Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: oktober 2021

op 01 oktober 2021 door

Oktober lijkt wel verwenmaand. Het scheelde niet veel of we konden 2x 10 Vlaamse boeken selecteren die in oktober verschijnen. Een luxeprobleem, maar wel eentje dat met het geweten speelt, want hoe bepaal je wie afvalt en wie niet?

Bij het doornemen van de lijst, merken we enkele tweede of derde delen en twee heruitgaves op. Die worden geschrapt, met uitzondering van Van In Episode 5, het laatste boek van Pieter Aspe die in mei overleed. Als best verkopende Vlaamse auteur mag hij niet in dit lijstje ontbreken. Toen waren ze nog met elf waarvan eentje zonder korte inhoud op de boekpagina. De rechtvaardige rechters aarzelden niet om dankzij dit kleine gebrek - geheel zonder schuldgevoelens - de lijst tot tien te reduceren.

a029c480c8fa044af39ecabc9e5f7598.jpeg

- Louis Van Dievel: Witte oren (literatuur)

- Marnix PeetersDe jacht op Ursula Graurock (literatuur)

- Lara Taveirne: Pluto (literatuur)

da48bb8336677dbe2234f4aef2ab25f9.jpeg

- Heleen Debruyne: De huisvriend (literatuur)

- Raf De Bie: Dromenvanger Dino (literatuur)

Jef Laureyns: De vierde weg (literatuur)

e38144b42649d41d1ef0ceec3eb90504.jpeg

Pieter Aspe: Van In Episode 5 (thriller)

- Yves Peirsman: Oude wonden (thriller)

- Petra Spark: Astarte (thriller)

- Patrick De Bruyn: Hoog spel (thriller)

 

De keuze van Marvin:

Hoewel boeken zonder korte inhoud op de boekpagina meedogenloos werden geschrapt door Joke, slaagde Mechelaar Louis Van Dievel er toch in om door de mazen van dat net te glippen, want van zijn Witte oren stond evenmin te lezen waar het over gaat. Gelukkig bood de website van Uitgeverij Vrijdag soelaas. Ik heb de synopsis natuurlijk meteen aan de boekpagina van Hebban toegevoegd via de 'Boekinformatie wijzigen'-knop. Ik heb al meermaals van de boeken van Van Dievel genoten, en ik ben dan ook heel benieuwd naar het dorpsgekonkel dat de auteur dit keer weer uit zijn pen laat vloeien. Dit boek is dan ook mijn keuze voor deze maand. Als nummer twee – maar het is een fotofinish – kies ik voor de fratsen van Marnix Peeters. Daar geniet ik ook altijd van en daarom mag - wat zeg ik, moet! - De jacht op Ursula Graurock eveneens op mijn verlanglijstje. Deze twee ludieke boeken zijn ideaal voor oktober, wanneer de dagen korter en kouder worden, en we weer tegen de intrede van dat vermaledijde winteruur aankijken.

Van de vier thrillers die we selecteerden, vind ik Hoog spel van Patrick De Bruyn de meest intrigerende. Hij heeft al heel wat nominaties voor thrillerprijzen op zak, en de Hercule Poirotprijs heeft hij ook al een keer gewonnen, maar toch heb ik nog nooit iets van deze auteur gelezen. Ik zet hem op mijn lijstje, maar wel ná Witte oren en De jacht op Ursula Graurock.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

2aa2a7ed96d89610a533f5ee7e7cc647.jpegTegen roddels en verdachtmakingen is geen kruid gewassen. In Kerkevoort weten ze daar alles van. Wanneer Lucienne Stassen, die haar hele leven iedereen heeft beloerd en bespioneerd, op sterven ligt, hangt ze met pervers genoegen de vuile was van het dorp uit. Maar wat is er waar van de beschuldigingen van overspel, verkrachting en zelfs pedofilie? Stond Bart werkelijk met Dirk te kussen achter de glascontainer? Wilde Marina haar liefdesrivale echt met een mes vermoorden? Aan de cafétoog wordt iedere nieuwe roddel druk becommentarieerd. Niemand vertrouwt elkaar nog. Er wordt gedreigd, op wraak gezonnen. Intussen gaat het gewone leven wel voort. Maar wat is gewoon in Kerkevoort waar een pornobaas een duistere held is, een loodgieter vijf keer daags moet ejaculeren en in de kerk gevochten wordt voor de micro? Waar de rijkste man van het dorp iedere zondag de parking van de Carrefour afspeurt naar verloren kleingeld? En waarom heeft Lucienne Stassen in hemelsnaam witte oren?

