Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Martin Servaz - Bernard Minier

op 13 maart 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Na eerder dit jaar aandacht te hebben besteed aan Bennie Griessel (Deon Meyer), Erlendur Sveinsson (Arnaldur Indriðason), Thóra Guðmundsdóttir (Yrsa Sigurðardóttir) en Tom Stilton & Olivia Rönning (Cilla en Rolf Börjlind) is het nu tijd om Martin Servaz in de spotlights te plaatsen, het seriepersonage uit de boeken van Bernard Minier. 

De auteur
Bernard Minier, geboren in 1960, groeide op in het zuiden van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën, het gebergte dat in zijn boeken de sfeer op een prominente manier bepaalt. Na een carrière bij de douane maakte hij de sprong naar het auteurschap. In 2011 werd zijn eerste boek, Een kille rilling, gepubliceerd. Dit eerste verhaal, waarin de lezer kennis maakt met Martin Servaz, is later bewerkt tot een televisieserie onder de oorspronkelijke naam van het boek, Glacé. Over deze serie zal Joyce dit weekend meer vertellen. Na dit eerste boek volgen HuiveringVerduisteringSchemering en onlangs Weerzin, alle met Servaz in de hoofdrol. Onlangs stond de auteur op Hebban in de schijnwerpers als auteur van de week

Het seriepersonage
De verhalen waarin Martin Servaz de hoofdrol heeft toebedeeld gekregen van zijn bedenker spelen zich af in het zuiden van Frankrijk, het gebied dat Minier zo goed kent. Begin 40, gescheiden, leeft Servaz een ietwat eenzaam leven. Zijn jeugddroom om schrijver te worden heeft hij opgegeven om na de moord op zijn moeder gerechtigheid te zoeken. Zijn rol als inspecteur is hem dan ook niet op het lijf geschreven. Eerder voelt hij zich een filosoof, een poëet. Zijn schrijversambities heeft hij doorgegeven aan zijn dochter met wie hij een roerige relatie heeft. Hem echt doorgronden blijft lastig. Minier beschrijft zijn leven niet tot in de puntjes om op die manier de lezer toe te laten een eigen voorstelling te maken. 

De boeken
Tot nog toe verschenen vijf boeken in de serie. 

2014: Een kille rilling
2015: Huivering
2016: Verduistering
2017: Schemering
2019: Weerzin

Gert las Een kille rilling

Korte inhoud: In de Pyreneeën wordt een onthoofd, gevild paard ontdekt. Op het kadaver wordt het dna van seriemoordenaar Julian Hirtmann gevonden. Hij kan het echter niet hebben gedaan, want hij zit in een gesloten psychiatrische inrichting. Als er meerdere moorden worden gepleegd die alle in zijn richting wijzen, slaat de twijfel toe. 

Mening Gert *****Een kille rilling is een dijk van een debuut voor de Franse auteur Bernard Minier. Het verhaal is buitengewoon origineel door de verhaallijnen en de verbanden daartussen. Welke schrijver heeft het ooit eerder verzonnen om als basis voor een verhaal een compleet rechercheteam te laten opdraven voor een onthoofd paard? De ontknoping is niet alleen spectaculair, maar nodigt bovendien ook uit om de vervolgdelen te gaan lezen. De belangrijkste verhaallijnen worden afgesloten, maar er blijven ook zeker kwesties hangen die de nieuwsgierigheid van de lezer aanwakkeren. De uitwerking van alle personages is zodanig dat je bijna gedwongen wordt om van ze te gaan houden, ondanks het feit dat het zeker niet allemaal voorbeeldige persoonlijkheden zijn. Ik ben overtuigd geraakt en ik heb dan inmiddels ook met evenveel plezier het tweede en derde deel van deze serie gelezen.

Silvia las Huivering

Korte inhoud: In Marsac wordt professor Claire Diemar op een bizarre manier vermoord terug gevonden. Na een telefoontje van een oud-geliefde wordt Martin Servaz bij deze zaak betrokken. Haar zoon was op de plaats delict. Als er dan ook een link blijkt met seriemoordenaar Julian Hirtmann bijt Martin zich vast in de zaak.  

Mening Silvia ****Huivering begint huiveringwekkend. De vele personages en de niet altijd eenvoudige onderlinge relaties maakten dat ik mijn aandacht niet kon laten verslappen tijdens het lezen. Niet dat ik daar neiging toe had, want het verhaal boeit net als Een kille rilling vanaf de start. Misschien iets minder geweldadig in de acties, maar zeker niet qua psychologie. De muzikale verwijzingen geven het verhaal nog eens een extra laag. Net als de persoonlijke betrokkenheid van Servaz bij deze zaak. Huivering heeft mij bevestigd in de schrijfkunsten van Minier. Op naar Verduistering

Joyce las Verduistering

Korte inhoud: Zowel radiopresentatrice Christine Steinmeyer en ex-commandant Martin Servaz ontvangen op kerstavond een onheilspellende brief. Is de brief wel voor hen bestemd? De inhoud wijst maar in één richting: de afzender heeft het op Christines leven gemunt. Voor Servaz lijkt het erop dat het moorden nog niet voorbij zijn en hij zijn oude werk weer moet oppakken.

