Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thóra Guðmundsdóttir - Yrsa Sigurðardóttir

op 08 januari 2019 door

Zoals we al hebben aangekondigd in de blog 'Ga je mee boeken ontdekken in IJsland?', besteden we vandaag aandacht aan de IJslandse ‘queen of crime’ Yrsa Sigurðardóttir. Volgens ons een zeer onderbelichte auteur naast haar mannelijke evenknie Arnaldur Indriðason, maar zeker ook de hoeveelheid andere ‘queens of crime’. Toen haar nieuwe serie Children’s House met als eerste deel, DNA, werd aangekondigd, besloten wij direct om Yrsa in de spotlights te zetten.

Wie is Yrsa Sigurðardóttir?
Yrsa Sigurðardóttir is in 1963 in Reykjavik geboren. Ze debuteert in 1988 met het schrijven van kinderboeken. In 2005 volgt haar eerste thriller, Het laatste ritueel. Ze heeft waterbouwkunde gestudeerd aan de universiteit van IJsland en is in het dagelijks leven directeur van een ingenieursbedrijf. Ze werkte onder andere aan de bouw van een waterkrachtcentrale.

In een interview vertelt ze dat ze altijd als eerste de plaats bepaalt van het verhaal. Dan gaat ze er een poosje over nadenken en op zoek naar informatie. Belangrijk vindt ze de eerste cruciale scène, dat zet het boek op scherp. De plot is dan aan de beurt en, voor ze begint met schrijven, werkt ze dat eerst volledig uit. Tijdens het schrijven van het boek maakt ze haar leven zo gecompliceerd mogelijk, zodat ze tot het uiterste moet gaan en alles van haar gevraagd wordt. Dit gehele proces neemt ongeveer een jaar in beslag.

Sinds ze thrillers schrijft, kijkt ze anders naar IJsland en zijn bewoners. Bijvoorbeeld de wapenwet die voorschrijft dat alleen jagers een geweer mogen hebben. Dus zal er nooit een moord plaatsvinden met een geweer, dat kan niet kloppen. In haar boeken schrijft ze ook over het zware bestaan van de boeren, ze leven vooral van de veeteelt. Vanwege de korte zomers kan er op IJsland geen graan worden verbouwd.

Neem mijn ziel en Smeulend vuur werden genomineerd voor de Glazen Sleutel (de belangrijkste Scandinavische prijs voor het beste spannende boek) en de Bloeddruppel (de IJslandse Gouden Strop). Haar thriller Ik vergeet je niet werd verfilmd door de IJslandse producent Sigurjon Sighvatsson. In 2015 won Yrsa Sigurðardóttir met haar thriller Stuurloos uit 2011 de Petrona Award voor beste Scandinavische misdaadroman.

Ter ere van de verschijning van Neem mijn ziel is het volgende filmpje beschikbaar op Youtube:

Thóra (Þóra) Guðmundsdóttir
Nu is het tijd voor haar serie rond advocate Thóra Guðmundsdóttir, een gescheiden moeder van twee kinderen, zoon Gulfi en dochter Sóley. Ze heeft rechten gestudeerd in Duitsland. In Het laatste ritueel is zij nog gewoon vennoot van een advocatenkantoor als ze wordt gevraagd om bijstand te verlenen bij een moordzaak waar de zoon van de familie het slachtoffer is. Zo belandt ze in een andere rol, die van onderzoeker, en komt in aanraking met een compleet nieuwe wereld. Deze wereld daagt haar uit en is zeer passend bij haar vastberaden en vasthoudende karakter.

De serie bestaat in het Nederlands uit de volgende delen:
1. Het laatste ritueel
2. Neem mijn ziel
3. Smeulend vuur
4. De donkere dag
5. Kijk me aan (wel aangekondigd in de catalogus, maar helaas nooit verschenen)
6. Stuurloos

Uiteraard hebben wij de boeken gelezen, hieronder vind je een korte inhoud en mening over de vijf gelezen boeken.

Het laatste ritueel

Korte inhoud: Op de universiteit wordt het lichaam van de vermoorde Duitse student Harald Guntlieb gevonden. Voor de moord wordt direct een vriend gearresteerd. De familie heeft twijfels en vraagt Thóra Guðmundsdóttir om hulp, in eerste instantie vooral omdat zij Duits spreekt. Al gauw blijkt dat de student zeer geïnteresseerd was in, of misschien wel geobsedeerd was door, hekserij. Hij was naar IJsland gekomen door een spoor te volgen, maar niemand wist wat hij op het spoor was.

Mening Joyce (***): In Het laatste ritueel draait het om een moord in het heden, maar de oplossing van deze moordzaak zit verstopt in het verre verleden. Denk nu niet dat het alleen maar geschiedenis is in het verhaal. Yrsa Sigurðardóttir is er prachtig in geslaagd de mythen rond hekserij n dit interessante boek te verwerken. Het tempo in het verhaal is traag, maar ze laat het als het ware voor je ogen afspelen. Er zit ook een goede dosis humor in verwerkt en dat maakt het een prettig leesbare thriller.

Neem mijn ziel

Korte inhoud: Thóra Guðmundsdóttir wordt door haar cliënt Jonas naar zijn wellnesscentrum op het schiereiland Snaefellsnes, 120 km ten noordwesten van Reykjavík, ontboden. Hij blijkt de hoofdverdachte te zijn van een lugubere moord op architecte Birna. Om haar cliënt van alle verdenkingen te vrijwaren, gaat zij op speurtocht naar de moordenaar. Wat was Birna op het spoor? Zijn het geesten uit het verleden die komen spoken of blijkt de moordenaar van vlees en bloed?

