Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: juli en augustus 2021

op 01 juli 2021 door

Juli en augustus zijn maanden waarin de meesten van ons wel een tijdje vrijaf hebben, en het zijn dan ook dé maanden bij uitstek om een boek (extra) te lezen. Toch?

Dat hebben de uitgeverijen niet zo begrepen want in de zomermaanden verschijnen vrij weinig boeken. Wellicht anticiperen zij al in mei en juni op de zomer. De verwacht-lijst van Hebban, maar ook de zomerbrochures van de uitgeverijen, zijn voor deze maanden erg magertjes, en ook september is nog geen vetpot. Vlaamse literatuur verschijnt zelfs helemaal niet! Het blijft bij thrillers, poëzie en non-fictie. We bundelden juli en augustus samen, en zelfs dan slaagden we er niet in tien publicaties te vinden. De containerladingen vol kook-, dieet- en lifestyleboeken waarop Vlaamse uitgeverijen een monopolie lijken te hebben, negeren we. Ze domineren de bestsellerlijsten van de boekhandels, maar dat zijn niet de boeken waarmee wij deze rubriek willen vullen. Wie wil koken of diëten, heeft ons niet nodig om deze boeken te vinden. Amper vijf boeken vonden we, en zelfs hiervoor hebben we nog een beetje valsgespeeld. Eén boek gaat namelijk over de geschiedenis van Antwerpen, maar werd geschreven door een Brit. In de zomer mag dat.

Het verdict van onze "Tien gedeeld door twee om naar uit te zien":

Juli

7e015e751933220140c11e1f11e2259e.jpeg

Het doek valt - Marc Kerkhofs (thriller)

Wachten op de koekoek - François Bleyaert (poëzie)

Augustus

7ef0217801cf0d0986f3e539e212b249.jpeg

Paniek - Sandra J. Paul (thriller)

Antwerpen - Michael Pye (geschiedenis)

Nieuw België - Tom Naegels (moderne geschiedenis)

 

De keuze van Marvin:

Weinig boeken dit keer, maar toch belanden enkele ervan op mijn wensenlijst. Ik heb in het verleden met veel plezier Beet van Marc Kerkhofs gelezen, en daarom wil ik Het doek valt ook graag lezen. Van Sandra J. Paul, naast auteur ook een van de twee dames achter Hamley Books, las ik alleen nog maar enkele kortverhalen. Ik vind de beschrijving bij Paniek net iets te vaag om meteen Ja! te roepen. Ik wacht even beoordelingen van anderen af voor ik hierover een beslissing neem. Voorlopig hou ik het bij een "misschien". Het boek van Michael Pye tenslotte interesseert mij ook erg. Ik heb altijd al een passie gehad voor Vlaamse geschiedenis tot aan het begin van de 19de eeuw, en ik ben wel benieuwd hoe dit stukje Vlaamse geschiedenis er door de ogen van een Brit uitziet. Maar ik mag er maar een kiezen voor deze rubriek, en omdat we Vlaamse boeken in de kijker proberen te zetten, wordt dat daarom Het doek valt.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

d4d8cefcf90dbd274695b846a95d6cc4.jpgIn de ban raken van een kunstwerk dat is ingemetseld op zolder, het overkomt Ronald wanneer hij zijn dak herstelt na stormschade. Zijn vrouw trekt haar handen van het object af, is er bang van. Ronald laat het toch taxeren door een veilinghuis, oude demonen worden wakker geschud. Meer zielen dan hem lief zijn, tonen een ongezonde belangstelling, hij besluit zich van het kunstwerk te ontdoen. Dan komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Hoe meer Ronald te weten komt, hoe vuriger hij wenst het vervloekte doek nooit gevonden te hebben …

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Joke:

Hoewel de keuze beperkt is deze maand, valt het kiezen me niet makkelijker. In mijn jonge(re) jaren las ik vaak thrillers maar de laatste jaren heb ik ontdekt dat ik dit genre wat ontgroeid ben. Geschiedenis vind ik interessant maar ik loop niet meteen warm voor de twee non-fictie boeken uit de selectie. Wachten op de koekoek kan interessant zijn maar een korte inhoud ontbreekt en een zoekactie levert niet meteen bijkomende info op. Beet van Kerkhofs hebben we in huis dus dat zou ik eerst willen lezen voor ik besluit om Het doek valt beet te nemen. Mijn uiteindelijke voorkeur gaat dan ook naar Paniek. Hetzelfde verhaal wordt vanuit twee standpunten verteld en die formule bevalt me doorgaans. Ik las nog nooit iets van Sandra J. Paul en ben best nieuwsgierig naar haar stijl.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

c79d92616d3db9d5d4abe576ac8cae1c.jpgWillem: De eerste knallen lijken op voetzoekers, tot het schreeuwen begint. Verborgen in een schuilplaats met vijf anderen luistert Willem wanhopig naar de kreten om hulp. Ze zitten in the middle of nowhere, niemand komt hen helpen. Hoelang zal het duren voor de schutters hun schuilplaats ontdekken? Jake: Jake staart verward naar de feestelijk uitgedoste gasten die in paniek de trap oprennen, en te laat beseffen dat er geen uitweg voor hen is. Schoten weergalmen door het gebouw, hij ziet de schutters op zich afkomen. Hij beseft dat enkel de dood op hem wacht als hij niet meteen reageert. Willem en Jake nemen een drastisch besluit. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet. Twee aparte verhalen over hetzelfde drama worden verweven in een uniek boek.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

We hebben ons best gedaan om toch enkele boeken te vinden. Hebben we toch iets gemist, laat het dan zeker weten in een reactie! Springt er voor jullie iets uit, of is het ook wat jullie betreft komkommertijd?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: juli en augustus 2021

Meer informatie

Gerelateerd