit 2020 om met schrijverspensioen te gaan, is de auteur ondertussen teruggekomen.

Walter Damen (1971) is een bekend Belgisch advocaat en strafpleiter. In 1999 startte hij zijn eigen kantoor en specialiseerde hij zich meer en meer in het strafrecht. Naast zijn werk als advocaat heeft Damen als co-auteur verschillende boeken uitgebracht. Hij is eveneens een veelgevraagd spreker, geeft regelmatig lezingen en duiding in de media en hij schrijft een wekelijkse column in Gazet van Antwerpen.

De boeken

Seriepersonage van dienst is de Vlaamse Kirsten Hartogs, die in Portugal een carrière als advocate uitbouwt. Ze is als dertiger nog vrij jong en heeft niet de ervaring die sommige van haar confraters hebben, maar is zelfverzekerd en durft buiten de lijntjes te kleuren. 

Greet las de boeken en vertelt wat ze ervan vond.

1-Rusteloos

Kirsten is een jonge strafpleitster die voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Lissabon werkt. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen?

Een onderzoeksjournalist ontdekt feiten die een nieuw licht werpen op de zaak. Sommigen hebben er alles voor over om de waarheid te verbergen. Zelfs moord. Er staat veel op het spel. Wie wint en wie verliest?

Greet ****: Een boek lezen van Hilde Vandermeeren is nooit een opgave, zij verstaat de kunst om je met woorden heel makkelijk in haar fictieve wereld te trekken. De schrijfstijl is zoals steeds dik in orde, heerlijk om een boek te lezen waar je niet steeds op taal- en of spelfouten beducht hoeft te zijn. En wat zijn de karakters weer goed uitgewerkt! Een Kirsten die schippert tussen werk en privéleven en een Jonás die je met veel plezier een schop onder de kont zou geven. Het verhaal zit goed in elkaar, de overgangen zijn logisch en de ontknoping is verrassend. Heel erg spannend vind ik het boek niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik kan net zo goed genieten van vragen als: Hoe gaat hij/zij reageren? Komt dit ooit nog goed? Brengt hij/zij het er levend vanaf? Welke keuze gaat hij/zij maken? In de laatste twee bladzijden doen Vandermeeren en Damen dat waar ook Lars Kepler zo goed in is: een cliffhanger van jewelste lanceren, waardoor je dat tweede boek in de serie meteen wil lezen. Deze samenwerking is meer dan geslaagd! 

2-Bodemloos 

Lissabon wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. De angstpsychose onder de bevolking neemt toe en de opluchting is groot wanneer er een verdachte wordt aangehouden. Tegen elk advies in besluit de jonge advocate Kirsten Hartogs om zijn verdediging te voeren. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Bovendien daagt er een nieuw gevaar op: een schaduw uit haar verleden. Intussen is een tienermeisje al maandenlang vermist. De verdachte ontkent dat zij een van zijn slachtoffers is. Maar wat als hij hoog spel speelt, met een mensenleven als inzet?

Greet ****: Ik zal het maar opbiechten, ik las deze trilogie al een paar jaar geleden. Over het eerste boek had ik een minirecensie geschreven, die perfect naar dit artikel gekopieerd kon worden. Over het derde boek had ik zelfs een ‘echte’ recensie ter beschikking, waaruit ik zonder problemen stukjes kon selecteren. Tot mijn ontzetting had ik over het tweede boek echter niets geschreven. Nada, noppes. Mijn voorstel: ga af op mijn 4-sterrenwaardering en informatie bij de andere twee boeken en concludeer dat ik Bodemloos een sterk boek vond. Als mijn geheugen me niet in de steek laat zelfs het beste van de drie. 

3-Meedogenloos

Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde ‘slaapwandelmoord’, waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij werd ‘s ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen. Al snel merkt Kirsten dat er meer aan de hand is. Ze krijgt af te rekenen met een geduchte tegenstander. Kan ze tijdig inschatten vanuit welke hoek het gevaar komt? Of wordt dit haar allerlaatste strafzaak?

Greet ****: De eerste delen van de trilogie spelen zich af in Portugal, voor het derde boek hebben de auteurs de setting naar België verlegd. Zoals het een goede thriller betaamt, kent Meedogenloos een tweede verhaallijn en vanzelfsprekend zullen beide verhaallijnen elkaar op zeker moment weten te vinden. Het boek leest als vanouds ontzettend vlot, toch is het niet het meest originele boek uit de rij. Op bepaalde punten is het eerder voorspelbaar en liggen een aantal clichés op de loer. Toch bederft dat op geen enkel moment het leesplezier. De auteurs weten je door een perfecte mix van beschrijvingen en dialogen steeds bij de les te houden. De plot staat als een huis, alle vragen die tijdens het lezen opkomen, worden beantwoord.

Conclusie

Ik ben fan van Hilde Vandermeeren. Zij is een van de eerste Nederlandstalige auteurs die ik een jaar of tien geleden begon te lezen en dat heb ik me nog geen seconde beklaagd. De trilogie over Kirsten Hartogs is geschreven in mooi Nederlands en vlot te lezen. Het zijn vrij klassieke misdaadromans, het soort waar ik van hou. Alle delen kregen van mij vier sterren, de auteur staat garant voor kwaliteit.

Hilde Vandermeeren is voor jullie vast geen onbekende, ze schreef schitterende standalones. Maar kennen jullie ook de boeken die vandaag langskwamen?



Reacties op: Kirsten Hartogs - Hilde Vandermeeren & Walter Damen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie. Ze schreef 45 kinder- en jeugd...

Walter Damen

Walter Damen

Walter Damen studeerde rechten aan Ufsia in Antwerpen en aan de KU Leuven. ...