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Joke:

Dat schrappen zonder schuldgevoelens blijkt voor mij grandioos mislukt want daardoor valt het boek van mijn keuze af: Iemands lief van Bart Moeyaert – een heruitgave – maar deze keer met illustraties van Peter Van den Ende. De cover alleen al ziet er prachtig uit en houdt de belofte in een waar kunstwerk te omvatten. Eerder maakte Van den Ende ook de tekeningen voor de heruitgave van De schepping. Een hebbeding dat hoog op mijn verlanglijst komt te staan. Ooit – als het nest wat leger is en er dus plaats voor is – wil ik een 'pronkboekenkastje' met boeken die opvallen door hun bijzondere, mooie illustraties of covers en daarin zouden beide boeken een plaatsje verdienen. Maar goed, niet geselecteerd, dus voor dit artikel valt het af.

Geen nood, ik zag op het eerste zicht minstens twee boeken die in aanmerking komen voor de titel 'keuze van oktober'. Ik lees hierboven net dat Marvin en ik deze maand eensgezind zijn in onze keuzes. Eerdere boeken van Van Dievel en Peeters konden mij steeds bekoren. Vermits Marvin voor de ene kiest, laat ik mijn oog vallen op de andere. Uiteindelijk belanden ze toch beide in dezelfde boekenkast. Of beter gezegd – gezien de huidige situatie – op een van de boekenstapels in dezelfde kamer. De jacht op Ursula Graurock wordt een schelmenroman genoemd dus ik verwacht heel wat humor en ik ben zelf schelm genoeg om me voldoende in te leven. Verder ben ik ook wel nieuwsgierig naar Pluto van Lara Taveirne. Ik las nog geen boek van haar maar met het oog op het halen van mijn Vlaamse challenge kan ik maar best eens een poging wagen.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

7a06fd995b3d1ef4b0ac83215a8cd900.jpgWoutje Timmermans gaat voor zijn examen journalistiek op zoek naar Ursula Graurock, vermoedelijk CEO van de Bayerische Fleischwerke OHG. Hij krijgt daarbij hulp van de uitgebluste, paranormale nachtwinkeluitbater Cherif Sese Seko. Ook mee op reis gaan Dikke Donnie, die alles over het nazisme weet, en Amananda, belijderes van het spiritistische feminisme. Maar Ursula Graurock is niet wie de zoekers hadden verwacht.

Met zijn burleske roman laat Marnix Peeters een ondergewaardeerd genre herleven: dat van de schelmenroman. Als een hedendaagse Tijl houdt hij ons de uilenspiegel voor en neemt hij de tijdgeest van preutsheid en overdreven politieke correctheid op de hak – in een taal die even sappig is als zijn verhalen.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Zijn er deze maand Vlaamse boeken waarmee jij jezelf wil verwennen?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: oktober 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Louis Van Dievel

Louis Van Dievel

Louis Van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams&nbs...

Marnix Peeters

Marnix Peeters

Marnix Peeters (1965) begon als muzieksamensteller bij Studio Brussel, maar ontd...

Lara Taveirne

Lara Taveirne

LARA TAVEIRNE (1983) publiceerde in 2014 De kinderen van Calais, een indrukwekke...

Patrick De Bruyn

Patrick De Bruyn

Patrick De Bruyn (1955) werd geboren in Halle en studeerde psychologie en b...

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Rad...

Pieter Aspe

Pieter Aspe

Pieter Aspe (1953-2021), pseudoniem van Pierre Aspeslag, was tijdens de woelige ...