Mening Silvia (***): Mijn kennismaking met Thóra Guðmundsdóttir is een prettige. Als seriepersonage maakt de advocate het verhaal levendig. Ik moest haar even leren kennen (waarschijnlijk omdat ik het eerste deel in de serie nog niet ken). Ze is eigenzinnig met hier en daar wat foutjes. Sigurðardóttir zorgt voor een goede inleiding van het verhaal. Met name het desolate van het gebied beschrijft zij  erg goed. Je voelt de verlatenheid door de woorden heen. Het spookachtige vond ik een mooie toevoeging, Aan de vele personages met de, uiteraard, IJslandse namen moest ik enigszins wennen. Wellicht dat dat anders zal zijn als ik meer boeken lees van deze auteur, want dat ga ik na Neem mijn ziel zeker doen.

Smeulend vuur

Korte inhoud: Bij opgravingen worden drie lijken en een afgehakt hoofd gevonden. Ze liggen in de kelder van Markús Magnússons ouderlijk huis, dat meer dan dertig jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting werd bedolven. Omdat Markús de opgravingen tot elke prijs wilde voorkomen, rust de verdenking van de moorden op hem. Heeft hij als tiener drie mensen om het leven gebracht? Hij huurt Thóra in om hem te verdedigen. Maar wanneer zijn grote jeugdliefde wordt vermoord, begint de zaak er steeds problematischer voor hem uit te zien. En de plaatselijke bevolking is merkwaardig genoeg niet geneigd hem te steunen?

Mening Joyce (****): Het is een zeer doordacht en sterk geplot verhaal. Heel langzaam geeft Yrsa meer details prijs, dit maakt dat je continu in het verhaal wordt getrokken. Meerdere personages belichten het geheel en die vormen samen de ontknoping en het antwoord op de vraag op de eerste bladzijde. De ontknoping kan je alleen maar verrassend noemen en laat je verbluft achter. Zo knap dat ieder detail terugkomt, iedere gebeurtenis heeft een verklaring. Bijzonder is dat Yrsa Sigurðardóttir een meisje met anorexia een rol heeft gegeven en je als lezer een kijkje in haar gedachtenwereld krijgt.

De donkere dag

Korte inhoud: Thóra Guðmundsdóttir wordt samen met Matthew, haar vriend en nog enkele anderen gevraagd om op onderzoek te gaan in Groenland, op een onderzoeksbasis van Berg Technology. Een kleine basis met een handjevol mensen die zich op grondanalyse hebben gestort.  Er zouden blijkbaar enkele werknemers vermist zijn. Eens daar zijn toegekomen, hebben ze niet alleen te kampen met ontzettende sneeuwstormen, de lokale bevolking die hun liever kwijt is, maar ook de vondst van verschillende menselijke beenderen verspreid waar je ze niet zou gaan zoeken. Hebben ze te maken met geesten, een ijsbeer die mensen aanvalt of loopt er een moordenaar rond?

Mening Kristel (***): Je ondervindt zeer duidelijk hoeveel onderzoek de auteur vooraf heeft gedaan en dat is een absolute meerwaarde. Ook bevat het al de nodige elementen om de spanning erin te houden, al denk ik zelf, moesten de personages iets meer worden uitgediept er meer gevoel in zou kunnen gelegd worden, wat ook de spanning nog meer ten goede zou komen. Dit was voor mij een eerste kennismaking met deze schrijfster, maar ben zeker benieuwd naar haar andere werken.

Stuurloos

Korte inhoud: Een jacht arriveert in de haven van Reykjavik zonder passagiers aan boord. Wat is er gebeurd met de bemanning en de familie die zich op het schip bevonden toen het vertrok uit Lissabon? Advocate Thóra Guðmundsdóttir duikt in de zaak.

Mening Greet (****): Verrassend dat de Nederlandse tekst gebaseerd is op de Engelse vertaling en niet op de originele IJslandse tekst. Het boek is perfect als losstaand verhaal leesbaar. In het middelpunt van het verhaal een luxejacht en een aantal verdwenen mensen. De spanning is groot, niet door het snelle opeenvolgen van gebeurtenissen, maar vooral door de tergende onwetendheid. Slechts mondjesmaat kom je te weten wat er op het jacht is gebeurd. Naar het einde toe heeft Sigurðardóttir nog een aantal verrassingen van formaat in petto, de ontknoping is verrassend. Stuurloos is een plezier om te lezen, de auteur weet als geen ander een dreigende, onheilspellende sfeer te creëren. Het boek leest enorm vlot en is opgebouwd uit 32 hoofdstukken van gemiddeld tien bladzijdes. De eenvoudige en heldere schrijfstijl, samen met het wisselende perspectief, zorgt ervoor dat je het boek in geen tijd uitleest.

c1eb61029928a8d4fcc3ec8328aef89c.jpg

Conclusie: De boeken van Yrsa Sigurðardóttir zijn ons allemaal wel bevallen en maken ons nieuwsgierig naar haar andere boeken. Ze weet IJsland geweldig te beschrijven, zoals het als het ware op je netvlies verschijnt. Ze is een veelzijdige auteur, ieder deel was totaal anders. Met Thóra Guðmundsdóttir heeft ze een aansprekende personage geschapen.

Hebben jullie reeds boeken van Yrsa Sigurðardóttir gelezen? En zo ja, wat vond je ervan? 

Groetjes
Joyce, namens de Thriller Club



Reacties op: Thóra Guðmundsdóttir - Yrsa Sigurðardóttir

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurðardóttir (Reykjavik, 1963) is een IJslandse auteur van zowel kinderbo...