Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Series & trilogieën uit Nederland

op 22 februari 2021 door

Het is weer zover! De Nederlandse Thriller Tiendaagse is van start gegaan! De artikelen, interviews en listmania’s vliegen ons om de oren en de Nederlandse en Vlaamse auteurs en hun boeken staan volop in het zonnetje. Het Thriller Café kan natuurlijk niet achterblijven en daarom presenteerden we gisteren een beknopt overzicht van series en trilogieën van Vlaamse thrillerauteurs. Vandaag is het de beurt aan Nederland. We helpen je graag met het vullen van je boekenplanken!

Wat kan je lezen als ...

... je van factionthrillers houdt?
Tomas Ross - Indië trilogie met Arnie Springer

... je van spannende actie houdt? 
Charles den Tex - trilogie met Michael Berlicher

... je van Spanje en Duitsland houdt?
Ellen Gerretzen - serie met Wolfgang

... je niet meer wilt stoppen met lezen?
Bronja Hoffschlag - Project X-trilogie met Lennart en Mischa Larsen

... je graag in zuiderse sferen vertoeft?
Nathalie Pagie - serie met Diego Martinez & Tara Linders

... je heel lang zoet wilt zijn?
Appie Baantjer en Peter Römer - Baantjer-serie met Juriaan de Cock en Dick Vledder
Ed van Eeden (Baantjer Inc) - Baantjer Inc-serie met Hendrick Zijlstra

...  je een stoere actieheld en een fotografe een leuke combi lijkt?
Escober - nu nog een trilogie met Sill Maier & Susan Staal

... je een winnaar van de Hebban Thriller Debuutprijs wilt lezen?
Wouter Helders - serie met Sofie Lafleur  

... je meer wilt weten over de forensische recherche?
Carina van Leeuwen - serie Unit Plaats Delict

... je graag over de wereld reist?
Walter Lucius - Hartland-trilogie met Farah Havez

... je een eigenzinnige en wijsneuzige studente niet erg vindt?
Isa Maron - De Noordzeemoorden met Kyra Slager en Maud Mertens

... je een gemakkelijk boek zoekt?
Esther Vermeulen - Bureau MaRiT serie met Marit Johansen

... je graag iets met een gedegen politieman leest?
Jacob Vis - serie met Ben van Arkel

... je een keiharde politievrouw ziet zitten?
Corine Hartman - serie met Jessica Haider

Welke serie raden de kroegbazen aan wanneer je aan je eerste Nederlandse serie wilt beginnen?

Kitty: Zonder enige twijfel raad ik je de trilogie Project X van Bronja Hoffschlag aan. De trilogie bestaat uit De Dode Kamer, De Skinner Methode en De Spiegelkoning. Deze trilogie heb ik in een keer verslonden en een paar weken lang was ik in de ban van Lennart en Mischa Larsen. Echt een absolute aanrader. De boeken zitten zo ongelooflijk knap in elkaar. De schrijfstijl van Bronja is erg prettig, de verhaallijnen zijn boeiend, de karakters komen echt toch leven en het plot, tja, ontdek dat zelf maar! Ik viel echt in een gat toen ik De Spiegelkoning dichtsloeg. Wat een finale!

Greet: De boeken van Ellen Gerretzen (Ellen G.) lijken mij echt spek voor ieders bek. Ik ontdekte de auteur begin 2013 (ik las toen haar eerste twee boeken) en plots besefte ik dat Nederlandstalige thrillers óók fantastisch kunnen zijn. Tussen 2011 en 2017 verschenen er vijf boeken in de serie, die zich deels in Duitsland (Berlijn) en deels in Spanje (Extramadura) afspelen. Hoofdpersonage van dienst is de Duitse ex-commissaris Wolfgang, een vijftiger. Samen met een bont allegaartje personages komt hij voor heel wat uitdagingen te staan. Thrillers die niet te simpel zijn en heel de tijd boeien. Het is te hopen dat er ooit een zesde boek komt. Als toemaatje wil ik nog even zeggen dat ook Frank van Zwol met zijn Tom Brandt en Jacob Vis met zijn Ben van Arkel echt de moeite waard zijn! 

