Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stel dat het wél waar is?

op 02 november 2021 door

2 november 2021. Een meer dan spannende dag voor Jens Vern, want vandaag wordt zijn nieuwe thriller Nevenschade officieel uitgebracht. De voorbije weken doken hier en daar vooruitleesexemplaren op en de aftrap voor de boekvoorstellingen werd gegeven op 29 oktober, maar nu is het voor echt! De kroegbazen van het Thriller Café waren bij de gelukkigen die het boek al mochten lezen en brengen vandaag verslag uit.

De auteur

Een groot geheim was het nooit, Jens Vern is het pseudoniem van Sander Verheijen (1974), hoofdredacteur Hebban. In 2002 richtte hij de thrillersite Crimezone.nl op, om die enkele jaren later te verkopen. Na zijn passage als acquirerend redacteur bij Unieboek, keerde hij in 2010 terug naar Crimezone, dat uiteindelijk door Hebban zou worden overgenomen. Verheijen is niet alleen goed met woorden, hij is ook professioneel vormgever en ontwierp tot voor kort een tiental boekcovers per jaar. In 2017 debuteerde hij als schrijver van het non-fictieboek Ik kan er nét niet bij. Met De macht van K. bracht hij begin 2020 zijn eerste thriller uit, die meteen genomineerd werd voor De Gouden Strop (klik hier voor het duimpjesartikel). Anderhalf jaar later ligt de opvolger Nevenschade in de winkel. 

Lees hier het interview van begin oktober.

Het boek

Na anderhalf jaar in de greep te zijn geweest van een virus is het Nederland van minister-president Koenen weer redelijk opgekrabbeld. Zijn deal met de Amerikaanse farmaceut Fernstedt Chemicals heeft gezorgd voor een succesvol vaccinatieprogramma en wordt alom bejubeld, maar wat niemand weet is dat de prijs die daarvoor betaald wordt vele malen hoger is dan iemand zou kunnen vermoeden.

In een ziekenhuis in Den Haag doet arts Mark van Dinter een vreemde ontdekking na een geslaagde operatie op een vooraanstaand politicus. Als de man vervolgens alsnog onverwacht overlijdt gaat Mark op onderzoek uit. Elders in de stad komt onderzoeksjournalist Matthew Dawson in een lastig parket terecht als hij een paar verdachte sterfgevallen op het spoor komt en daardoor zelf een doelwit wordt. Ondertussen ontdekt vertaalster Sarah van der Horst in een Chinees rapport op een online klokkenluidersplatform schokkende informatie over het virus. Als de schrijver van het rapport gelijk heeft, is er in Nederland met mensenlevens gespeeld. Maar door wie en met welk doel?

Als de paden van Mark, Matthew en Sarah elkaar kruisen begint er een race tegen de klok om de waarheid boven tafel te krijgen. 

De leeservaringen van Kitty, Kees en Greet

Kitty ****: Lang uitgekeken naar de tweede thriller van Jens Vern en het wachten is rijkelijk beloond. Van begin tot einde heb ik genoten! Nevenschade is een actuele thriller waar je tijdens het lezen je koppie bij moet houden en die ondertussen geen moment verveelt. Jens schetst een beangstigend toekomstbeeld, gegoten in een spannend verhaal vol vaart en technische details. De technische details worden helder uitgelegd, waardoor het voor een leek als ikzelf ben prima te volgen is. Het verhaal gaat onder je huid zitten en ja, regelmatig heb ik gedacht "Stel dat het wél waar is!". De schrijfstijl is vlot en de personages zijn zo uitgewerkt dat je er echt een beeld bij hebt. Spanning en actie is in ruime mate aanwezig. Vanaf de eerste bladzijde gaat de race tegen de klok van start en wil je niets anders dan doorlezen. Het verhaal zit knap in elkaar. Veel personages en verhaallijnen komen aan bod, maar richting de daverende finale valt alles op zijn plek en worden alle verhaallijnen netjes afgewerkt. De boeken van Jens Vern smaken naar meer en ik kijk nu al uit naar zijn derde thriller.

Kees ****: De enigszins dreigende sfeer, de verwijzing naar waargebeurde televisiebeelden en mijn nieuwsgierigheid zorgden ervoor dat ik al in de proloog bij het verhaal betrokken was. Omdat in de eerste hoofdstukken enkele belangrijke personages worden geïntroduceerd en ook een beeld wordt gegeven van de omstandigheden, vond ik de spanning in het begin nog niet zo erg hoog. Vern bouwt dit echter heel geleidelijk op, want door allerlei onverwachte ontwikkelingen wordt het spanningsveld gedurende de plot steeds groter, waarbij het verhaal uiteindelijk in een zinderende finale terechtkomt. Hoewel de waarheid rond de doodsoorzaak van politicus Van Casteren en het eerder uitgebroken virus naar boven gekomen is, is het niet uitgesloten dat eenzelfde scenario zich opnieuw voor kan doen. Daar wordt in een van de laatste hoofdstukken naar gehint. De personages Van Dinter en Matthews vond ik goed uitgewerkt, voor Van der Horst geldt dat iets minder. Niet erg, want je kunt je ook van haar een prima beeld vormen. De schrijfstijl vond ik beeldend, toegankelijk en kundig. Vern heeft mij in ieder geval van begin tot eind weten te boeien met een thriller die zowel actueel als beangstigend realistisch is.

Greet ****: Nevenschade vond ik minder meeslepend dan De macht van K. Toch wist het boek op zijn eigen manier nog net vier sterren in de wacht te slepen. De twee overduidelijke hoofdpersonen uit Verns debuut moesten plaatsmaken voor een gigantische berg personages. Het feit dat niet alleen de Amerikanen en Ieren, maar ook de Nederlanders, Engels klinkende namen hadden, hielp niet. Ik miste duidelijkheid in het begin van het boek. Lange tijd stond de complexiteit het leesplezier in de weg. Op een bepaald moment kwam er gelukkig een verduidelijkend intermezzo, en vanaf dan waren we vertrokken voor een spannende race naar de finale. Een plot die er zijn mag, een goed geschreven verhaal dat alle kanten op kan waardoor je geboeid blijft, dat is Nevenschade. Fascinerend hoe Jens Vern voor de tweede keer op rij wijst op de gevaren van geld en machtswellust. Opnieuw speelt technologie een grote rol en smijt de auteur de IT-begrippen in het rond. Benieuwd of dat de rode draad in zijn thrillers wordt. Want dat er meer zullen volgen, daar twijfel ik niet aan.

Conclusie

Drie keer vier sterren! Nevenschade stelt niet teleur, al is het geen gemakkelijk boek, onder andere door de vele personages en de technische begrippen. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd, en Jens Vern leidt zijn lezers naar een zinderende finale. Op het einde blijft één vraag over: Stel dat het wél waar is? 

Gaan jullie Nevenschade ook lezen? Hebben we jullie nieuwgierig gemaakt? Reacties op: Stel dat het wél waar is?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jens Vern

Jens Vern

Jens Vern is het pseudoniem van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. Zij...