Mening Joyce ****: In dit derde boek laat Bernard Minier een andere kant van Toulouse zien. De ruimtevaart en het centrum heeft een hoofdrol in Verduistering. Het start direct met een bloedstollende proloog, die het boek gelijk op scherp zet en het geheugen weer even opfrist naar de gebeurtenissen in Verduistering. Het eigenlijke verhaal begint traag, maar heeft direct de herkenbare benauwde en beklemmende sfeer die Bernard Minier eigen is. Verduistering is verder echter niet te vergelijken met de eerste boeken. De rol van Servaz is kleiner dan gewoonlijk. Hij is tijdelijk niet in actieve dienst, maar dit doet totaal niet af aan het verhaal. Het is een ware opera die je leest, het favoriete genre van Martin Servaz. Emoties gaan op en neer en maken het een genot het boek te lezen. Eén klein kritiekpuntje: er wordt misschien iets te veel ruimtevaarttechniek beschreven in gedeeltes van het boek. Ik ben blij om te lezen dat op het einde Martin Servaz weer terug is in actieve dienst, dat belooft wat voor Schemering.

Evy las Schemering

Korte inhoud: Wanneer de Noorse inspecteur Kirsten Nigaard bij een moord wordt betrokken en het onderzoek naar Julian Hirtmann leidt, komt ze in contact met Martin Servaz. Op Julians kamer worden namelijk recente foto's van Martin gevonden en foto's van een kleine jongen waarbij op de achterkant de naam Gustav staat geschreven. De herstellende Servaz en Kirsten gaan achter Hirtmann aan en dat brengt hen naar het dorp Saint-Martin, een plek die nare herinneringen oproept bij Martin. Zullen ze Hirtmann vinden? Of vindt hij hen eerst?

Mening Evy ****: Op het moment dat ik Schemering las, had ik de drie voorgaande delen nog niet gelezen en dat boezemt altijd wat angst in. Toch is het perfect mogelijk om Schemering als standalone te lezen. Aan spanning geen gebrek in dit boek en dat zorgt ervoor dat je eigenlijk steeds wil doorlezen. Het tempo ligt hoog en er is ongelooflijk veel dynamiek. Er gebeurt steeds wat! Waar ik zelf een beetje aan moest wennen was het heen en weer springen van het vertelperspectief. Dat gebeurt soms meerdere keren in een hoofdstuk en kan de eerste regels even verwarrend zijn. Minier houdt een prima balans tussen actie en diepgang van de personages en het geheel komt erg geloofwaardig over, ook de plottwist aan het einde.

Onze favoriet 
Vrijwel alle leden van de Thriller Club begonnen aan de serie over Martin Servaz. Drie van ons lukte het om de hele serie te lezen. Welk boek van de eerste vier favoriet is bij Joyce, Karina en Silvia kom je nu te weten.  

Joyce twijfel tussen Een killie rilling en Schemering als haar favoriete deelBeide boeken kregen vijf sterren. De uiteindelijke keuze valt voor haar toch op Een kille rilling, de overdonderende kennismaking met Martin Servaz als karakter en de heftige start van het boek. Bernard Minier had haar hiermee direct in zijn macht en het boek was in anderhalve dag uitgelezen aan de rand van het zwembad. Ieder hoofdstuk was op en top boeiend en het was een kennismaking met een nieuwe auteur, zelfs haast een nieuw genre in het thrillersegment. Luguber en een beetje duister bij vlagen, maar heel erg boeiend. Minier verwierf direct een plaatsje bij haar favoriete auteurs. 

Ook voor Karina was Een kille rilling de favoriet van de eerste vier boeken. Hierin introduceert Minier zowel Servaz als Hirtmann binnen een zeer spannend plot. Ook gendarme Irene Ziegler werd interessant bevonden. Het boek was voor haar vrijwel niet weg te leggen, waarbij het Minier lukte om haar tot het einde in het ongewisse te laten over hoe alles in elkaar stak. Ook al liggen de vier delen niet ver van elkaar qua beoordeling, toch steekt Een kille rilling er voor haar bovenuit. 

Silvia is een iets andere mening toegedaan. Hoewel Een kille rilling zeker een aanrader is, is haar favoriet Schemering. Vooral de combinatie met de Noorse Kirstin en de strijd tussen Martin Servaz en Julian Hirtmann, die in dit boek een hoogtepunt bereikt, maakt Schemering de absolute favoriet voor haar. 

Het mag duidelijk zijn dat de eerste vier delen van de Martin Servaz-serie bij de leden van de Thriller Club in zeer goede aarde vielen. Zo goed dat bijna niet gewacht kon worden op het vijfde deel, Weerzin. Wat wij daarvan vinden, kunnen jullie vrijdag lezen in een volgend artikel. Lazen jullie al boeken van Minier? Zijn jullie het met ons eens?

Au revoir!
Silvia, namens de Thriller Club 



Reacties op: Martin Servaz - Bernard Minier

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bernard Minier

Bernard Minier

Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkt als douanebeambte, m...