Kees: De Indië-trilogie van Tomas Ross met Arnie Springer is sterk en boeiend, maar dat is nou niet bepaald een serie waar je als eerste in zou kunnen gaan beginnen. Tomas Ross is immers geen auteur die het luchtig houdt. Dat geldt minder voor de Bellicher-trilogie van Charles den Tex, die heeft actie en is meer toegankelijk. Ook de serie rond Wolfgang van Ellen Gerrenzen is heel goed te doen als je aan een NL-serie zou willen beginnen. Vlot geschreven, het heeft spanning en speelt zich vooral in Spanje, maar ook wel wat in Duitsland af. Wanneer je echt een pretentieloze serie wilt lezen, en die is dan ook heel geschikt wanneer dat je eerste serie is, is Bureau MaRiT van Esther Vermeulen. De verhalen spelen zich in Rotterdam af en hebben eigenlijk geen enkele diepgang. Leuk voor een paar vrije uurtjes of tijdens een zonnige dag op het strand of in de tuin, door de ontbrekende diepgang is het dus niet zo heel erg wanneer je even afgeleid bent.

Jeanet: Er zit zoveel verschil in thrillers dat ik het best lastig vind om te zeggen met welke serie je zou moeten beginnen. Ik was erg onder de indruk van Project X van Bronja Hoffschlag, ik heb zelfs het laatste deel nog liggen omdat ik er geen afscheid van wil nemen. Deze boeken zitten zo goed in elkaar, je moet je hoofd er wel bij houden op een positieve manier. Maar houd je van heerlijk lekker ontspannen lezen en mee te denken, dan kan ik je een Baantjer ook aanraden, totaal anders, maar daarom ook leuk.

Welke serie gaan de kroegbazen van het Thriller Café zelf nog een keertje lezen?

Kitty: De keuze is reuze, maar ik kies voor De Noordzeemoorden van Isa Maron. Alle vier de delen van de serie scoren veel sterren op Hebban en de recensies zijn lovend. Dat maakt nieuwsgierig. Het voordeel van wachten met het lezen van een eerste deel van een serie is dat je uiteindelijk de hele reeks in een keer kan lezen. Ik denk dat ik maar een weekje of wat vrij ga nemen om deze serie te verslinden! 

Greet: Ik las echt al heel veel thrillers uit Nederland, zowel standalones als seriedelen. Omdat Nederland zoveel thrillerauteurs kent, vind ik het fijner om van veel auteurs één of twee boeken te lezen en niet van slechts een paar de hele serie (uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel). Op de korte termijn heb ik dan ook geen Nederlandse series op de planning staan, wel blijf ik regelmatig thrillerdebuten lezen. 

Kees: Oh jee, dat zijn er eigenlijk veel. Maar waar ik echt honderd procent zeker een keer aan ga beginnen, is de serie met Jessica Haider van Corine Hartman. Ik heb daar veel goeds over gehoord en ben er dus erg nieuwsgierig naar. Verder zijn er nog wel terugkerende personages waarover/waarvan ik één of twee boeken heb gelezen, er zeker meer van wil lezen, maar die niet direct bovenaan op mijn lijst staan. Nee, dan houd ik het wat dit betreft even op Jessica Haider, die zal dan de eerste zijn waarmee ik in zee ga.

Jeanet: Ik ben al aan een aantal series begonnen, maar nooit afgemaakt, de meeste wel met de intentie om ze allemaal te lezen, maar ja, de tijd en de andere boeken. Als ik nu moet kiezen ga ik voor een serie waar ik nog geen boek van gelezen heb en dat is Frank van Zwol met seriepersonage Tom Brandt, omdat ik hier al veel goeds over gehoord heb en ik er eigenlijk ook wel erg benieuwd naar ben. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer series dan die hierboven staan, de series die hier benoemd worden, hebben na 2000 nog een seriedeel erbij gekregen. Wil je nog meer inspiratie, klik dan hier

Welke Nederlanse thrillerserie komt er zeker op je boekenplank en wil je zo snel mogelijk lezen? Vertel je het ons?

Groetjes van de kroegbazen van het Thriller Café Reacties op: Series & trilogieën uit Nederland

Meer informatie

Over

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na h...

Charles den Tex

Charles den Tex

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, docee...

Ellen Gerretzen

Ellen Gerretzen

Ellen Gerretzen, aka Ellen G, schrijft internationale thrillers. Ze woont en sch...

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag (1981) woont in Rotterdam. Zij begon in haar tienerjaren ...

Nathalie Pagie

Nathalie Pagie

Schrijft thrillers met vaart: CASA FAMILIA - PARADIJSVOGELS - DE CAMPUS - DE TON...

Appie Baantjer

Appie Baantjer

Appie Baantjer (1923-2010), pseudoniem van Albert Cornelis Baantjer, verhuisde o...